Με την προσδοκία ότι η επίσκεψη της  Άνγκελα Μέρκελ θα δώσει πρόσθετες διαβεβαιώσεις αποδοχής της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους, αναμένεται αύριο (Πέμπτη) στην Αθήνα με υψηλές τιμές η Γερμανίδα καγκελάριος σε μια κρίσιμη στιγμή για το Σκοπιανό και την πολιτική κατάσταση της χώρας.

 

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η κα Μέρκελ θα δώσει εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και για την οικονομική πορεία της Ελλάδας μετά το τέλος των μνημονίων, κάτι, που θα επιχειρηθεί να εμφανιστεί ως διπλό επίτευγμα σε συνάρτηση με την όλη κατάσταση στην Ευρώπη.

Οι ίδιοι παρατηρητές τονίζουν ότι αναμένεται να δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας στην επίσκεψη και να τονιστεί ο ρόλος της καγκελαρίου στην συνοχή της Ευρώπης, κάτι που η κα Μέρκελ επιθυμεί ιδιαίτερα για την ενίσχυση της υστεροφημίας της σε συνάρτηση με το γεγονός της παραμονής της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

H Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει να επισκεφτεί την χώρα μας 4 χρόνια, θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, ενώ το πρωϊ της Παρασκευής θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αναλυτικά το πρόγραμμά της Άνγλελα Μέρκελ :

Πέμπτη

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17:30.

Στις 18:10 η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ περίπου στις 19:40.

 

Παρασκευή

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 09:45 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 14.00 η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στην γερμανική πρεσβευτικη κατοικία.

Η Ανγκελα Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Μαρτίνα Φιτς δήλωσε ότι στην ατζέντα των συναντήσεων θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα.

Επίσης η κα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Γερμανική Σχολή της Αθήνας και θα έχει συνάντηση με Έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα, η κ. Φιτς δήλωσε: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω αν η Καγκελάριος θα συζητήσει αυτό το θέμα στην Αθήνα, αλλά μπορώ να πω επί της αρχής ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει εμφατικά την συμφωνία για την διευθέτηση της διαμάχης του ονόματος και συνεχίζει να ελπίζει ότι αυτή η διαμάχη δεκαετιών μπορεί επιτέλους να λυθεί. Τώρα πρέπει να περιμένουμε την συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και την επικύρωση στην Αθήνα».

 

Με τον Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα, η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 14:00, στην κατοικία του πρεσβευτή της Γερμανίας στο Χαλάνδρι.

 

Βασικό θέμα το Σκοπιανό

Στη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα αναφέρεται η γερμανική Tagesspiegel σε σχετικό άρθρο της με τίτλο «Η Μέρκελ σε δύσκολη αποστολή». «Παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν το επιβεβαιώνει, ελληνικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το ονοματολογικό θα συζητηθεί στις επαφές της Άγκελας Μέρκελ με Έλληνες πολιτικούς. Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία και ελπίζει στην επίλυση μιας διένεξης που μετρά πλέον δεκαετίες» παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου.

Από την πλευρά της «η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η επίσκεψη Μέρκελ, καθώς και η συναίνεση της Γερμανίας στη συμφωνία, θα φέρει τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολη θέση. Ας μην ξεχνάμε ότι Νέα Δημοκρατία και τα αδελφά συντηρητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές στη Γερμανία, είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Στο μεταξύ τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση της Νέα Δημοκρατίας όσο και το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια ώρα, οι συγκυβερνώντες Ανεξάρτητοι Έλληνες απειλούν με αποχώρηση σε περίπτωση που η Bουλή επικυρώσει τη Συμφωνία. Οι ΑΝΕΛ ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης μορφής, την οποία το πιθανότερο είναι να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ