Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, που ανοίγει τη ψαλίδα κατά μία μονάδα, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στην έρευνα επαναφέρεται η διαφορά σε διψήφιο ποσοστό υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 9,5 ποσοστιαίων μονάδων συγκεντρώνοντας 31,5% (31% στη μέτρηση του Νοέμβρη) έναντι 22% (21%) του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% αντίστοιχα (7,5% και 7% τον Νοέμβρη), το ΚΚΕ με 5,5% (6%), η Ένωση Κεντρώων με 2% και η Ελληνική Λύση με 2% αντίστοιχα (1,5% και 1,5%), το Ποτάμι με 1,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (χωρίς καταγραφή στην προηγούμενη μέτρηση).

Άλλο κόμμα, ψηφίζει το 4%, στο 16,5% η αδιευκρίνιστη ψήφος [αναποφάσιστοι και λευκό/άκυρο – στο 18,5% το Νοέμβρη).

Στην αναγωγή επί των εγκύρων η Ν.Δ. λαμβάνει το 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23%.

Στην τρίτη θέση ισοδυναμούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%, ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στην δημοσκοπική Βουλή. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. και το Ποτάμι συγκεντρώνουν 1,5%, ενώ πιο κοντά στο όριο του 3% βρίσκονται η Ελληνική Λύση και η Ένωση Κεντρώων που αποσπούν το 2%.

Η Ν.Δ. επικρατεί και στην παράσταση νίκης με διαφορά 32 μονάδων (33 ήταν στην πρηγούμενη δημοσκόπηση). Ειδικότερα συγκεντρώνει το 57% έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 25%. Το 32% ψηφίζει κανέναν απ’ τους δύο, ενώ το 7% δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Στο ερώτημα αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν πριν ή αφότου έρθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, το 52% θεωρεί πως οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά και το 28% πριν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πανελλαδικά, σε δείγμα 1.359 ενηλίκων, το διάστημα 16 – 18 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr