Οι αλλαγές αφορούν, όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης καθώς η Κατερίνα Νοτοπούλου κατεβαίνει για υποψήφια δήμαρχος στην Θεσσαλονίκη, την θέση του Νάσου Ηλιόπουλου στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης αφού ο υφυπουργός διεκδικεί τον δήμο της Αθήνας, και την θέση του υπουργού εξωτερικών καθώς το είχε αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας εξ αιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ο πρωθυπουργός πρόκειται να επιλέξει κάποιον από τους βουλευτές νεότερης γενιάς, που πολιτεύονται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να αναβαθμιστεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε υπουργό ενώ υπάρχει πιθανότητα το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να γίνει αυτόνομο υπουργείο και να το αναλάβει ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν.

Ο Σωτήρης Βαλντέν εντάσσεται στο άνοιγμα που θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπας προς τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Πρόκειται για γνωστό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ  τώρα είναι καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Σημειώνεται ότι ο Σωτήρης Βαλντέν, μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών (την περίοδο 2000 έως2003.) Είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλο το προηγούμενο διάστημα αρθρογράφησε υπέρ της αποφασιστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ να επιλύσει το θέμα.

Το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί και με την αντικατάσταση του Νάσου Ηλιόπουλου από κάποιο στέλεχος του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Γι’ αυτή την θέση έχουν ακουστεί πολλά ονόματα κανένα όμως αυτά δεν βρίσκεται στις επιλογές του πρωθυπουργού.

Πάντως αποκλείεται, όπως αναφέρουν  οι πληροφορίες, να αντικατασταθούν στελέχη, που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, ώστε να σταματήσει ο “πόλεμος” που έχει ανοίξει κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην υπουργό εθνικής άμυνας.