Μέσα σε κλίμα έντονων αντιδράσεων και αψιμαχιών άρχισε η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για την συμφωνία των Πρεσπών, που θα τεθεί σε ψηφοφορία την  Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

Η διαμάχη ξέσπασε για τον τρόπο ορισμού των νέων μελών της επιτροπής από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Μεταξύ αυτών, που αντέδρασαν ήταν και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, που χαρακτήρισε παράνομη την σύνθεση της επιτροπής.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

 

Ορίστηκαν Δανέλλης και Μαυρωτάς

Οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι τελικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές που, κατόπιν κλήρωσης, θα μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας της Βουλής. Οι κ.κ. Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς μαζί με τον Δ. Καμμένο (σ.σ. ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας), ανεβάζουν στους τρεις τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή είχε εκδηλώσει και ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός αλλά δεν κληρώθηκε.

Συμμετέχει ο Π.Καμμένος

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα εκπροσωπήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που συνεδριάζει στις 17:00 για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Καμμένος θα μετέχει στη συνεδρίαση σε αντικατάσταση του Κωνσταντίνου Κατσίκη, σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει:

«1. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας.

2. Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας.

3. Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».

Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας θα μετέχει, επίσης, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, με απόφαση του προέδρου της Βουλής. Ο κ. Δανέλλης τοποθετείται στην Επιτροπή με βάση το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού.

Το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ’ αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ