Οξυμμένο παραμένει το πολιτικό κλίμα στη χώρα, καθώς η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, ενώ στο επίκεντρο παραμένει ακόμα η ανταλλαγή κατηγοριών για την επιδρομή μελών του Ρουβίκωνα στη Βουλή. Η επίθεση αυτή μάλιστα έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση, όπως δείχνουν τα ρεπορτάζ και τα γκάλοπ στους δρόμους της Αθήνας.

 

Οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφαλείς και υποστηρίζουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους ότι θα έπρεπε να φυλάσσεται καλύτερα το κτίριο του κοινοβουλίου, ώστε να μην είναι κάθε φορά εκτεθειμένο στις βουλήσεις ατόμων, που ισοπεδώνουν τα πάντα.

Το χειρότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η διεκδίκηση των μελών του Ρουβίκωνα αφορά την χορήγηση άδειας στον τρομοκράτη και φονιά Δημήτρη Κουφοντίνα, ένα θέμα για το οποίο έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις και στο χώρο της δικαιοσύνης, μετά την άσκηση αναίρεσης από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου κατά της απόφασης του συμβουλίου, που δεν έδωσε άδεια στον κρατούμενο.

Οι εντυπώσεις δεν μετριάζονται ούτε από το ότι η κυβέρνηση αποδοκίμασε την επίθεση, ούτε από το γεγονός ότι συνελήφθη ένας  37χρονος για την επεισοδιακή επιδρομή στη Βουλή, καθώς, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες,  οι αστυνομικοί άργησαν να επέμβουν. αφήνοντας έκθετο το κτίριο του κοινοβουλίου.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί βρίσκονται συνήθως από την πλευρά της εισόδου της οδού Βασ. Σοφίας, όπου συνοδεύουν και παρέχουν προστασία στους εισερχόμενους και εξερχόμενους πολιτικούς, πέραν της ειδικής φρουράς, που διαθέτουν οι υπουργοί και οι βουλευτές.

Ο συγκεκριμένος που συνελήφθη συμμετείχε και σε άλλες επιθέσεις, καθώς η επιδρομή με μπογιές και καπνογόνα στη Βουλή δεν ήταν το μοναδικό «ντου» του Ρουβίκωνα στον «ναό της Δημοκρατίας». Ο ίδιος  είχε δώσει το παρών και στις δύο προηγούμενες φορές, το 2015 και το 2017. Ο 37χρονος έχει απασχολήσει δεκάδες φορές την αστυνομία και έχει στο ενεργητικό του δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, από το 2015 μέχρι σήμερα.

Η τελευταία φορά που είχε συλληφθεί ο 37χρονος ήταν μετά την «παρέμβαση» του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Απρίλιο. Τότε, τα μέλη της αναρχικής ομάδας είχαν ανοίξει πανό και είχαν πετάξει τρικάκια έξω από το κτίριο του υπουργείου και η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 17 προσαγωγές.

Ο Ρουβίκωνας έχει κάνει άλλα δύο «ντου» στη Βουλή, στα οποία είχε δώσει το παρών και ο 37χρονος που συνελήφθη για την τελευταία επίθεση. Τον Απρίλιο του 2015 μέλη του Ρουβίκωνα διέσχισαν τον προαύλιο χώρο, έφτασαν στην είσοδο της Βουλής και άνοιξαν πανό υπέρ της απελευθέρωσης απεργών πείνας, ανάμεσά τους ο Σάββας Ξηρός.

Τον Ιούλιο του 2017, 25 μέλη του Ρουβίκωνα είχαν αιφνιδιάσει τους αστυνομικούς, έφτασαν στην είσοδο της Βουλής για τους βουλευτές, πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα για την Ηριάννα. Μάλιστα τότε, με εντολή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σε συνεννόηση με τον τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τα μέλη του Ρουβίκωνα είχαν αφεθεί ελεύθερα.