Με έξαρση της παροχολογίας και προαναγγελία για πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% εφόσον επανεκλεγεί τον ερχόμενο Οκτώβριο εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα φέρει και άλλα κοινωνικά μέτρα για τους αδύναμους πολίτες. 

Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν ψηφίζει από τώρα την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ για να δώσει την δυνατότητα να την επιλέξει ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Υπογράμμισε επίσης ότι αύριο συμπληρώνονται οι πρώτες εκατό ημέρες για την Κυβέρνηση Σύριζα από την έξοδο από το μνημόνιο και ήδη φαίνονται τα θετικά μέτρα που ψήφισε. Ανέφερε μεταξύ άλλων το κοινωνικό μέρισμα, τα αναδρομικά στους Ένστολους, τη μη περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Σήμερα βρίσκεστε στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας να έρχεστε και να ψηφίζετε ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ και λέγατε ότι δεν θα ψηφιστούν», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.

Είπε ειδικότερα για την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης.

«Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:

– Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

– Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

– Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Και αφορά περίπου 600.000 πολίτες».

Έμπλεξε και τον Ριχάρδο με μαθήματα δημοσιογραφίας

“Δεν θα έχω την χαρά να δεχτώ για καιρό ερωτήσεις για την ασφάλεια από τον κ. Μητσοτάκη” σημείωσε δηκτικά ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις πρόσφατες επιτυχίες της ΕΛΑΣ με τελευταία την σύλληψη της ηγεσίας δικτύου ενεχυροδανειστών. Ανακοίνωσε ότι εξαρθρώθηκε μια εγκληματική οργάνωση με ήδη 59 συλληφθέντες, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει κριτική και προς τα ΜΜΕ σχολιάζοντας ότι συνήθως δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τους “εγκληματίες με τα λευκά κολάρα”, την στιγμή που αφιερώνουν πολύωρα ρεπορτάζ “για ψύλλου πήδημα”.

Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι το δίκτυο “Ριχάρδος” “είχε ξεζουμίσει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας”, οι οποίοι λόγω της κρίσης και των Μνημονιακών μέτρων είχαν αναγκαστεί “να ξεπουλήσουν τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας” για ένα προσωρινό βοήθημα.

Συνέδεσε δε την υπόθεση με την τροπολογία μείωσης του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι τολμούν και μιλούν οι εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ, που είναι αυτοί που οδήγησαν τους πολίτες και τη μεσαία τάξη στα χέρια λαθρεμπόρων χρυσού.

 

Πως εξαρθρώθηκε το κύκλωμα ενεχυροδανειστηρίων

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας οι συλληφθέντες έλιωναν σε χυτήριο ενέχυρα και κλοπιμαία και διακινούσαν τις πλάκες χρυσού και αργύρου στην Τουρκία. Χαρακτηρίζεται ως ένα τεράστιο κύκλωμα κλεπταποδόχων και λαθρεμπόρων χρυσού με πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό αλλοδαπούς που διακινούσαν στην μαύρη αγορά της Τουρκίας τις πλάκες χρυσού και αργύρου και ανάμεσα σε αυτούς επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο πολύ γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας με πλήθος ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την χώρα, Ριχάρδος..

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή και Υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής, της ΓΑΔΑ και των κομάντο της ΕΚΑΜ, για την εξάρθρωση των δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται συστηματικά στο λαθρεμπόριο χρυσού, το οποίο διοχέτευαν στο εξωτερικό, βρισκόταν σε εξέλιξη από χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Συνελήφθησαν συνολικά 63 άτομα και έχουν κατασχεθεί ποσότητες από χρυσό και ασήμι, καθώς και όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά, πλήθος χρυσαφικών κλπ. Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν συνοδεία πολυπληθούς ομάδας αστυνομικών στον Εισαγγελέα στη μία το μεσημέρι.

Μέρος των χρυσαφικών που κατέληγαν σε πλάκες, αξίας πολλών εκατομμυρίων, πιθανόν προέρχεται και από κλοπές-διαρρήξεις και ληστείες, ενώ υπενθυμίζεται πως η ίδια Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε εξαρθρώσει και την διαβόητη «Μαφία των Ρομά» με την δαιδαλώδη οργάνωση και την πολυετή δράση, υπεύθυνη για εκατοντάδες κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια στην Αττική και στην επαρχία.

Μέσω αυτής την υπόθεσης που ακόμα απασχολεί τις Αρχές κατέληξαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας στα ίχνη των ενεχυροδανειστών-κλεπταποδόχων και αποκαλύφθηκε όλη το κύκλωμα του λαθρεμπορίου χρυσού και αργύρου με τα «πλοκάμια» του έως την Τουρκία. Αργότερα και με το πέρας των ερευνών αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση.

Ο άνθρωπος που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλο της παράνομης διακίνησης, ήταν ο γνωστός από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις των ενεχυροδανειστηρίων του, Ριχάρδος. Ο Δημήτρης Ριχάρδος Μυλωνάς, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, φέρεται να συνελήφθη στο σπίτι του στη Σαρωνίδα, ενώ και στο παρελθόν είχε συλληφθεί μετά από έλεγχο αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ η υπόθεσή του είχε φτάσει στο κοινοβούλιο το 2013.