Με “σκληρή γραμμή” απέναντι στα Σκόπια εμφανίστηκε αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας μηνύματα και προς ΠΓΔΜ και προς ΗΠΑ, πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι ο μόνος δρόμος για ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό ή συμμαχία συμμετέχει η Ελλάδα.

 

Η στάση αυτή του πρωθυπουργού αποδίδεται από πολιτικούς αναλυτές στην Αθήνα σε δύο παράγοντες: 1. Εκτίμηση των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν μείωση ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του Σκοπιανού. 2. Εναρμόνιση κινήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ΗΠΑ για άσκηση έμμεσων πιέσεων σε Σκοπιανούς βουλευτές, ώστε να ψηφίσουν  υπέρ των συνταγματικών αλλαγών στη βουλή.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε:

“Είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.”

Είπε επίσης μάλιστα θέλοντας να απαντήσει στην κριτική εξ αριστερών για πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ: “Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας. Δεν αναζητά όμως προστάτες.”

Δήλωσε μάλιστα αποφασισμένος να προχωρήσει διότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση (προφανώς και προς τους ΑΝΕΛ) ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

Τα έβαλε και με τον Μητσοτάκη

Πέταξε ταυτόχρονα το γάντι στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκο Μητσοτάκη για εκλογές, προκαλώντας τον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και δηλώνοντας “τότε θα δούμε πόσα απίδια βάνει ο σάκος” κάτι που εκλήφθηκε πάντως και ως μήνυμα στον κυβερνητικό εταίρο. “Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω μπροστά γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Η αριστερά δεν έβαλε ποτέ το κομματικό της συμφέρον πάνω από αυτό που αντιλαμβάνεται ως πατριωτικό καθήκον και εθνικό συμφέρον. Και η κυβέρνηση αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, που λύνει προβλήματα δεκαετιών και αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας, θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία. Δε μπορεί κανείς να την εμποδίσει.

Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος”, είπε ειδικότερα.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές, σπεύδοντας μάλιστα να επιμείνει στον Οκτώβριο του 2019 ως χρόνο διεξαγωγής των τελευταίων.

Έθεσε το διακύβευμα των ευρωεκλογών (“αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει ο Όρμπαν”) αλλά και των επόμενων εθνικών εκλογών κατηγορώντας εκ νέου τη ΝΔ ότι έχει νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα και φλερτάρει με την ακροδεξιά και τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι το κόμμα που θα αντισταθεί στον “κοινωνικό κανιβαλισμό”.

Απηύθυνε όμως και μία έμμεση πλην σαφή πρόταση συνεργασίας στο Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας “να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας”, όπου η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών- Ποδέμος έλαβε μέτρα για την ενίσχυση της εργασίας.

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την Δευτέρα, τονίζοντας ότι θα περιλαμβάνει και θετικά μέτρα και πως το μείγμα πολιτικής το αποφασίζει πια η ελληνική κυβέρνηση, ενώ άφησε αιχμές κατά του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας: “Καλό είναι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό το τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο”