Με τα συνθήματα “για μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, κοινωνική, για μια Ελλάδα ανοιχτή, ανεκτική, προοδευτική, για την Ελλάδα που μας αξίζει”, που θύμιζαν λόγια, στυλ και ύφος Ανδρέα Παπανδρέου, όσο ποτέ άλλοτε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εμφανιστεί ως ο ηγέτης όλου του χώρου της κεντροαριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων, με ιδιοποίηση του ευρύτερου ιδεολογικού φάσματος, πλήττοντας περισσότερο το ΚΙΝΑΛ, αλλά με τρόπο, που δεν μπορούσε να γίνει πειστικός.

Το ότι μάλιστα στο τέλος πλησίασε για να αγκαλιάσει τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, αλλά και τον πρώην υπουργό Στέφανο Τζουμάκα, που χειροκροτούσαν θερμώς, μάλλον έδειξαν τις πραγματικές προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, που ωστόσο δεν φαίνεται να φέρουν αποτέλεσμα, αφού τα δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδειχναν εικόνα παραφωνίας μέσα στο σύνολο των συντεταγμένων ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ως έχων το γενικό πρόσταγμα  του κεντροαριστερού χώρου και θέλησε να δώσει δείγματα σοβαρής και υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης με κριτική στην κυβέρνηση, παραδοχή δικών του λαθών και παρουσίαση νέων προτάσεων για την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Αλ. Τσίπρας: Είμαστε εδώ..

Με τη φράση «είμαστε εδώ, και είμαστε εδώ για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, για να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και η ευθύνη μας σήμερα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε με κόπο», ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δυο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε «συντηρητικό πισωγύρισμα», ότι ακολουθεί ένα νεοφιλελεύθερο αποτυχημένο μοντέλο, οικοδομεί το νέο κράτος της Δεξιάς και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που ανοίγονται.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι υλοποίησε «ένα προς ένα» όλα όσα είχε εξαγγείλει πέρυσι από το βήμα της ΔΕΘ, άσκησε σκληρή κριτική στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης, παρουσίασε το εναλλακτικό, προοδευτικό και «πράσινο» πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε πανδημοκρατικό προσκλητήριο υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώσει και θα γίνει η μεγάλη προοδευτική παράταξη.

 Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια

«Είμαστε εδώ, μόλις δύο μήνες μετά από μια σκληρή εκλογική μάχη, αλλά και μετά από τεσσεράμισι χρόνια μάχης για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, για να κρατήσουμε τη κοινωνία όρθια. Είμαστε εδώ, λοιπόν, ξανά για τη κοινωνία, για τη πρόοδο, για τη Δημοκρατία, για την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης

δήλωσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια «πραγματικότητα ολέθρου» το 2015 και εν τούτοις πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, και κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

 Υπήρξαν και λάθη και αδυναμίες

Ταυτόχρονα έκανε και αυτοκριτική λέγοντας ότι υπήρξαν λάθη και αδυναμίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ατολμία στη λήψη μέτρων ελάφρυνσης, η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων το 2019, η μη απαραίτητη τόλμη για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας, η αδυναμία να επικοινωνήσει την πολιτική και το έργο της και το ότι δεν έκανε όσα θα μπορούσε για το περιβάλλον.

«Αυτές ήταν πραγματικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου γι’ αυτές. Τις αναγνωρίζω, τις αξιολογώ και τις θέτω δημόσια στη συζήτηση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας χειροκροτούμενος.

 Η χώρα έχει μια ισχυρότατη αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις βουλευτικές εκλογές και στο αποτέλεσμά τους και υπογράμμισε: «Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αυτό που ήταν. Το σεβόμαστε και προχωράμε. Η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, αλλά έχει και μια ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση. Είμαστε, λοιπόν, εδώ. Με το ένα τρίτο των Ελλήνων να μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, σε μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη, από την οποία βγήκαμε μεν ηττημένοι, αλλά και ισχυροί. Είμαστε εδώ ως ο ισχυρός δημοκρατικός και προοδευτικός πόλος. Η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς».

Ταυτόχρονα δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ν.Δ και του κ. Μητσοτάκη και σημείωσε: «Ούτε από μένα ούτε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ακούσετε, τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση μια ανέξοδη καταστροφολογία για μικροκομματικά οφέλη, σχετικά με την κατάσταση και την πορεία της χώρας και της οικονομίας».

Αναφερόμενος στους δύο μήνες διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας είπε πως «με το καλημέρα είδαμε να ξεδιπλώνεται με ταχύτητα μπροστά μας, το σχέδιο οικοδόμησης του νέου κράτους της Δεξιάς, ένα καθεστώς αυταρχικό, αντικοινωνικό, αντεργατικό, ένα καθεστώς με μηδενικό σεβασμό στους κανόνες, κοινοβουλευτικούς, δημοκρατικούς, δικαιοκρατικούς».

«Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά.

 Το προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε παράλληλα το εναλλακτικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο έχει τέσσερις προτεραιότητες:

1. Δίκαιη ανάπτυξη.

2. Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους

3. Η ψηφιοποίηση της Δημόσιας διοίκησης

4. Η Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ασφάλεια για τους πολίτες

 Να γίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θέλει να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων:

«-Με το Μετρό που πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα μέχρι το τέλος του 2020 σε όλη του την έκταση. Με τα αρχαία στη θέση τους ώστε να αναδεικνύουν τη πολιτιστική ταυτότητα της πόλης που είναι ο μεγάλος της πλούτος.

-Με την ανάπλαση της ΔΕΘ, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο του Μητροπολιτικού Πάρκου Θεσσαλονίκης που θα συμπεριλαμβάνει και την μετεγκατάσταση του 3ου Σώματος Στρατού ώστε ο χώρος να αποδοθεί ως δημόσιος χώρος προς χρήση για τους Θεσσαλονικείς.

-Με τη δημιουργία ενός μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, που έχει ήδη ξεκινήσει. Γιατί η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να γίνει το μεγάλο hub των Βαλκανίων.

-Με τη δημιουργία ενός νέου Τεχνολογικού πάρκου, πόλου καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

-Με την ανάπλαση της Τούμπας και τη δημιουργία του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ, που εμείς ξεκινήσαμε». Μόλις είπε για το γήπεδο του ΠΑΟΚ ο κ. Τσίπρας σχολίασε μάλιστα πως είδε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να χειροκροτεί με ένταση.

Τα συνθήματα για μια Ελλάδα…

Τελειώνοντας ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την προοπτική της Ελλάδας με ανασύνταξη των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, τονίζοντας:

“Σε αυτή τη μάχη σε Ελλάδα και Ευρώπη θα είμαστε όλοι εδώ. Στη πρώτη γραμμή. Και καλώ όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, αυτή τη μάχη να την δώσουμε μαζί.
Είμαστε εδώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και θα μεγαλώσει. Θα γίνει η μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική παράταξη της Αριστεράς. Είμαστε εδώ:
Για τη κοινωνία
Για τη δημοκρατία
Για τη Πρόοδο
Για τη Δικαιοσύνη
Για τα Δικαιώματα
Για τους μη προνομιούχους
Για τη Δίκαιη ανάπτυξη
Για τη περιβαλλοντική προστασία
Για το μέλλον της νέας γενιάς
Για την Ελλάδα
Είμαστε εδώ και απευθύνουμε ένα μεγάλο, ένα ανοιχτό κάλεσμα:
Στους εργαζόμενους,
Στις παραγωγικές δυνάμεις,
Στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες
Να πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα που δεν θα χάσει ξανά την ευκαιρία.
Να πορευτούμε μαζί για μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, κοινωνική.
Για μια Ελλάδα ανοιχτή, ανεκτική, προοδευτική.
Για την Ελλάδα που μας αξίζει.”

Ευχαριστίες από τον Τ. Τζήκα

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη που πρόσφερε στο θέμα της τιμώμενης χώρας στην εκάστοτε ΔΕΘ και στο ζήτημα της ανάπλασης. Χαρακτήρισε τη ΔΕΘ «γιορτή της επιχειρηματικότητας» και είπε πως τον Οκτώβριο του 2020 θα γίνει η πρώτη διεθνής έκθεση νέας τεχνολογίας και τον Μάϊο το παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής νέων.

Ο κ. Τσίπρας έφθασε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» μαζί με τη σύζυγό του, Μπ. Μπαζιάνα. Την ομιλία του, σε αρκετά σημεία της οποίας χειροκρότησαν οι παριστάμενοι, παρακολούθησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, πρώην υπουργοί και βουλευτές.