Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει σήμερα (Δευτέρα) το Υπουργικό Συμβούλιο, πρώτη φορά χωρίς τον πρώην εταίρο Πάνο Καμμένο και υπό την σκιά της παρουσίας στελεχών των ΑΝΕΛ, που συμπορεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας τους υπουργικούς θώκους.

 

Σύμφωνα μ έγκυρους πολιτικούς παρατηρητές ο κ. Τσίπρας σήμερα αναμένεται να αλλάξει την ατζέντα των θεμάτων και να ξαναθυμηθεί την παροχολογία ή τις ενισχύσεις των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, ώστε να ανακτήσει τις όποιες απώλειες εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών. Η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή είναι προγραμματισμένη για τις 15:00.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά μάλλον δεν θα το κάνει άμεσα για να μην φανεί ότι το όλο σκηνικό ήταν προσυνεννοημένο με τον Πάνο Καμμένο.

Έτσι ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στην συνήθη γραμμή παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού έργου και προχωρώντας σε ανακοινώσεις που αφορούν στην απόφαση της κυβέρνησης για το ύψους της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Διανύοντας μία οιονεί προεκλογική περίοδο που παραμένει άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει, οι επιτελείς του πρωθυπουργού προτίθενται να αξιοποιήσουν ένα δεύτερο κύμα φιλολαϊκών μέτρων με κέντρο βάρους την κοινωνική πολιτική.

«Σημαία» ο κατώτατος και οι 120 δόσεις

Στο δια ταύτα, με την αύξηση του  κατώτατου μισθού και τις 120 δόσεις, που εδώ και μήνες έχουν αναδειχθεί εμβληματικά μέτρα για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας στρώνει «χαλί» για να διαμορφώσει και το αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί μέχρι τις κάλπες: Δίνοντας έμφαση στα λαϊκά, στα μεσαία στρώματα και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Επιπλέον, από την κυβέρνηση ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης  καθώς θα επιχειρήσουν να σφυροκοπήσουν την αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τις αδικίες που υπέστησαν οι πολίτες την περίοδο της κρίσης.

Φλερτ με την Κεντροαριστερά 

Με φόντο, τέλος, την έντονη πολιτική ρευστότητα και τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, το φλερτ  του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του Κέντρου καλά κρατεί. Ο πρωθυπουργός απόψε θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη», ενώ είναι σαφές ότι βούληση των κυβερνητικών είναι από δω και πέρα να διεμβολίσουν το Κίνημα Αλλαγής (και τα μικρότερα κόμματα), εκκινώντας έναν ευρύτερο διάλογο με πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στον προοδευτικό χώρο.

Πηγή: iefimerida.gr