Με δώρα και υποσχέσεις προς την Θεσσαλονίκη ως την τελευταία στιγμή της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών προσπαθεί η κυβέρνηση να ανατρέψει την έντονη δυσφορία, που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα για τα αρνητικά σημεία αυτής της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, που αφήνει ανοιχτά ζητήματα για το μέλλον. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, που διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου ο  σχεδιασμός  προβλέπει την σύσταση Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης, την δημιουργία παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της ενίσχυσης της ήδη λειτουργούσας τράπεζας, προς την ίδια κατεύθυνση.

Τις πληροφορίες και τα σχετικά σχόλια μετέδωσε σήμερα η τηλεόραση του ALPHA , κάνοντας επίκληση έγκυρων πηγών και προβάλλοντας προσδοκίες για αλλαγή του όλου κλίματος, αφού πράγματι η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε κέντρο των Βαλκανίων.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι το τέλος αλλά η αφετηρία σειράς πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ενός σχεδίου κοινής ανάπτυξης από το οποίο ο άμεσα ωφελημένος θα είναι η χώρα και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο», ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών και η συνανάπτυξη των Βαλκανίων είναι οργανικό στοιχείο της δικής μας ανάπτυξης. Τα λιμάνια μας, οι οδικοί άξονες, οι αγωγοί, η προοπτική της χώρας είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Οι βαλκανικές χώρες είναι οι μόνες με τις οποίες έχουμε θετικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών. Εάν δεν υπάρξει ένα σχέδιο να αναπτυχθούν και αυτές μαζί με εμάς, αυτή η μεγάλη διαφορά θα δημιουργεί προβλήματα».

«Ήδη συζητούμε για έναν Οργανισμό Βαλκανικής Ανάπτυξης με έδρα την Θεσσαλονίκη, συζητούμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που δημιουργούμε να έχει εξαρχής παράρτημα στην Θεσσαλονίκη με βασικό στόχο το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση κοινών υποδομών για τα Βαλκάνια», είπε ο ίδιος.

Έτσι, συμπέρανε, «η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι απαρχή πρωτοβουλιών για ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας και ευρύτερα της περιοχής των Βαλκανίων, είτε μόνοι μας είτε ως τετράδα χωρών (με Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) είτε μαζί και με την ΕΕ με προγράμματα που θα εξασφαλίσουμε», συμπλήρωσε.