Πολιτική

Ορκωμοσία με κανονικότητα για τα ελληνικά ήθη

Ενώπιον του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου έγινε το μεσημέρι η ορκωμοσία του πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, καθώς την παρακολουθούσαν όλα τα μέλη της οικογενείας του.

Η όλη τελετή παρέπεμπε σε μια παραδοσιακή ελληνική εικόνα ως συνέχεια της πολιτικής εθιμοτυπίας και της τακτικής όλων των κυβερνήσεων της χώρας κατά το παρελθόν, πλην της περιόδου της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν είχε θέση ο θρησκευτικός όρκος στις συνήθειες του Αλέξη Τσίπρα και αρκετών μελών των κυβερνήσεών του.

Πολιτικοί σχολιαστές σημείωναν ότι η σημερινή εικόνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έδειχνε μια όψη αυτού, που λέγεται κανονικότητα για τα ελληνικά ήθη, μακριά από συμπεριφορές πολιτικών, που δηλώνουν άθεοι ή αντιρρησίες απέναντι σε αστικές συνήθειες, όπως η αποστροφή στις γραβάτες και σε κάθε τι, που προβάλλει και εκπέμπει ελληνικά πατριωτικά μηνύματα.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Παυλόπουλος. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμέσως μετά την ορκωμοσία ευχήθηκε δύναμη και υπομονή στο νέο πρωθυπουργό.

«Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στην εντολή που μας έδωσε ο Ελληνικός λαός και με πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης. Η δουλειά ξεκινά τώρα»: τα λόγια αυτά έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμποντας στην ορκωμοσία που ήταν σε εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εμφανώς συγκινημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς του συνεργάτες. Η όλη εικόνα συμπληρωνόταν από την διέλευση ενός τιμητικού αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, που ίσως ήταν και τυχαίο (;), αλλά παρέπεμπε στα ελληνικά χρώματα.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο προεδρικό Μέγαρο

Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης – παραλαβής του πρωθυπουργικού γραφείου. Αντήλλαξαν σύντομη χειραψία με τον κ. Τσίπρα στην είσοδο του Μεγάρου, ενώ σε λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναχώρησε για τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, χωρίς οποιαδήποτε δήλωση.

Το γεγονός ωστόσο ότι νωρίτερα υποδέχθηκε τον κ. Μητσοτάκη στην είσοδο του Μαξίμου τηρώντας το πρωτόκολλο με λίγα λόγια και κινήσεις ευγένειας σχολιάστηκε θετικά ως ένα δείγμα πολιτικού πολιτισμού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *