Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και καταλληλότερος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Όπως φαίνεται, όχι μόνο από αυτές, αλλά και από προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ανάλογα με το μέσο, που τις παραγγέλλει προσαρμόζονται και τα αποτελέσματα.

 

Στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων εισήλθε η χώρα, καθώς τα επιτελεία των μεγάλων κομμάτων σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις μέσα σε κλίμα πόλωσης, εξαιτίας και των αντιπαραθέσεων για τις εκπομπές της ΕΡΤ με αφορμή τα σχόλια του δημοσιογράφου Σ. Καψώχα.

Οι δημοσκοπήσεις δεν αποσαφηνίζουν το πολιτικό τοπίο καθώς η μία δείχνει διαφορά 8,8% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η άλλη μειώνει το προβάδισμα σε 4,9%.

Όπως φαίνεται, όχι μόνο από αυτές, αλλά και από προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ανάλογα με το μέσο, που τις παραγγέλλει προσαρμόζονται και τα αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο, που επικρατεί περισσότερο στην Ελλάδα, αν και γενικώς οι δημοσκοπήσεις έχουν χάσει αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο ο κάθε αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η δημοσκόπηση της MRB για το STAR:

Σταθερό προβάδισμα σχεδόν εννέα ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ  σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό του Star.
Αναλυτικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι ΝΔ 30,9%,  ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 6,5%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6%, ΚΚΕ 5,9%, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,6%, ΑΝΕΛ 1,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 1,3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%, ΠΟΤΑΜΙ 1%, Άλλο κόμμα 3,1%, Δεν αποφάσισα – Δεν απαντώ 14,4%, Λευκό – Άκυρο – Αποχή 3,6%
Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 48,8% στις απαντήσεις των πολιτών. Συγκεκριμένα, το 65,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ, έναντι του 16,4% που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα “μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας”, το 35,8% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι 26% που απαντά ο Αλέξης Τσίπρας. Υψηλό είναι όμως και το ποσοστό της απάντησης “κανένας”, που ανέρχεται στο 33,7%. Οι πολίτες αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ σε ποσοστό 44,5% και θετικά (μάλλον ή σίγουρα) σε ποσοστό 21,8%. Την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ οι ερωτώμενοι την αξιολόγησαν θετικά (μάλλον ή σίγουρα) σε ποσοστό 34,7%, ενώ το ποσοστό όσων την αξιολόγησαν αρνητικά (μάλλον ή σίγουρα) ανέρχεται στο 30,3%.
Σε ποσοστό 38,7% οι πολίτες απαντούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι περισσότερο πειστικός στις προτάσεις του (μάλλον ή σίγουρα), έναντι 22,9% που πιστεύει το ίδιο (μάλλον ή σίγουρα) για τον κ. Τσίπρα.
Στο ερώτημα “ποιου η πολιτική πρόταση πιστεύετε ότι βοηθά τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους”, το 31% των ερωτηθέντων απαντά η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (μάλλον ή σίγουρα), ενώ το 28,9% απαντά η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μάλλον ή σίγουρα).
Οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 42,4% ότι η πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη (μάλλον ή σίγουρα) στηρίζει περισσότερο τη μεσαία τάξη, έναντι ποσοστού 17,9% που πιστεύει ότι η πολιτική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα (μάλλον ή σίγουρα) στηρίζει τη μεσαία τάξη.
Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε το διάστημα 17 – 19 Σεπτεμβρίου 2018 σε πανελλαδικό δείγμα 1.004 ατόμων και σε αυτήν αξιολογήθηκαν τόσο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου της ΝΔ στην 83η ΔΕΘ.

ΠΗΓΗ: Star.gr

Διαφορά 4,9% σε άλλη δημοσκόπηση

Προβάδισμα 4,9% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για την εφημερίδα Έθνος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 24,7% ενώ ακολουθεί ίο ΣΥΡΙΖΑ με 19,8%.    Στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 7,9% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,7% και το ΚΚΕ με 5,6%.

Οι κυβερνητικοί εταίροι ΑΝΕΛ μένουν εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» συγκεντρώνοντας 2,5%, η Ένωση Κεντρώων ακολουθεί με 2,3%, η Λαϊκή Ενότητα αποσπά 1,6% και το ΠΟΤΑΜΙ 1,3%. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του Κυριάκου Βελόπουλου συγκεντρώνει το 1,5% και ακολουθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,2%.

Οι αναποφάσιστοι και τα αναμενόμενα λευκά και άκυρα αντιστοιχούν συνολικά στο 21,4% των ψηφοφόρων.  Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πολιτικό αρχηγό για τη θέση του πρωθυπουργού, πρώτος στις προτιμήσεις είναι ο «κανένας» με 37%, ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 32% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αποσπά 27%.

Πηγή: lifo.gr