Η «κατάργηση του κομματικού κράτους» είναι η κύρια αναπτυξιακή πρόταση για τη χώρα, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, επικρίνοντας για απροθυμία τα άλλα κόμματα να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συζήτηση, ενώ αναφέρθηκε και στη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

 

«Το “Η Ελλάδα αλλιώς”, απαιτεί πρώτα απ’ όλα να σκεφτούμε αλλιώς. Να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη δεκαετιών στα εθνικά θέματα. Να σκεφτούμε, όχι κομματικά, όχι ιδεοληπτικά, αλλά κυρίως πατριωτικά. Η στάση μας, λοιπόν, στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται, θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συμφέρον, όχι από το κομματικό συμφέρον – δεν είμαστε καλοί στα παζάρια- αλλά μόνον από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Και προσέξτε, όχι το μέλλον το δικό μας, το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί υπάρχει και μια άλλη αρχή που έχει το Ποτάμι. Ότι τα προβλήματα θα πρέπει να πάψουμε να τα φέρνουμε κάτω από το χαλί. Θα πρέπει να τολμάμε να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί».

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης σε δηλώσεις του, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για τον ίδιο ως προς το θέμα αυτό, τα χαρακτήρισε «ως αστειότητες, που αναφέρονται στα παλιά κόμματα» και στο πώς έχουν μάθει διάφοροι αναλυτές και δημοσιογράφοι να «θεωρούν την πολιτική ως ένα συνεχές παζάρι για τις θέσεις, για τις καριέρες», κάτι, που όπως, είπε δεν αφορά τον ίδιο και το Ποτάμι.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή και θα είμαι εκεί» είπε και υπογράμμισε: «Το Ποτάμι δεν είναι από τα παλιά κόμματα. Και ο Σταύρος δεν είναι από τους παλιούς αρχηγούς. Δεν παζαρεύουν, δεν διαπραγματεύονται τις αρχές τους και κινούμαστε πάντοτε με τη σκέψη στο πατριωτικά καλό και όχι στο κομματικά καλό. Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει – και σε αυτό θα επιμείνουμε – να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό και με πολλά χαμόγελα μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα».

Σύγκρουση με το κομματικό κράτος

Μιλώντας στο Συνέδριο για την Ανάπτυξη, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι η σύγκρουση με «το κομματικό κράτος» είναι η κύρια αναπτυξιακή πράξη σήμερα για τη χώρα.

«Αν μιλάμε για την κύρια αναπτυξιακή πράξη για την Μακεδονία, για τη Θεσσαλονίκη, για όλη την Ελλάδα, θα έχουμε να κάνουμε μόνο μια πρόταση» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Είναι η κατάργηση του κομματικού κράτους. Εκεί είναι η πηγή όλων των κακών. Το κομματικό κράτος της ΝΔ, το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ και σήμερα το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν μιλάμε λοιπόν σοβαρά και αν θέλουμε να αλλάξει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας πρέπει να συγκρουστούμε όλοι μας με το κομματικό κράτος, το οποίο γεννά όλα τα υπόλοιπα, τα ρουσφέτια, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις». «Δεν μας το επιτρέπουν τα κόμματα. Και επειδή υπάρχουν πολλές προτάσεις για συμμαχίες αριστερά και δεξιά, η συμμαχία ξεκινά, αν πιστέψουμε όλοι – και δεν βλέπω κανένα πρόθυμο σε αυτή την κουβέντα από τα άλλα πολιτικά κόμματα – στην κατάργηση του κομματικού κράτους» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διατύπωσε δύο αναπτυξιακές προτάσεις. Η μία αφορούσε την αναθεώρηση του άρθρου 16 , ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων «παράλληλα με τα δημόσια πανεπιστήμια», με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, όπως είπε, επικρίνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία για τη στάση της στο θέμα αυτό. Η δεύτερη πρόταση που κατέθεσε είναι η ανάγκη ενοποίησης «από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, σαράντα χιλιόμετρα, ενός ενιαίου, χωρίς ασυνέχειες, παραλιακού μετώπου», για το οποίο, όπως ανέφερε, συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς, και η αξιοποίηση του με σύγχρονες δραστηριότητες, όπως, προβλήτες μαρίνες, πλαζ, ποδηλατοδρόμους, χώρους αναψυχής, πρασίνου, υδατοδρόμιο, κ.α.

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε, επίσης, την πρόταση να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο πολιτικός διάλογος στη ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων να έρχονται, αλλά να συμμετέχουν σε τραπέζια διαλόγου σε οικονομικά φόρουμ, τα οποία μπορούν να διοργανωθούν. «Να σταματήσει η Θεσσαλονίκη να είναι το πεδίο για τις θεατρινίστικες κομματικές υπερβολές το Σεπτέμβρη. Να σταματήσουν οι μονόλογοι στη ΔΕΘ» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Σε ερώτηση, για το ποιον θα στηρίξει ως υποψήφιο για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί στο Ποτάμι, στη Θεσσαλονίκη, «που ενδιαφέρονται να υπάρξει μια συνέχεια της πολιτικής Μπουτάρη», τους οποίους και θα ακούσει και πρόσθεσε: «θα υποστηρίξουμε, σε όλη την Ελλάδα, ανθρώπους που θα έχουν προτεραιότητα τους τόπους τους, τους πολίτες τους και όχι τα κόμματα και την κομματική τους καριέρα».

Ενόχληση στο Μαξίμου και ερωτήματα

Το Μέγαρο Μαξίμου θα περίμενε από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και μια απάντηση επί της ουσίας, εάν, δηλαδή, έχει αλλάξει στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνει σε σχόλιο του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δύο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει:

«Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνον ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο, θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».

 

ΠΗΓΗ  ΑΠΕ-ΜΠΕ