Για μια ακόμη φορά το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να στρέψει αλλού τη μεγάλη διαμάχη, που ξέσπασε για τις παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις, αλλά στρέφεται κατά της Νέας Δημοκρατίας, ταυτίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το νοσηρό κλίμα, που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση NOVARTIS.

 

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού γίνεται αναφορά σε δήθεν εκνευρισμό του κ. Μητσοτάκη, ενώ τις καταγγελίες για θεσμική εκτροπή έκανε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Από την πλευρά της η Ν.Δ. απαντά ότι η κατάσταση αυτή στο χώρο της δικαιοσύνης δεν έχει προηγούμενο και ρωτά τον κ. Τσίπρα αν έχει αφήσει την διακυβέρνηση της χώρας στον Π. Πολάκη.

 

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

«Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κος Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο “Χριστοφοράκο” και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Και προσθέτει: «Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Καταλήγοντας το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει: «Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!»

 

Ν.Δ. Μήπως κυβερνά ο Πολάκης;

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή», σημειώνει η ΝΔ απαντώντας στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, και προσθέτει:

«Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει τη διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;».

Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή με αφορμή της χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και παράλληλα αποδίδει θεσμική εκτροπή σε συγκεκριμένες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται «ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλογήρου κατ’ αρχάς αναφέρει ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της ελληνικής κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών» και προσθέτει:

«Είναι εκείνη που μπορεί να εκτιμήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και η μόνη που μπορεί να αξιολογήσει ποιες ενέργειές της εξακολουθούν ή όχι να είναι αναγκαίες και ποιες εξ αυτών συμβάλλουν ή όχι αποτελεσματικά στο ως άνω έργο της, κρίνοντας πάντοτε με βάση το νόμο και τις ειδικές υπό διερεύνηση περιστάσεις, που μόνο η ίδια γνωρίζει».

Είναι αυτονόητο, συνεχίζει ο κ. Καλογήρου, ότι «οι εξελίξεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και όσον αφορά σε εκείνες με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω του κρίσιμου θεσμικά ρόλου που διατηρεί».

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για “ θεσμική εκτροπή” ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων» και συνεχίζει:

«Η πολιτική αυτή επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη. Και ασφαλώς η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών».