Οι πρώτες εντυπώσεις από τις κινήσεις της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, μέσω του Αρείου Πάγου για απαλλαγή τεσσάρων πολιτικών προσώπων και αίτηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου με προφανή σκοπό την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για το θέμα της Novartis, δεν προκαλούν ενθουσιασμό στην κοινή γνώμη, ούτε της δημιουργούν αίσθημα δικαίωσης απέναντι στα όσα λέγονται για σκάνδαλα και διαφθορά.

 

Αντίθετα εκφράζεται μια αίσθηση απέχθειας προς το σύνολο των διαχειριζομένων υποθέσεων, αλλά και σοβαρών επιφυλάξεων από παράγοντες του νομικού κόσμου για την περίοδο και το κλίμα, μέσα στο οποίο ανασύρονται στην επιφάνεια αυτές οι ενέργειες, καθώς φαίνεται να καλλιεργείται μια κατάσταση νοσηρότητας και διχασμού, που δεν ωφέλησε ποτέ την χώρα. Οι πολίτες επιθυμούν την απονομή δικαίου, αλλά αυτή να γίνεται με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και όχι να χρησιμοποιούνται μέθοδοι με πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι και αρκετοί μάλιστα, που εκφράζουν μια αίσθηση αποστροφής η και αηδίας, κάπως σαν να κλείνουν την μύτη τους μπροστά σε ένα καζάνι, μέσα στο οποίο μαγειρεύονται ληγμένα φαγητά με παλιομοδίτικες συνταγές από μάγειρες, εκπαιδευμένους σε πολιτικά εστιατόρια βρώμικων περιόδων της ιστορίας.

Και αυτό διότι:

  1. Η υπόθεση διακινείται από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η ηγεσία της οποίας επιλέγεται από την κυβέρνηση και φυσικά κατά την επιλογή υπεισέρχονται και πολιτικά κριτήρια . Απόδειξη η προηγούμενη επιλογή της Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου κας Βασιλικής Θάνου, η οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε θέσεις με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.
  2. Οι δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων (Παπαγγελόπουλου, Πολάκη και άλλων) για την ανάγκη αναβάθμισης των ερευνομένων υποθέσεων σε “σκάνδαλα του αιώνα” με στόχο την κατατρόπωση των αντιπάλων και την εκλογική επικράτηση των κυβερνώντων. Το γεγονός ότι προκαταλαμβάνεται έμμεσα η εισαγγελική κρίση δεν πείθει για την αμερόληπτη απόφαση όσων χειρίζονται την υπόθεση.
  3. Η  απαλλαγή τεσσάρων προσώπων (Πικραμένου, Βενιζέλου, Κουτρουμάνου και Λυκουρέντζου) δείχνει ότι οι συγκεκριμένοι δεν είναι αυτή την στιγμή ισχυροί παίχτες στο πολιτικό παιχνίδι ενόψει των εκλογών, ενώ αντίθετα ο Ανδρέας Λοβέρδος πρωτοστατεί στην αντικυβερνητική κριτική και οι Αντώνης Σαμαράς,  Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Σαλμάς είναι στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Μετά από όλα αυτά ήταν αναμενόμενη η πολιτική αναταραχή, που προκάλεσε η απόφαση της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς να στείλει στη Βουλή το πρωί της Τρίτης, ένα σκέλος της δικογραφίας αναφορικά με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

 

Το ρεπορτάζ για τις κινήσεις της εισαγγελίας (Πηγή: NEWS 247):

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας, Ελένη Τουλουπάκη, μέσω του Αρείου Πάγου, διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή, ζητώντας την άρση ασυλία του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σήμερα κατέχει βουλευτική έδρα, έτσι ώστε, με την άδεια του Κοινοβουλίου να κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος ενώπιον των εισαγγελικών αρχών. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταθέσει έγγραφες εξηγήσεις, όταν οι συνάδελφοί του δώσουν το «πράσινο φως», γύρω από τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς Διαφθοράς κατέληξαν σε αυτή την ενέργεια, καθώς σε βάρος του υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις που προέρχονται τόσο από μαρτυρικές καταθέσεις όσο και από έγγραφα του FBI. Μάλιστα, κατα τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας φέρονται να έχουν υπάρξει υπερτιμολογήσεις φαρμάκων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κατά τις μαρτυρικές καταθέσεις, ο πρώην υπουργός και οι αρμόδιες επιτροπές φέρονται να επέλεγαν άλλες μεθόδους τιμολόγησης προς όφελος της Novartis, παρά το γεγονός ότι όφειλαν να επανατιμολογούν τα φάρμακα λαμβάνοντας ως τιμή τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας φέρεται να αυξάνεται και στη συνέχεια να πέφτει κατακόρυφα.

Εμπλεκόμενη εμφανίζεται να είναι και μία διαφημιστική εταιρία, η οποία φέρεται να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» στελεχών της Novartis, αφού εμφανίζεται να έχει εκδόσει εικονικά τιμολόγια. Ήδη έχουν καταθέσει οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολογία που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους.

Στο αρχείο τέσσερις

Την ίδια ώρα, στο αρχείο πηγαίνει η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο με την επιφύλαξη ότι μπορεί να υπάρξουν στοιχεία στο μελλον. Ταυτόχρονα, η έρευνα συνεχίζεται για πέντε πολιτικά πρόσωπα. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει πλέον ολοκληρωθεί για πέντε από τα δέκα συνολικα πολιτικά πρόσωπα που φέρονταν να εμπλέκονται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Πηγές αναφέρουν πως εισαγγελικές κινήσεις δεν σταματούν εδώ, αφού μετά την κλήτευσή του για παροχή εξηγήσεων, τον ίδιο δρόμο αναμένεται να πάρουν πρόσωπα τα οποία την επίμαχη περίοδο συνεργάστηκαν με την ηγεσία του υπουργείου. Πρόκειται για περίπου 20 άτομα, μέλη επιτροπών και στελέχη διαφημιστικής εταιρίας. Κι εκείνοι αναμένεται να ελεγχθούν για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Η έρευνα αναφορικά με τον Ανδρ. Λοβέρδο έχει να κάνει με την περίοδο Απρίλιος 2011 εως Μάιος 2012 και περιορίζεται σε τέσσερα φάρμακα της Novartis: Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis.

Λοβέρδος: Πολιτική συμμορία

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική συμμορία και κακοποιούς. Η δήλωσή του έχει ως εξής: “Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε. Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου.

Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει. Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο στο facebook για πρώτη δίκαιωση. Εγραψε χαρακτηριστικά: “Επιτέλους, δικαίωση πρώτη. Και έπεται η άμεση συνέχεια”.