Ο κατακερματισμός και ο διαχωρισμός  υποθέσεων με κατηγορίες σε βάρος πρώην υπουργών από τον χώρο της υγείας με την έκδοση διαφορετικών κάθε φορά πορισμάτων και διαβιβάσεις φακέλων από την Βουλή στη δικαιοσύνη και αντιστρόφως οδηγεί σε μια ατέρμονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, που τορπιλίζει το πολιτικό κλίμα και δίνει την αίσθηση ενίσχυσης των διχαστικών αντιπαραθέσεων μέσα στην ελληνική κοινωνία.

 

Οι οξύτατες ανακοινώσεις σε συνάρτηση με τις καταγγελίες για απόπειρες χειραγώγησης της δικαιοσύνης καλλιεργούν μια ατμόσφαιρα, που δείχνει όχι μόνο ότι δεν μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση σ΄αυτή την χώρα, αλλά πολύ πιθανόν να οδηγηθεί ο τόπος σε ακραίες καταστάσεις φαγωμάρας, την στιγμή, που θα απαιτείτο μια προσέγγιση των πολιτικών δυνάμεων ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και λόγω των ανοιχτών μετώπων με την προς Ανατολάς γείτονα.

Παράλληλα το κλίμα επιδεινώνεται μετά τα όσα έχει καταγγείλει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για εκβιασμούς και συκοφαντική δυσφήμηση, υπόθεση από την οποία αναδύονται οσμές κακοδιαχείρισης και ύποπτων συναλλαγών, που θα διερευνηθούν με εντολή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η όλη πνιγηρή ατμόσφαιρα προκαλεί δυσφορία σε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, που βλέπουν ότι αυτή η αντιπαράθεση είναι χαμηλού επιπέδου, δεν ταιριάζει σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και οδηγεί την Ελλάδα σε πιθανές νέες περιπέτειες τη στιγμή, που πασχίζει να ξανασταθεί στα πόδια της. Και το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι ουσιαστικό από όλη αυτή την αντιπαράθεση, πέραν των φωνασκιών από βήματος της Βουλής για την ικανοποίηση των κομματικών ακροατηρίων.

Οι φάκελλοι για την Υγεία

Σε ότι αφορά στους φακέλλους για τα θέματα του Υπουργείου Υγείας είναι ενδεικτικό ότι το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την υπόθεση της πώλησης του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. καταλογίζει τεράστιες πολιτικές ευθύνες, αλλά και περαιτέρω ευθύνες (πιθανόν ποινικές), που θα πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, καταλήγει με το συμπέρασμα ότι το πόρισμα θα πρέπει να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία για περαιτέρω διερεύνηση. Όσον αφορά, δε, τα ονόματα των υπουργών οι οποίοι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ευθύνες, αυτοί είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τον οποίο αναφέρουν ότι στην κατάθεσή του απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια, και ο Άδωνις Γεωργιάδη.

Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για φιάσκο αφού, όπως αναφέρουν, παρά τις διαρροές των προηγουμένων ημερών, για την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν η εξεταστική δεν δείχνει με το πόρισμά της την ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

Τι προτείνει ακριβώς για Α. Λοβέρδο και Α. Γεωργιάδη

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα αυτού του κομματιού του πορίσματος:

«1. Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Α. Λοβέρδος, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι από τα προαναφερόμενα με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του στη συνεδρίαση της 18-7-2017 απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα για τον λόγο που η εν λόγω τροπολογία συνετάγη τον Ιούλιο του 2011 από τον Α. Μαρτίνη και τον Β. Στεργίου, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντιστοίχως του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν., επιμείνας ότι αυτή συνετάγη τον Μάρτιο του 2012 από το νομικό του σύμβουλο Δημήτριο Μπαλασόπουλο, οπότε και ψηφίσθηκε.

2. Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με τη σύμβαση της 4-7-2012 για εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του Νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι η εν λόγω σύμβαση ήταν εξόχως καταχρηστική, αλλά και αχρείαστη, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι το συνολικό χρέος του Κ.Ι.Ε.Ν. έναντι της «CYPRUS POPULAR BANK PUBLIC CO LTD» ήταν απολύτως ασφαλισμένο από το 2006 και το 2007 με τις προσημειώσεις υποθήκης και με την ενεχύραση και εκχώρηση των απαιτήσεων του Κ.Ι.Ε.Ν. έναντι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

3. Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την αποδοχή από τον Α. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν. του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΚΙ.Ε.Ν. Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι (πέραν της παρακάμψεως του νομοθετικού προστατευτικού πλέγματος για το Ίδρυμα και για την κοινωφελούς σκοπού περιουσία του και πέραν της παρακάμψεως της τελευταίας διατάξεως της υπ’ αρ. 232/18-2-2014 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε οποιαδήποτε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ε.Ε.Σ.) με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του Κ.Ι.Ε.Ν. και την (αναγκαστική) πώλησή της δια του πλειστηριασμού της 24-9-2014 εζημιώθη αυτή (περιουσία και δη κοινωφελούς σκοπού) με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για το πόρισμα Σύριζα:

«Επιχείρηση λάσπης» χαρακτηρίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας την αποστολή στη Δικαιοσύνη του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν. «Και  μόνο το γεγονός ότι  η εξεταστική δεν κατέληξε σε προανακριτική αυτό σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν καθοιονδήποτε τρόπο ούτε καν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίων των υπουργών, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ταυτόχρονα στην Πειραιώς μιλούν για «λογική σήριαλ» από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλαδή πάνε κομματιαστά και βγάζουν στην επικαιρότητα πόρισμα για κάθε υπόθεση, κάτι που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να κρατήσουν τη λάσπη στην επικαιρότητα. «Λάσπη, λάσπη κάτι θα μείνει», είναι η χαρακτηριστική αναφορά στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας ότι «αυτή είναι η στόχευσή τους, αλλά δεν θα μείνει τίποτα. Η λάσπη τους θα επιστρέψει για τα πραγματικά τους σκάνδαλα».

Οι ίδιες πηγές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι στην κυβέρνηση ακολουθούν τη γνωστή μέθοδο των δήθεν εξεταστικών που δεν καταλήγουν πουθενά καθώς δεν βρίσκονται στοιχεία για να υποστηρίξουν τις ευφάνταστες κατηγορίες που φτιάχνουν στο μυαλό τους και στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ που ελέγχουν. Υπενθυμίζουν επίσης ότι το Ντυνάν πουλήθηκε 115 εκ ενώ χρωστούσε 230 και πληρώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τώρα ενώ πέτυχε αυτή η πώληση να το αγοράσει με μηδέν χρέη έναντι 75 εκ. δείχνει πόσο εσφαλμένη και καταστροφική είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

 

Λοβέρδος: Φιάσκο -Άδωνις: Για τα σκουπίδια

Φιάσκο» χαρακτηρίζει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα για την υγεία και αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα -εν όψει και της δικαστικής διερεύνησης σε ό,τι τον αφορά- ο πρώην υπουργός Υγείας σημειώνει: «Το φιάσκο της απουσίας συγκεκριμένων αναφορών στο πόρισμα αποκαλύπτει σε κοινή θέα το μέγεθος της μηχανορραφίας. Συγχρόνως αναδεικνύει εκείνο που είχα επισημάνει από την αρχή αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής. Δηλαδή το έσχατο σημείο πολιτικής και ηθικής εξαχρείωσης στο οποίο έχει καταβαραθρωθεί η κυβέρνηση. Οι μηχανορράφοι όμως για ένα να είναι βέβαιοι: θα λάβουν τις απαντήσεις που τους αξίζουν».

«Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι για τα σκουπίδια όπως όλος ο ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης και προσθέτει:

«Όπως είχα εγκαίρως προβλέψει από την περασμένη εβδομάδα, όταν υπήρχαν σχετικές αναφορές περί προανακριτικής, αυτή η Εξεταστική δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία προανακριτική έναντι ουδενός υπουργού. Τι έλεγα; Θα κάνουν ένα πόρισμα, θα λένε γενικές ευθύνες, θα το ψάξει η Δικαιοσύνη, ό,τι έκαναν για το “Ερρίκος Ντυνάν”. Το λέω για να μην τους πιστεύετε, είναι κοινοί απατεώνες».

«Επί της ουσίας, το “Ερρίκος Ντυνάν” πουλήθηκε επί ημερών μας στην Τράπεζα Πειραιώς με 115 εκατ. ευρώ, ενώ είχε 230 εκατ. ευρώ χρέη, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε 40 εκατ., όσα ακριβώς χρωστούσαν, και οι εργαζόμενοι, που ήταν τρία χρόνια απλήρωτοι, εισέπραξαν όλα τα χρήματά τους. Σβήστηκαν τα χρέη στους υπόλοιπους ιδιώτες και τώρα το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω του Ωνασείου ιδρύματος, όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός, να αγοράσει το Ερρίκος Ντυνάν με περίπου 70 εκατ. ευρώ», είπε επίσης ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε λέγοντας:

«Κοινώς αιτούμαι, μετά από αυτή την επιτυχία που είχαμε, από τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας καλέσει, να μας δώσει και βραβείο για την επιτυχημένη πώληση του Ερρίκος Ντυνάν. Ως προς το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι για τα σκουπίδια, όπως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Θυμίζουμε ότι το σημείο του πορίσματος που αναφέρεται στους δύο πρώην υπουργούς Υγείας σημειώνει ότι «απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα».