Με κραυγές και προσπάθειες για καλλιέργεια κλίματος φανατισμού οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν περίπου την ίδια ώρα σε διαφορετικές εκδηλώσεις, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα.

Ο μεν πρωθυπουργός ανέτρεξε σε εμφυλιοπολεμικές εποχές συνδέοντας την παράταξη της δεξιάς με σκοτεινές πλευρές της ιστορίας, ο δε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε “κατηγορώ” εναντίον του κ. Τσίπρα για το θέμα των Σκοπίων και για συναλλαγές με δυνάμεις, που έχουν συμφέρον να υποστηρίζουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια ώρα τελείωνε η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο 12ο συνέδριο του κόμματος.

Οι ομιλίες τους είχαν σαφώς τον χαρακτήρα “μετωπικής” σύγκρουσης για ακόμα μία φορά, αλλά ο πολύς κόσμος, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη έδειξε ότι δεν επιθυμεί τέτοιου είδους αναμετρήσεις, ούτε καλλιέργεια κλίματος διχασμού.

Ωστόσο “συγκρούσεις” υπήρξαν για μια ακόμα φορά και στα θέματα της οικονομίας, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα φτωχά στρώματα που δεν είχε περάσει η ΝΔ, και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει πως μια κυβέρνηση ΝΔ μέχρι το 2022 θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας προσβάλλει τον πατριωτισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε:  «Ο κ.Τσίπρας διάλεξε την ημέρα του τακτικού μας συνεδρίου με μια φθηνή λογική αντιπερισπασμού. Ας με ακούσει καλά πριν απευθυνθεί στους Μακεδόνες.

Ο κ. Τσίπρας δίχασε. Δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει εθνική συναίνεση. Είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν όχι: στην αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας. Και σήμερα προσβάλλει τον πατριωτισμό της μεγάλης πλειονότητας του λαού».

«Σήμερα μας παρακολουθούν εκατομμύρια Έλληνες, που στρέφουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον και τις ελπίδες τους προς εμάς. Άνθρωποι που δεν μας είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν, σήμερα μας αντιμετωπίζουν με πιο θετική διάθεση. Δεν θα τους απογοητεύσουμε».

Σχετικά με τον υποκατώτατο μισθό τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός να φθάσει στα 703 ευρώ και θα αυξάνεται με ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει η ανάπτυξη να επουλώσει τα ρήγματα. Να γίνει εργαλείο μιας νέας κοινωνικής συνοχής. Διότι το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω»

Υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, ανέφερε. «Δεσμεύομαι για στήριξη των νέων ζευγαριών από τη γέννηση του πρώτου παιδιού και θα χορηγείται επίδομα 20000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται, σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια. Θα επαναφέρουμε τα επιδόματα που έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ»

Αλ. Τσίπρας: Όχι στην ακροδεξιά και στο μίσος

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η παρουσία του στην Θεσσαλονίκη είναι “μήνυμα απέναντι σε όλους που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η πόλη είναι βυθισμένη στο μίσος και στο σκοτάδι. Όμως η παρουσία σας δίνει το μήνυμα της αντίστασης, της δημοκρατίας, ελευθερίας. Γιατί σε αυτόν τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία”.

“Δεν θα την αφήσουμε να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω”, υπογράμμισε.

Είπε ότι “η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία” και ότι “ο δημοκρατικός λαός της Μακεδονίας στέλνει μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, δημοκρατίας”.

“Ως εδώ”, τόνισε. “Δεν θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμύδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής”, πρόσθεσε. “Η Ελλάδα γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο”, επισήμανε.