Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο άνθρωπος που το 2015 έπεισε τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να στηρίξει την Ελλάδα για να μην βγει από το ευρώ, θα είναι με πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο νέος Έλληνας Επιτρόπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση θα γίνει σε επικοινωνία που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με την νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που έχει ειδικό πολιτικό βάρος στις Βρυξέλλες και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων, μπορεί να μην είναι γνωστός σε πολλούς αλλά είναι στέλεχος της ΝΔ από παλιά. Εχει διατελέσει ευρωβουλευτής της σημερινής κυβέρνησης, και προφανώς όχι τυχαία, ακόμη και ως εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής βρέθηκε πριν από λίγους μήνες στο Συνέδριο της ΝΔ ως ένας από τους κεντρικούς φιλοξενούμενους ομιλητές. Οσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ «παιδί» του ελληνικού κατεστημένου συστήματος.

  Έζησε από θέση ευθύνης τον κίνδυνο του Grexit

Ο νέος Έλληνας Επίτροπος το διάστημα που υπηρέτησε στο απαιτητικό πόστο του εκπροσώπου της Κομισιόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον ρόλο του δίπλα στον Γιούνκερ χωρίς ποτέ να ξεχνά την ανάγκη στήριξης της Ελλάδος στα ευρωπαϊκά φόρα. «Είναι αρκετά Έλληνας για να τον σέβονται οι Έλληνες και αρκετά Ευρωπαίος για να τον σέβονται οι Ευρωπαίοι», σημείωναν στελέχη της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της τραυματικής εμπειρίας της διαπραγμάτευσης το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο ίδιος φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε φίλους του ότι η περίοδος εκείνη που έζησε από κοντά και διαχειρίστηκε επικοινωνιακά, ήταν η πιο δύσκολη της ζωής του. Τον τρόμαζε το ενδεχόμενο να κληθεί  εκείνος να ανακοινώσει τη χειρότερη είδηση: ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ.
Τελικά, όμως, με τη δική του συμβολή, ο κίνδυνος εκείνος αποσοβήθηκε και οι Έλληνες τον έχουν συνδέσει με την ανακοίνωση θετικών ειδήσεων. Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου. «Οι πολιτικοί και οικονομικοί άνεμοι είναι ευνοϊκοί. Ζητούμενο πλέον, είναι να καταστεί σαφές, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η χώρα αλλάζει. Ότι οι παθογένειες που μας έφεραν εδώ αναθεωρούνται βαθιά», επισήμανε σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του σε ελληνικά ΜΜΕ.

Έχοντας αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί τους 800 και πλέον, διαπιστευμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο –πιο πολλοί και από τον Λευκό Οίκο-  όρθιος στην αίθουσα Τύπου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τον μηχανισμό και τη λειτουργία της Κομισιόν. Πλέον καλείται να πετύχει σε μια νέα, πιο τεχνοκρατική Επιτροπή και σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, στα όργανα της οποίας δεν τοποθετούνται μόνον πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής σκηνής των κρατών-μελών.

Οι περισσότεροι είχαν την εντύπωση ότι βρέθηκε στη θέση του Εκπροσώπου λόγω της φιλίας του με τον Γιούνκερ, ωστόσο ισχύει το αντίθετο. Όταν το 2007 διαδέχθηκε στην Ευρωβουλή τον Αντώνη Σαμαρά, ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών ασκούσε σκληρό κοινοβουλευτικό έλεγχο στον Γιούνκερ, που τότε ήταν πρόεδρος του Eurogroup. Αυτό του κέντρισε το ενδιαφέρον και όταν ανέλαβε την Κομισιόν τον θυμήθηκε. Όχι μόνο επειδή ήταν ένας καλός πολιτικός, αλλά γιατί  επί 24 χρόνια, ήταν οργανικό στέλεχος της Επιτροπής.

Θα πάρει αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο

Η θέση που θα αναλάβει, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο.
Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σχοινάς, είχε ανοικτή την πόρτα του στις Βρυξέλλες στους νέους Έλληνες της γενιάς του brain drain, δεν διέκοψε τις επαφές του με την ελληνική κοινωνία και διατηρεί προσωπικούς δεσμούς με τη Χαλκιδική που την επισκέπτεται συχνότατα.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από Φούρκα

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1962 και κατάγεται από την Φούρκα Χαλκιδικής.

Σπούδασε Νομική στο Τμήμα Νομικής τουΑΠΘ από όπου έλαβε το πτυχίου του το 1985. Συνέχισε τις σπουδές του, λαμβάνοντας Δίπλωμα Ειδικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση, από το Κολλέγιο της Ευρώπης, το 1986. Τέλος, το 1987, έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική, από την Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Τον Οκτώβριο του 2011, αποφοίτησε από το Πρόγραμμα “High Potential Leadership”, της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 1989, συμμετέχει στις εξετάσεις για υπαλλήλους της Ε.Ε. πετυχαίνοντας και άρχισε να εργάζεται στην Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και ακολούθως στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Από το 1999 έως το 2004, διετέλεσε Αναπληρωτής Επικεφαλής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Λογιόλα Ντε Παλάθιο, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Ενέργειας και Σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2004 έως το 2007 και Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού (2004-2007).

Έγινε ευρωβουλευτής το 2007, όταν πήρε τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφυγε από την Ευρωβουλή προκειμένου να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής δεν τον τοποθέτησε εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά κατέλαβε άλλες σημαντικές θέσεις μέχρι που τον επέλεξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αναλάβει επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Κομισιόν.

(Πηγή: iefimerida.gr/ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ )