Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για την συγκάλυψη ενεργειών του αν. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη εξυφαίνονται από επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ με την χρησιμοποίηση ακόμη και ενημερωτικών ιστοσελίδων, προκειμένου να εκτεθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έπεσε σε παγίδα τηλεφωνικής υποκλοπής από τον δανειολήπτη πολιτικό.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλού επιπέδου επικοινωνιακές μεθοδεύσεις, που γίνονται αντιληπτές ακόμη και από μικρά παιδιά, προσπαθεί να μεταθέσει το αντικείμενο των ερευνών στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων κατά το παρελθόν επισημαίνοντας ευθύνες του κ. Στουρνάρα, ενώ παράλληλα ανασύρει δικογραφίες για την υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ μετά την κατάθεση του Θ. Τσουκάτου στο δικαστήριο.

Το όλο κλίμα για μια ακόμη φορά έχει οσμή νοσηρότητας και η πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων θα οδηγηθεί σε πεδία, που δεν τιμούν την χώρα και τον πολιτισμό.

Τις ενέργειες του Πολάκη σχολίασαν όλα τα κόμματα, με σκληρή κριτική, ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία, που εντοπίζει ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για την όλη κατάσταση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωση της παίρνει θέση για την μαγνητοφώνηση σχολιάζοντας:

«Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάντια που οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Παύλος Πολάκης ζηλεύοντας τις πρακτικές του Γιάννη Κλουζώ – Βαρουφάκη, αποπειράθηκε σήμερα να εκβιάσει τον κεντρικό Τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα  ηχογραφώντας μια τηλεφωνική συνομιλία τους.

Η είδηση δεν είναι ότι δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο στη συνομιλία τους. Η είδηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει τον ανεκδιήγητο υπουργό του, ενώ μετατρέπει την Ελλάδα σε Μπανανία.

ΥΓ. Θα έχει ενδιαφέρον, αν η Δικαιοσύνη δεν παρέμβει ούτε καν σε αυτή την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια».

 

Δοκιμασία των θεσμών

Αυτό που ξεκίνησε σαν μια υπόθεση «ύποπτου» τραπεζικού δανεισμού του Παύλου Πολάκη, από μια Τράπεζα πλήρως ελεγχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται σε μια υπόθεση που δοκιμάζει τους θεσμούς, αφού η ηχογράφηση έγινε με πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη -που ακολούθως την διέρρευσε- και φέρνει και πάλι σε σύγκρουση την κυβέρνηση με τον κεντρικό Τραπεζίτη.

Μόνο που τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν αυτήν την φορά θυμίζουν περισσότερο τριτοκοσμική χώρα παρά ευρωπαϊκή.

Το καταναλωτικό δάνειο που πήρε ο Παύλος Πολακης από την Τράπεζα Αττικης, ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, με υποθήκη ακίνητο ήδη υποθηκευμένο σε άλλο δάνειο, δημιούργησε από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε, πολλά ερωτήματα και πλήθος αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αφού το ύψος του δανείου θεωρείται πρωτοφανές και η εξασφάλιση ουδόλως δεδομένη. Ενώ και οι δηλώσεις ακολούθως του Παύλου Πολάκη ότι ο μισθός του βουλευτή υπολείπεται των αποδοχών του ως γιατρού, εξ ου και η ανάγκη του δανεισμού προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες απορίες, αφού από τις δηλώσεις πόθεν έσχες, προκύπτει το ακριβώς αντίθετο.

Η έρευνα που ακολούθησε από την Τράπεζα της Ελλάδος έδειξε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την «αμαρτωλή» Τράπεζα Αττικής ήταν νομότυπη, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα έλεγχος για τα πραγματικά στοιχεία της σύμβασης. Αν δηλαδή το ακίνητο, όντως εξασφαλίζει το δάνειο. Αυτό αναμένεται να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Η υπόθεση όμως παίρνει άλλες διαστάσεις από την πρωτοβουλία Πολάκη να τηλεφωνήσει στον Γιάννη Στουρνάρα και όχι μόνο να ηχογραφήσει την συνομιλία τους, μέρος της οποίας μόνο διέρρευσε ακολούθως σε σάιτ που προπαγανδίζει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συνοδεύσει την συνομιλία του με ευθείες απειλές εναντίον του κεντρικού Τραπεζίτη.

Απειλές για ελέγχους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να κάνει και δεν έχει κάνει, για τα δάνεια Μέσων Ενημέρωσης και πολιτικών προσώπων, με την προσθήκη μάλιστα ότι αν δεν το κάνει, ο Παύλος Πολακης θα πάει και θα εγκατασταθεί στο γραφείο του, έως ότου γίνει αυτό που εκείνος απαιτεί. Μάταια ο κ. Στουρνάρας εξηγούσε στον κ. Πολάκη ότι αυτοί οι έλεγχοι που ζητά έχουν γίνει και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει περαιτέρω ελέγχους, αν δεν λάβει εντολή από την εποπτεύουσα αρχή του SSM.

Το γεγονός της ηχογράφησης είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά και προφανώς και για τα ευρωπαϊκά και ακόμα δεν έχουν φανεί οι διεθνείς αντιδράσεις. Ήδη πάντως από χθες το βράδυ είχε αρχίσει η ενημέρωση των εταίρων, και φυσικά θα υπάρξουν αντιδράσεις.

 

Κάλυψη από το Μαξίμου

Σε πρώτη φάση η στήριξη στο Παύλο Πολάκη από το Μέγαρο Μαξίμου δεν φάνηκε να εκπλήσσει.

Επιστρατεύθηκε ακόμα και ο υπουργός Επικράτειας Χριστόφορος Βερναρδάκης που έκανε λόγο για “τιμιότητα μέχρι αηδίας” του Παύλου Πολάκη. Σε αντίθεση βεβαία με βουλευτές που φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις.

Ενώ η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου σημείωνε ότι ο Παύλος Πολάκης έχει πάρει δάνειο όπως οι μισοί Έλληνες, ότι θα υπήρχε πρόβλημα αν είχε πάρει μίζα και όχι τώρα που παίρνει δάνειο και βάζει υποθήκη το σπίτι του, ενώ η συνέχεια της ανακοίνωσης, ήταν η αναμενόμενη. Δηλαδή μια επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, της συζύγου του και της Μαρίας Σπυράκη.

Άλλωστε η ίδια αντίδραση, της απόλυτης ανοχής του Μεγάρου Μαξίμου, υπήρξε και σε άλλες προκλητικές περιπτώσεις, όπως η επίθεση του π. Πολάκη εναντίον του νεκρού πλέον δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη.

Πηγή: iefimerida.gr