Για δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, που αναφέρεται σε “Ανήθικο πάρτι”. Απουσίαζαν οι μηνυθέντες, αλλά περιμένουν στα σπίτια τους την αστυνομία. Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του αυτόφωρου και ζητάει κατάργηση.-

 

Μήνυση κατά επτά δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Πάνος Καμμένος με αφορμή – όπως εικάζεται – δημοσίευμά της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου liberal.gr αστυνομικοί εμφανίστηκαν στα γραφεία του με πολιτικά λέγοντας ότι αναζητούν δημοσιογράφους της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, χωρίς όμως να επιδείξουν αστυνομική ταυτότητα.

Στο δημοσίευμα του liberal.gr αναφέρονται και τα εξής:

“Αστυνομικοί με πολιτικά εμφανίστηκαν στα γραφεία του liberal.gr και του «Φιλελεύθερου» αναζητώντας δημοσιογράφους και στελέχη της εφημερίδας μετά από μήνυση του υπέβαλε εναντίον τους ο Πάνος Καμμένος με αφορμή σχετικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η σύλληψη αφορά τους: Εκδότη Θανάση Μαυρίδη, τον διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια, τον διευθυντή Σύνταξης Βασίλη Γεώργα, τον διευθυντή έκδοσης Γιώργο Μπαλγκά, την αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού και των δημοσιογράφων Γαβριήλ Σερέτη και Νικολέττα Μουτούση.

«Είμαι γνωστής διεύθυνσης, ας κοπιάσουν», δήλωσε στο liberal.gr ο διευθυντής του «Φιλελεύθερου» Παναγιώτης Λάμψιας, προσθέτοντας ότι «άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι εχθροί της ελευθερίας του Τύπου, επιχειρούν να μας φιμώσουν».

Υποθέτουμε με βάση τα πρόσωπα που αναζητούνται από την αστυνομία, η μήνυση Καμμένου αφορά το πρωτοσέλιδο της παρασκευής με τίτλο «ΑΝΗΘΙΚΟ ΠΑΡΤΙ».

Οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν στα γραφεία του liberal.gr με πολιτικά λέγοντας ότι αναζητούν δημοσιογράφους της εφημερίδας χωρίς όμως να επιδείξουν αστυνομική ταυτότητα και χωρίς αρχικά να ενημερώσουν ποιους αφορά το ένταλμα, παρότι ερωτήθηκαν, καθώς και από ποιον προέρχεται η μήνυση και για ποιο λόγο.

Ενημερώθηκαν ότι τα γραφεία του «Φιλελεύθερου» δεν λειτουργούν το Σαββάτο και αποχώρησαν, ενώ το γεγονός ότι η μήνυση προέρχεται από έναν υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα δείχνει ότι η κατάσταση ως προς την ενημέρωση του τύπου παρουσιάζει σημεία που προβληματίζουν πολιτικούς και πολίτες.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι δημοσιογράφοι του «Φιλελεύθερου» που αναζητούνται βρίσκονται στις οικίες τους, οι οποίες είναι γνωστές στις αστυνομικές αρχές και περιμένουν να δουν τις εξελίξεις αυτής της πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία καταδεικνύει την επιλογή της μηνυτήριας αναφοράς και του αυτοφώρου για ότι γράφεται στον Τύπο.”

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τέτοιες τακτικές

Ανακοίνωση με την οποία ζητά την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για δημοσιεύματα στον Τύπο, εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη μήνυση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κατά της ιστοσελίδας liberal.gr και της εφημερίδας Φιλελεύθερος.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Οι αστυνομικοί αναζητούσαν δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης.
Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.
Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.
Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα.”