Σκοπεύουν να κάνουν τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου και όχι κατάργηση, ώστε να αποτρέψουν τις περικοπές, αλλά να συνεχιστεί το καθεστώς στον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

 

Πολλοί νομίζουν ότι είναι η έλλειψη ήθους από πλευράς Τσίπρα και Τσακαλώτου, καθώς και η μη εκδήλωση σεβασμού προς τους συνταξιούχους, που τους έκανε να εκστομίζουν τις γνωστές αθλιότητες περί του φυσικού τρόπου μείωσης των δαπανών για τις συντάξεις.

Ως ένα βαθμό είναι και αυτό, αλλά όπως παρατηρούν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα, εδώ κρύβεται μια μεθόδευση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία, θα επιδιωχθεί τελικά μια τροποποίηση των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, ώστε ναι μεν να αποφευχθεί η περικοπή των ποσών από τους ήδη συνταξιούχους, αλλά να συνεχιστεί η εφαρμογή του νόμου για αυτούς που θα βγαίνουν εφεξής στη σύνταξη.

Προσπαθούν δηλαδή να βρουν μια “μεσοβέζικη” λύση, ώστε να μην έχουν το μεγάλο πολιτικό κόστος από τους ήδη συνταξιούχους, οι οποίοι σε περίπτωση απώλειας ποσών 100 – 300 ευρώ το μήνα θα μαυρίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και θα τον στείλουν από εκεί που ήρθε με φυσικό τρόπο….

Υπάρχουν  βέβαια και αναλυτές, που αποδίδουν σε κυνισμό τις εν λόγω αήθεις ύβρεις καθώς και σε μια δήθεν αριστερή κουλτούρα, που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και “λέει την αλήθεια, κι ας πονάει…”

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο in.gr, που σημειώνει τα εξής:

“¨Οταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη για τους συνταξιούχους και πώς αυτοί θα… βγουν από τη μέση και το σύστημα δεν θα έχει πρόβλημα, όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για γκάφα. Για λεκτικό ατόπημα που έγινε εν τη ρύμη του λόγου κι όχι για κάποια κυνική ομολογία του σχεδίου που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους.

Ηρθε, όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να πει ακριβώς τι ίδιο πράγμα στο Λονδίνο, κι έτσι να επιβεβαιώσει τον απόλυτο κυνισμό με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους απόμαχους της ζωής. Η λογική, την οποία προφανώς ξεδιπλώνουν με επιχειρήματα και στους δανειστές είναι απλή: θα πεθάνουν οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, επομένως… βγαίνουν τα νούμερα και δεν πρέπει να κοπούν οι συντάξεις.

Πρόκειται για μια άκρως προσβλητική θέση, που ξεπερνά τα εσκαμμένα και είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικό να θεωρεί τους συνταξιούχους μελλοθάνατους με την φυσική εξέλιξη που θα έχουν θα σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα και δεν θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει τις περικοπές τις οποίες η ίδια ψήφισε.

Να θυμίσουμε τι είχε πει ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, μια δήλωση που προκάλεσε θύελλα στο διαδίκτυο (δείτε το βίντεο στο 3.10), αλλά και τι είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος στο Λονδίνο.”