Την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή κατά 11%) και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) που λάμβαναν οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών (δηλαδή αύξηση 27%), ώστε από τον Φεβρουάριο να έχουν ως κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να εγκρίνουν αυτήν την πρόταση και έτσι «μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών, να προβούμε σε ένα ακόμη ιστορικής σημασίας βήμα», με το υπουργικό συμβούλιο να την εγκρίνει με χειροκροτήματα.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει τη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού & την αναδιαμόρφωση του κατώτατου ​μισθού ​στα 650 ευρώ.​ Όσοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ και όσοι τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ.”

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό το βήμα «ιστορικής σημασίας, προς τα εμπρός, για τους πολλούς», έρχεται ως επιστέγασμα της δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση, της ανάκαμψης της οικονομίας, και παρουσίασε αυτήν την πρωτοβουλία ως απτό παράδειγμα της δυνατότητας που δίνει η έξοδος από το καθεστώς των μνημονίων, «με ασφάλεια να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις μας.

Απόδειξη, ότι «πλέον η χώρα, βγαίνοντας από την κρίση, μπορεί σταδιακά να αρχίσει να επουλώνει τις πληγές» και ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα διάγγελμα, αλλά κάτι που «θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται μέρα με τη μέρα στη ζωή της πλειοψηφίας των πολιτών μας». «Και αυτό είναι ένα μόνο βήμα στη μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης» σχολίασε.

Όπως σημείωσε, αποτελεί «εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία, που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες: Για τον περιορισμό των ανισοτήτων, για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την τόνωση της ανάπτυξης, για την ίδια την αυτοπεποίθηση των μισθωτών στρωμάτων».

Εκλογές το  φθινόπωρο του 2019

Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συνεδρίαση είναι η πρώτη που διεξάγεται έπειτα από την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου στην κυβέρνηση για «να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο με ορίζοντα καθαρό που είναι το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019».

Είπε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, «αναγνωρίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία έχουν ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και, ταυτόχρονα, ότι οι μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να τις υλοποιήσει». «Από την κυβέρνηση που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το καθεστώς των μνημονίων. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Από την κυβέρνηση που κατάφερε να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, καθιστώντας το βιώσιμο και να δημιουργήσει όρους για την ομαλή αναχρηματοδότηση του» υπογράμμισε.

Η έξοδος στις αγορές

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε, κατά την εισήγησή του, ότι σήμερα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πως η Ελλάδα κίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος.

Σχολίασε ότι αυτή η εξέλιξη «κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στον διεθνή δανεισμό» και «υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ – ΜΠΕ