Σημαντική διαφορά 14,5 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον Φεβρουάριο, δείχνοντας ότι  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι απλά κερδίζει τις εκλογές αλλά είναι πολύ πιθανό να πετύχει αυτοδυναμία.

 

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα ανοίγματα προς τον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο, δεν σημειώνει επιτυχίες στα ποσοστά του, κάτι που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι δεν ακολουθούν τους πρόθυμους για συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, αλλά μάλλον μένουν εκεί που  ήταν ή ενισχύουν και το κόμμα τους, όπως φαίνεται με την αύξηση της δύναμης του ΚΙΝΑΛ.

Έτσι ενισχύεται η συσπείρωση, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα κίνητρα των κινήσεων για δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά, την ώρα, που η κυβέρνηση εφαρμόζει μια απολύτως φιλοδυτική πολιτική, εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ισχυρών της Ευρώπης.

 

 

Τα αναλυτικά στοιχεία:

Στην εκλογική επιρροή η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 7,5%, ΚΚΕ με 6,5%, Ελληνική Λύση στο 3%, Ένωση Κεντρώων με 1,5%, Ποτάμι και ΑΝΕΛ με 1%.

Είναι ίσως από τις λιγοστές δημοσκοπήσεις που δείχνουν ανατροπή αναφορικά με την τρίτη θέση καθώς το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να κερδίζει έδαφος και τη Χρυσή Αυγή να διατηρεί τα ίδια ποσοστά.

Παράλληλα, βλέπουμε ότι τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα που μπήκαν στη Βουλή στις προηγούμενες εκλογές, εξαφανίζονται. Πάνος Καμμένος, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης δεν καταφέρνουν να πιάσουν το 3%, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Public Issue και δεν παίρνουν το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο.

Αντιθέτως, ένα άλλο μικρό κόμμα, η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου καταφέρνει να είναι στο όριο του 3%.

 

Φεύγουν από τα μικρά κόμματα

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Public Issue «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να απορροφά το σημαντικότερο τμήμα της εκλογικής βάσης των τριών νεοπαγών κομμάτων της μνημονιακής περιόδου που αποσυντίθενται (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων).

Αυτό σημαίνει, ότι η αποδυνάμωση των τριών κομμάτων της οκτακομματικής Βουλής του 2015 λειτουργεί, διττά, υπέρ της ΝΔ και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός, διότι η ΝΔ εισπράττει, στο επίπεδο της εκλογικής βάσης, μεγαλύτερο τμήμα της δυσαρέσκειας από την παρούσα διακυβέρνηση. Αφετέρου, διότι η συρρίκνωσή τους διευκολύνει την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα, εξαιτίας της λειτουργίας του εκλογικού νόμου. (Το όριο για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος χαμηλώνει, όσο αυξάνει το ποσοστό των κομμάτων που δεν υπερβαίνουν το εκλογικό κατώφλι του 3%). Διεκδικεί, επομένως, βάσιμα την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία».

Στην ανάλυση επισημαίνεται ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΙΑ ότι πληρώνει μεγάλο κόστος από την πολιτική απομόνωση και την κοινωνική περιχαράκωση που του χρεώνεται εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, απώλεια που δεν αντισταθμίζεται από την προσέλκυση μιας μικρής μερίδας ψηφοφόρων του λεγόμενου «αντιεθνικιστικού ρεύματος», που τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας και συσπειρώνεται σήμερα γύρω του.