Με 154 ψήφους υπέρ και  143 «όχι» επί 297 παρόντων ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός  προϋπολογισμός του 2019, ύστερα από πολυήμερη συζήτηση και με πρόκληση συχνών επεισοδίων, όπως αυτό μεταξύ του Κυρ.Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Από την διαδικασία απουσίαζαν τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τα «ναι» πέρασαν την σχεδόν οριακή γραμμή των 152 βουλευτών της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, λόγω της στήριξης του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη και της κυρίας Κατερίνας Παπακώστα.

Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Υπέρ ψήφισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης ενώ «Ναι στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες» ψήφισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

 

Επίθεση Τσίπρα στον Μητσοτάκη

«Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από οκτώ χρόνια.

«Είμαι από το 2009 σε αυτήν εδώ την αίθουσα παρακολουθώ από παιδί τη Βουλή δεν έχω ξαναδεί πολιτικό αρχηγό να απευθύνεται με αυτό το ιταμό ύφος σε εκλεγμένους βουλευτές» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αντιπαράθεση του προέδρου της ΝΔ με τον πρόεδρο τη Βουλής. «Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι τσιφλίκι σας αλλά ο ναός της Δημοκρατίας. Αυτή η έπαρση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που διεκδικούν εξουσία».

«Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού», ανέφερε. «Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αποδεικνύετε ότι είστε ευρωπαϊστής με αφήγημα Σαλβίνι και Όρμπεν και με συνθήματα Μιχαλολιάκου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τον κ. Βούτση ως κομματικό πρόεδρο της Βουλής, που δεν τηρεί ίσες αποστάσεις

Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους

Με επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης λέγογτας χαρακτηριστικά: Καταψηφίζουμε όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του προυπολογισμού, αλλά μέσω αυτού συνολικά την Κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε την Kυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού”.

Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, της βαριάς λιτότητας, των σκανδάλων και της διαπλοκής. Της απαράδεκτης κυβέρνησης που χειροτέρεψε τη ζωή των Ελλήνων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ότι αυτοί συμβολίζουν

Για τη νεπίθεση στον ΣΚΑΙ ανέφερεται ότι «είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε από όταν ήσασταν ακόμα αντιπολίτευση Οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ για να καταλήξουν σε βόμβες Οσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία μας σε διαφορετικές απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να την φιμώσουν με βία.

Ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν τέσσερα χρόνια αν εσείς κ.Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές με την συνδρομή του κύριου Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Το επεισόδιο Μητσοτάκη – Βούτση

Μία φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βούτση, ο οποίος υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι αυτός που προεδρεύει της συνεδρίασης.
«Να μην φέρεστε ως ΣΥΡΙΖΑ, κάντε τη δουλειά σας, αρκετά πια», απάντησε σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ, με τον κ. Βούτση να ζητά από τον κ. Μητσοτάκη να κατεβάσει τον τόνο της φωνής του και να διερωτάται αν θέλει να προκαλέσει τεχνητή ένταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή του έντονου διαλόγου φέρεται να ήταν το γεγονός ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έπαιζε με το κινητό της την ώρα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος της ζήτησε να περάσει έξω από την αίθουσα.
Η συνομιλία:
Κ. Mητσοτάκης: Να περάσετε έξω (σ.σ είπε πιθανότατα στην κ. Μεγαλοοικονόμου)
Ν. Bούτσης: Εγώ προεδρεύω…
Κ. Mητσοτάκης: Να μην φέρεστε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάντε τη δουλειά σας, αρκετά πια. Μεροληπτείτε συστηματικά εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας, είστε κομματικός πρόεδρος.
Ν. Bούτσης: Αυτά αλλού, όχι στον Πρόεδρο της Βουλής. Κατεβάστε τον τόνο τη φωνής σας τώρα. Τεχνητή ένταση κάνετε; Γιατί το κάνετε αυτό;
Κ. Mητσοτάκης: Γιατί δεν μπορείτε ή γιατί δεν θέλετε να επιβάλλετε την τάξη. Γιατί ουρλιάζετε; Όταν συνάδελφοι ΣΥΡΙΖΑ ασχημονούν επιβάλλω εγώ την τάξη αφού δεν το κάνετε εσείς.
Ν. Bούτσης: Δεν βρίσκετε σε τάξη σχολείου ή στο συνέδριο της ΝΔ…
Κ. Mητσοτάκης: Είμαστε στη Βουλή με έναν Πρόεδρο, ο όποιος εδώ και πολύ καιρό έχει αποποιηθεί το ρόλο του. Άλλωστε όπως είπατε κι εσείς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο καθένας παίρνει το ρόλο του.
Ν. Bούτσης: Ο καθένας στο ρόλο του, αλλά εσείς είστε τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο.Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, η έκρηξή του δεν ήταν τυχαία, καθώς η ΝΔ έχει καταθέσει προ- ημερησίας διάταξης συζητήσεις που δεν έχουν προγραμματιστεί, ενώ οι υπουργοί δεν απαντούν στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της. Επίσης το προεδρείο, σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απορρίπτει αιτήσεις για κλήτευση μαρτύρων.
«Όλοι είδαν και αντελήφθησαν ποιος σέβεται το ρόλο και το λόγο της θεσμικής συμπεριφοράς», σχολίαζαν κύκλοι του Προέδρου της Βουλής.