Καταγγέλλεται η μεθόδευση και η εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας ως απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και εκφοβισμού του τύπου. “Εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας”, τονίζει η αντιπολίτευση.
Κακό προηγούμενο για τον τύπο, την δημοσιογραφία γενικότερα, αλλά και για την δημοκρατία αποτελεί η σύλληψη και η παραπομπή σε αυτόφωρη διαδικασία τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, μετά από μήνυση του υπουργού εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, σύμφωνα με εκπροσώπους των δημοσιογραφικών οργανώσεων, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι τρεις δημοσιογράφοι προσήλθαν αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, όπου είχε υποβληθεί η μήνυση και τέθηκαν αμέσως υπό κράτηση σε εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας. “Η όλη υπόθεση θυμίζει άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝ.ΑΛ. και προσθέτει: “Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης. Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων.”
Η ΕΣΗΕΑ κατήγγειλε τη μεθόδευση του αυτοφώρου και την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της εφημερίδας.
Ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί για τραμπουκισμούς τον Π. Καμμένο και προσθέτει:
“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβη σήμερα σε μια ακόμη επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη επτά δημοσιογράφων του Φιλελεύθερου, επειδή αποτόλμησαν να ρωτήσουν πώς κατασπαταλήθηκε ο πακτωλός των κοινοτικών χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλαδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμενου δεν φοβίζουν κανέναν. Θέλει δεν θέλει θα δώσει εξηγήσεις για την εθνική ντροπή που ονομάζεται Μόρια, όπως και οι τάχα αριστεροί ευαίσθητοι συνυπουργοί του που εξευτελίζουν καθημερινά την ανθρώπινη ύπαρξη και εκθέτουν την Ελλαδα σε όλο τον κόσμο.”
Το υπουργείο Δικαιοσύνης
Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι «η αυτόφωρη διαδικασία ισχύει για όλους τους πολίτες».
Την στιγμή που στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων κρατούνται ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία και να οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, μετά την μήνυση του Π. Καμένου , το υπουργείο Δικαιοσύνης παραπέμπει την νομοθετική επίλυση του όλου θέματος στο μέλλον.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «στη συζήτηση για το νέο Ποινικό Κώδικα και για το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που θα ανοίξει σύντομα το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς επικοινωνιακές σκοπιμότητες και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει «η Κυβέρνηση με πρόσφατη τροποποίηση του «τυποκτόνου νόμου» έχει δώσει δείγμα γραφής, προβαίνοντας σε εξορθολογισμό ουσίας και διαδικασίας στις αστικές δίκες κατά δημοσιογράφων».
Από την ΓΑΔΑ στο Τμήμα Εξαρχείων
Νωρίτερα είχαν οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ), όπου παρουσιάστηκαν αυτοβούλως, μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Στη ΓΑΔΑ, οι τρεις δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν αυτοβούλως έχοντας ενημερωθεί σχετικά με τη μήνυση και εκκίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και αφού παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, τα οποία το πρωί εμφανίσθηκαν στα γραφεία του Φιλελεύθερου (που όμως είναι κλειστά σήμερα) και του Liberal, αναζητώντας τους.
Από την Ασφάλεια τους παρέπεμψαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, (όπου επίσης μετέβησαν μόνοι τους) και πλέον ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.
Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:
“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Οι αστυνομικοί αναζητούσαν δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης.
Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.
Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.”