Ομόφωνα και δια βοής εξελέγη ο Σταύρος Καλαφάτης νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, αποσπώντας τα χειροκροτήματα όλων.

ο κ. Καλαφάτης, βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης καλείται να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Κώστα Τσιάρα, νυν υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά έχοντας μακρά κοινοβουλευτική και κυβερνητική εμπειρία θεωρείται βέβαιο θα τα πάει πολύ καλά.

Άλλωστε ο κ. Καλαφάτης κερδίζει τις συμπάθειες όλων των πλευρών και των τάσεων μέσα στο κόμμα, χωρίς να ταυτίζεται με ομάδες και κινήσεις. Οπωσδήποτε όμως το έργο του δεν είναι εύκολο δοθέντος μάλιστα ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των βουλευτών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές να τον υπερψηφίσουν και να «μην του κάνουν τη ζωή δύσκολη»

Όρθιοι και με παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι βουλευτές τον πρωθυπουργό στο βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.Λίγο νωρίτερα, κατά την είσοδό του στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν χωράμε, αυτό είναι ευχάριστο».

Στη συνέχεια απηύθυνε παραινέσεις, λέγοντας:

. «Η κατεύθυνσή μας είναι να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο”. Παράλληλα, εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ισχυρή αυτοδύναμη πλειοψηφία της ΝΔ με 158 βουλευτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους βουλευτές του αναβάθμιση πολιτικού λόγου και αντιπαράθεση με επιχειρήματα. «Η ψήφος της 7ης Ιουλίου αποτελεί απάντηση κατά του λαϊκισμού και των ακραίων μορφών, είπε χαρακτηριστικά

Τέλοε τόνισε ότι επιθυμεί οι βουλευτές να δίνουν καθημερινά μάχη κατά του λαϊκισμού στην κοινωνία. Να αποκρούουν τα ρουσφέτια και την λαϊκίστικη συνθηματολογία. Ζήτησε, επίσης, να μην υπάρχουν κενά έδρανα από τους βουλευτές της ΝΔ. «Το βήμα της Βουλής επιβραβεύει την ποιότητα και την σκληρή δουλειά», επεσήμανε.

Οι παρεμβάσεις να αποπνέουν πολιτικό ήθος

Ο κ. Μητσοτάκης αφού εξήρε το έργο του απερχόμενου Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και νυν Υπουργού Δικαιοσύνης,  Κώστα Τσιάρα, που, όπως είπε, επιτέλεσε με άριστο τρόπο τα καθήκοντά του, προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις:

“Αγαπητοί συνάδελφοι είπα στην αρχή οτι  προσανατολισμός μας είναι  περισσότερο στην πράξη και λιγότερο στα λόγια.  Ο πολιτικός λόγος όμως δεν παύει να αποτελεί βασικό εργαλείο για την άσκηση της πολιτικής ιδίως στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου. Γι’ αυτό και οι δημόσιες παρεμβάσεις μας οφείλουν να είναι ουσιαστικές, να διατυπώνουν με σαφήνεια και τεκμηριωμένα επιχειρήματα τις θέσεις μας. Να προάγουν το διάλογο, αλλά και να απαντούν πειστικά στις αντίθετες αιτιάσεις. Κυρίως, όμως -και θα επιμείνω σε αυτό- πρέπει να αποπνέουν πολιτικό ήθος. Γιατί η αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού λόγου είναι προϋπόθεση για να ξαναφέρουμε την πολιτική κοντά στον πολίτη. Να την αναβαθμίσουμε στην πυραμίδα των δικών μας αξιών και να πείσουμε και τον ίδιο ότι αξίζει να συμμετέχει στα κοινά. Με άλλα λόγια, να υπηρετήσουμε την Δημοκρατία με μία νέα ποιότητα, που θα την καθιστά αποτελεσματικότερη και ελκυστικότερη στη λαϊκή συνείδηση. Ήδη, η ψήφος της 7ης Ιουλίου υπήρξε μία ηχηρή απάντηση στη δημαγωγία, αλλά μια ηχηρή απάντηση και στις βίαιες συμπεριφορές. Κι αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση η απουσία του ναζιστικού μορφώματος από τα έδρανα του  Ελληνικού Κοινοβουλίου.”