Περίπου 1.000 είναι οι συντάξεις που υπολογίζονται σε πάνω από 5.000 ευρώ και φτάνουν έως 24.000 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με διευκρινιστικές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που ανακοίνωσε ότι οι αδικίες θα εξαλειφθούν με αλλαγές του νόμου, βάσει προτάσεων ειδικής επιτροπής.

Ωστόσο το θέμα παραμένει για να καταδείξει πέραν των άλλων την προχειρότητα του νόμου Κατρούγκαλου, που οδήγησε σε αυτό το “αλαλούμ”, αλλά και την δυσαρμονία μεταξύ λόγων και πράξεων από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία από τη μια πλευρά κοπτόταν για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα φτωχότερα στρώματα, ενώ από την άλλη άφηνε ανοιχτά παράθυρα για να εισρέει το χρήμα σε τσέπες υψηλόβαθμων υπαλλήλων ή πολυθεσιτών, που είχαν διπλάσιες εισφορές.

Οι διευκρινιστικές δηλώσεις “πηγών” του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκαθιστούν την ηθική τάξη των πραγμάτων, έστω και αν μιλούν για μεταβατικές διατάξεις, διότι ως γνωστόν στην Ελλάδα οι μεταβατικές γίνονται μονιμότερες των κανονικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αναλυτικά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, μέσα στις χιλιάδες «ψαλιδισμένες» νέες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, εμφανίζονται και ορισμένα ποσά που «τινάζουν» την μπάνκα στον αέρα. Όπως κατήγγειλε ο υπουργός, υπολογίστηκαν και ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 μήνα, ακόμα και24.000 τον μήνα, ενώ το κόστος γι’ αυτές τις συντάξεις σε 10 χρόνια υπολογίζεται στα 3 εκατ. ευρώ!

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι προνομιούχοι, πόσοι είναι και γιατί δικαιούνται τόσο υψηλά ποσά; Πρόκειται κυρίως για διπλοασφαλισμένους μηχανικούς του πρώην ΕΤΑΑ, δικηγόρους και συμβολαιογράφους του πρώην Ταμείου Νομικών, διευθυντές ΔΕΚΟ αλλά και δημοσιογράφους.

Υπολογίζεται ότι οι συντάξεις άνω των 5.000 ευρώ ανέρχονται σε χίλιες, ενώ μετρημένες στα δάκτυλα είναι οι «γενναιόδωρες» συντάξεις άνω των 7.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εργαζόμενος έχει διανύσει ασφαλιστικό βίο τουλάχιστον 40 ετών, με υψηλές αποδοχές. Επίσης, θυμίζουμε ότι έχουν καταργηθεί τα πλαφόν των 2.000 ευρώ για την κύρια σύνταξη και των 3.000 ευρώ για τις διπλές συντάξεις που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε εντοπίσει την στρέβλωση και καθυστερούσε την έκδοση αυτών των «φουσκωμένων» συντάξεων μέχρι να δει πώς να χειριστεί το θέμα στα κρυφά.

Ωστόσο, συνταξιούχος του ταμείου νομικών που περίμενε να εκδοθεί η σύνταξή της, ύψους 15.000 ευρώ, προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να ξεπαγώσει η έκδοση της σύνταξης.

Ο υπουργός Εργασίας πάντως εξήγησε ότι «ήδη μια επιστημονική ομάδα εξετάζει αλλαγή νόμου», ενώ μέχρι τότε δόθηκε εντολή να παγώσει η έκδοση αυτών των συντάξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για πέντε μήνες και αδιαφόρησε, αυτή είναι η υπηρεσιακή πληροφόρηση» ενώ πρόσθεσε ότι «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ορισμένες έχουν δοθεί, δεν τις πρόλαβα».

Φταίνε οι μεταβατικές διατάξεις …

Ύστερα από το σάλο για τις συντάξεις των 24.000 ευρώ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι αυτές προκύπτουν από μεταβατικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου  στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών.

Το βράδυ της Κυριακής μη κατονομαζόμενες «πηγές» προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωναν όσα αποκάλυψε ο Γιάννης Βρούτσης και προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την προκλητική αμεριμνησία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και του νόμου Κατρούγκαλου που επέτρεψε να δημιουργηθούν τόσο μεγάλες ανισορροπίες κάνοντας λόγο για προβλήματα που θα λυθούν με την… πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις. Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο).

Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ. Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 Ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Οι μη κατονομαζόμενες -ανώνυμες- πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησαν στις καταγγελίες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Τάσος Πετρόπουλος γνώριζαν για τις περίπου 1.000 περιπτώσεις τυχερών που θα μπορούσαν να εισπράττουν συντάξεις από 3.000 ευρώ μέχρι και το ποσό των 24.000 ευρώ τον μ