Συνεχίζεται ο σάλος, που έχει προκληθεί για το θέμα της πρότασης ανταλλαγής αγαλμάτων με τα Σκόπια, καθώς ο  εικαστικός Κώστας Βαρώτσος επιμένει ότι η Μυρσίνη Ζορμπά του έθεσε την ιδέα για μεταφορά του έργου του “Δρομέας”, που βρίσκεται από το 1994 μπροστά στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης δεν τίθεται θέμα περαιτέρω συζήτησης με πρόθεση για “κουκούλωμα” της υπόθεσης, αφού το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει την ύπαρξη σχετικής πρότασης και δεν μιλάει για την “ταμπακιέρα”.
Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εξηγήσεις, θεωρώντας θλιβερή την ιδέα. Υπήρξαν μάλιστα και στελέχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίαε, που ζήτησαν την παραίτηση ή την απομάκρυνση της κας Ζορμπά.
Από την πλευρά των Σκοπίων η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρωτοβουλία ανταλλαγής αγαλμάτων, κάτι, που ήταν αναμενόμενο, αφού τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επικοινωνία και συνεννόηση.

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση, που έδωσε στη διάψευση του υπουργείου Πολιτισμού ο εικαστικός της κατασκευής. επιμένοντας ότι η Μυρσίνη Ζορμπά τον κάλεσε στο γραφείο της και του έθεσε την ιδέα ανταλλαγής του έργου με κάποιο άλλο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Αμέσως απάντησα: “κυρία υπουργέ, μένω εμβρόντητος”. Δεν το περίμενα, Εγώ νόμιζα ότι ήθελε να μιλήσουμε εφ’ όλης της ύλης. Συζητήσαμε και κάποια άλλα τρέχοντα θέματα του χώρου των εικαστικών» δήλωσε ο Κώστας Βαρώτσος στον ΣΚΑΪ.

«Είναι λάθος, μπορεί πολιτικά να έχει ένα νόημα, αλλά καλλιτεχνικά είναι έγκλημα». «Δεν το ξεριζώνεις από εκεί για να το πας αλλού δώρο» τόνισε σημειώνοντας ότι ο «Δρομέας» δεν θα πάει πουθενά, αφού ο ίδιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα και δεν θα έδινε ποτέ την άδεια, γιατί έχει συνείδηση της σημασίας των τοποσήμων και της πολιτισμικής διαστρωμάτωσης ενός τόπου.

“Καλλιτεχνικά είναι έγκλημα”

Ο εικαστικός μετέφερε εν συνεχεία την απάντηση που έδωσε στην κυρία Ζορμπά: «Της είπα, έχετε ζήσει την ιστορία του Δρομέα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς. Το έργο το αγάπησαν οι Ελληνες, αυτό δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο. Μπορεί πολιτικά μια τέτοια πρόταση να έχει ένα νόημα, αλλά καλλιτεχνικά είναι έγκλημα», συνέχισε.

Ο γλύπτης χαρακτήρισε «ψέμα» την διάψευση της υπουργού, ανέφερε ότι έπεσε από τα σύννεφα και τόνισε ότι η δήλωσή της προσβάλει την ηθική του υπόσταση. «Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψεις γιατί εγώ είμαι εν ζωή» σχολίασε.

Εξέφρασε επίσης την έκπληξή του επειδή αμφισβητήθηκε η συνάντησή τους. «Ευτυχώς που ήταν τα παιδιά της Μπιενάλε, που πάνε στη Βενετία και είχαν ραντεβού πριν από μένα στο γραφείο, και με χαιρέτησαν» είπε ο κ. Βαρώτσος.

Αντίδραση από Νέα Δημοκρατία

Στην κόντρα πήρε θέση η Νέα Δημοκρατία με την τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της του κόμματος, Όλγα Κεφαλογιάννη, να κάνει λόγο «αδιανόητη ιστορία ανταλλαγής του “Δρομέα” των Αθηνών». «Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση.

Η βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε πως «το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η Υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του “Δρομέα” των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη “ιδέα”. Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κ. Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του (Open Beyond) «αρνητικό παράγωγο της συμφωνίας των Πρεσπών» την υποτιθέμενη απόφαση για ανταλλαγή του εμβληματικού για την πόλη των Αθηνών αγάλματος με κάτι αντίστοιχο από την πλευρά των Σκοπίων.

Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιακόφσκι, μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος» διέψευσε την ανταλλαγή του αγάλματος με άλλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της γειτονικής χώρας.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών υπογράφτηκε προκειμένου να προωθήσει την συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οποία θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Εστιάζουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας» ανέφερε για να προσθέσει το εξής:

«Σύμφωνα με την Συμφωνία κατά την προσεχή περίοδο σε όλα τα μνημεία τα οποία αποτελούν κομμάτι της ελληνικής ιστορίας θα υπάρχει ειδική σήμανση και θα αναφέρονται ρητά ως τέτοια. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια άλλη πρωτοβουλία που εξετάζεται από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας».