Στα 47 έφτασαν τα κόμματα, που υπέβαλαν δηλώσεις συμμετοχής  στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε και έληξε η προθεσμία για συμμετοχή στις εκλογές της 21ης Μαίου. 

Το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη κατέθεσε χθες επίσημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ, από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος κατέθεσε στον Άρειο Πάγο το σήμα και το όνομα του κόμματος «ΕΑΝ» ενόψει των εκλογών.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης επιχειρεί να παρακάμψει το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου με το οποίο ήταν μέχρι πρότινος σε ανοιχτή γραμμή.

 Αιτήσεις συμμετοχής από 47 κόμματα

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έληξε η προθεσμία για την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των ονομάτων και των εμβλημάτων κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων που προτίθενται να λάβουν μέρος στις εκλογές 2023.

Την ερχόμενη Τρίτη ο Άρειος Πάγος θα ανακοινώσει ποια κόμματα πληρούν τα κριτήρια και θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ την αντίστοιχη των περασμένων βουλευτικών εκλογών του 2019, καθώς υποβλήθηκαν τουλάχιστον 47 συμμετοχές κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων αλλά και μεμονωμένων υποψηφίων, ενώ το 2019 οι συμμετοχές έφτασαν τις 24.

Ντογιάκος: Το κόμμα Κασιδιάρη που βαρύνεται με δολοφονία δεν μπορεί να εκπροσωπείται στη Βουλή

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, είπε χαρακτηριστικά: «Οι εκλογές είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας. Πρέπει να έχει κανείς μια πολιτική κουλτούρα για να οδηγείται σε αποφάσεις.

Πρέπει ψύχραιμα και ώριμα να σκεφτεί ποια θα είναι η απόφασή του. Θα συνδεθεί με ένα γεγονός ακραίο ή δυσάρεστο. Η Χρυσή Αυγή βαρύνεται με μια δολοφονία. Ένα κόμμα που βαρύνεται με δολοφονία θα μπορούσε να εκπροσωπείται στη Βουλή;».

Νέος αρχηγός ένας ταξίαρχος ε. α 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ανακοίνωσε ότι θα είναι, μέσα από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται, υποψήφιος στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας. Στη θέση του προέδρου του κόμματός του έβαλε τον πρώην καθηγητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ταξίαρχο εν αποστρατεία Δημήτριο Χατζηλιάδη.

«Υπηρέτησα ενόρκως την πατρίδα για δεκαετίες, και σήμερα εισέρχομαι στον πολιτικό στίβο για να συνεχίσω να προσφέρω ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες μου στο έθνος των Ελλήνων. Μας περιμένει ένας πολύ κρίσιμος αγώνας για την πατρίδα και τη δημοκρατία», είπε ο Δημήτρης Χατζηλιάδης.

Όπως δήλωσε η Βάσω Πανταζή, συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, «ο εντολέας μου έκανε το αυτονόητο, είναι ένας Έλληνας πολίτης που με βάση το Σύνταγμα δεν έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δεν υπάρχει καμία αμετάκλητη καταδίκη, και κάθε προσπάθεια θα πέσει στο κενό ως αντισυνταγματική».

Συνεδριάζει η διακομματική επιτροπή

Συνεδριάζει, σήμερα, η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού, προκειμένου να συζητήσει τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού debate των πολιτικών αρχηγών.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου. Η Διακομματική Επιτροπή συγκροτήθηκε με κατεπείγουσα απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.

Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, ενώ θα καθοριστούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.