Τον κατηγόρησε ότι θέλει να εφαρμόσει στο ασφαλιστικό το «σχέδιο Πινοσέτ» και ότι θα επαναφέρει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξαιρετική η συνεργασία με τον Καμμένο και ανάπτυξη θεωριών για τα οφέλη της απλής αναλογικής.-

 

Από τη μια περιέγραψε τους όρους για πολιτικές συνεννοήσεις, που θα φέρει η απλή αναλογική σε ένα νέο περιβάλλον πολιτικού πολιτισμού, αλλά από την άλλη εξαπέλυσε διαβρωτική επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Με υποθέσεις και συνειρμούς αναιτιολόγητους ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει να εφαρμόσει στο ασφαλιστικό «σχέδιο Πινοσέτ» και ότι θα επαναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε άλλο σημείο μίλησε υποτιμητικά και τον κάλεσε να μην κάνει «τον τσάμπα μάγκα» με το Μακεδονικό, προσθέτοντας μάλιστα ότι για να διατηρήσει τη σταθερότητα στο κόμμα του, «αλιεύει στα θολά νερά των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς».

Ο πρωθυπουργός για μία ακόμη φορά επανέλαβε την προσφιλή του τακτική να επιτεθεί στην Αντιπολίτευση και προσωπικά στον αρχηγό της ΝΔ για μία σειρά θεμάτων.

Μιλώντας για τις ασφαλιστικές εισφορές, υποστήριξε :«Το σχέδιό μας με το σχέδιο Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Το σχέδιο Πινοσέτ είναι το σχέδιό τους για το ασφαλιστικό. Σύνταξη θα έχουν μόνο εκείνοι που είχαν σοβαρούς μισθούς και συνεχόμενη εργασία». Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθεσε,  «το 1/5 μόνο είχε μεγάλη επιβάρυνση και αυτό διορθώνουμε τώρα. Η οριζόντια μείωση που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης θα προκαλέσει νέα ελλείμματα. Εμείς έχουμε σοβαρό και υπεύθυνο σχέδιο, ενώ το δικό του θα μας οδηγήσει πίσω στο ΔΝΤ».

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για τη μείωση του αφορολόγητου το οποίο ψήφισαν οι βουλευτές του, εκτίμησε γενικόλογα ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περικοπές. «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Η εκτίμησή μας είναι ότι και το 2020 θα είμαστε πάνω από τον στόχο και άρα δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περικοπές. Αλλά επειδή το 2020 είναι μετά τις εκλογές, η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιτευχθεί αν συνεχιστεί η συνετή πορεία ανάπτυξης της οικονομίας». Και σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί και πάλι στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  «Δεν είμαι βέβαιος ότι το σχέδιο αυτό συμμερίζεται ο κ. Μητσοτάκης, που άλλωστε θέλει να φέρει το ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ και μελετά φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του δικού μας σχεδίου και του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα εκτίμησε ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη προϋποθέτει την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει πισωγύρισμα, το ΔΝΤ δεν πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα, η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει Αργεντινή» σημείωσε.

Όσο αφορά στο Μακεδονικό το οποίο έχει «πληρώσει» η κυβέρνηση με τις μαζικότατες συγκεντρώσεις και τις συνεχείς αντιδράσεις του κόσμου ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνεχίζει να ανέχεται την αλλοπρόσαλλη πολιτική του συγκυβερνήτη του , ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν πιστεύει ότι είναι επιζήμια η συμφωνία «αντί να κάνει τον τσάμπα μάγκα, λέγοντας τώρα ότι δεν θα ψηφίσει -αλλά θα έχει ήδη ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-, να πει αυτό που λέει και για τον νόμο Κατρούγκαλου. Να πει θα ακυρώσω τη Συμφωνία. Να το πει στο ΝΑΤΟ. Να το πει την επόμενη Κυριακή. Να μην παίζει με τα εθνικά θέματα, ειδικά όταν διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός. Να μην κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε στάση για το θέμα, και όπως είπε, «κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού, επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα. Είναι ακραία θέση και το κάνει για να διατηρήσει τη σταθερότητα στο κόμμα του και να αλιεύσει στα θολά νερά των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρόεδρο της ΝΔ ακόμη και τα ομόλογα τα οποία έχουν πάρει την… ανηφόρα. «Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να ερμηνεύσει το «τσίμπημα» στα ομόλογα που οφείλεται στις διεθνείς αναταράξεις, ότι οφείλονται στις παροχές που θα εξήγγειλα στη ΔΕΘ υποτίθεται. Τώρα που έπεσαν οι αποδόσεις των ομολόγων τι να σκεφτώ; Ότι λένε, δώστε κι άλλα; Όλα αυτά είναι ανοησίες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, σημείωσε πως όποια περαιτέρω προσπάθεια πολιτικής υπεραξίας για την τραγωδία θα καταδικασθεί από τον ελληνικό λαό.  «Διεξάγεται έρευνα από την εισαγγελία για όλα τα δεδομένα και θα καταλήξει για τα αίτια της καταστροφής. Εγώ έσπευσα να καλέσω τον εμπειρογνώμονα από τον εξωτερικό τον κ. Γκόλνταμερ για τις αιτίες της καταστροφής. Συνιστώ στην ΝΔ να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της τυμβορυχίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία».

“Όλα καλά κι όλα ωραία” με τον Καμμένο

Την ώρα που ο πρωθυπουργός επέμενε να «βαφτίζει» ακραία τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, την ίδια στιγμή αρνείται πεισματικά να επιπλήξει τον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο για την αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθεί με τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έφτασε στο σημείο  να προεξοφλήσει ότι την ύστατη στιγμή, ο υπουργός Άμυνας θα το… ξανασκεφτεί και δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ  επιχείρησε να υποβαθμίσει για μία ακόμη φορά τις αντιδράσεις των Ελλήνων για το Μακεδονικό, χαρακτηρίζοντας ακραίους όσους συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ρίχνοντας έτσι την ευθύνη για τα επεισόδια στους διαδηλωτές και όχι στη στάση που κράτησε η Αστυνομία.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ξεχνώντας ότι ο υπουργός Άμυνας έχει απειλήσει πολλάκις ότι θα ρίξει την κυβέρνηση μόλις έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, αντί να τον επιπλήξει για την αλλοπρόσαλλη πολιτική του που έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μείζον εθνικό θέμα, αποφάσισε να του «χαϊδέψει τα αυτιά» λέγοντας μεταξύ άλλων ότι εκτιμά τη στάση του κ. Καμμένου παρά τη διαφωνία που έχει μαζί του για το θέμα.

«Καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι η Συμφωνία ανοίγει μια προοπτική για τη χώρα. Σέβομαι τη στάση αρχής που έχει εδώ και πολλά χρόνια, να μην περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία». Βάσει των διεθνών συσχετισμών δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αυτό, ακόμη κι αν όλοι το θέλαμε» είπε προσπαθώντας να… προσγειώσει τον κ. Καμμένο.

Αμέσως μετά όμως, ο πρωθυπουργός – ο οποίος στο μεταξύ έχει ρίξει δίχτυα και σε άλλους πολιτικούς χώρους προσβλέποντας στήριξη στο Μακεδονικό από συγκεκριμένους βουλευτές – προσέθεσε μιλώντας για τον υπουργό Άμυνας ότι «επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο». Πως ερμηνεύεται η εν λόγω φράση του πρωθυπουργού;

Πολλοί κακεντρεχείς θα έλεγαν ότι ενδεχομένως να έχει κάποιες διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας ότι ενδεχομένως να αλλάξει γνώμη στην πορεία για το θέμα ώστε να μην ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας,  όπως λέει και ο πρωθυπουργός . Είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια για το αν θα υπάρξει μία νέα… κυβίστηση από τον υπουργό Άμυνας.

Ωστόσο, για να μην υπάρχουν σκιές στη δήλωσή του, υποστήριξε ότι «κυβερνάμε 3,5 χρονια με ένα κόμμα που έχει τελείως διαφορετική ιδεολογία και καταφέραμε πράγματα όπως η έξοδος από τα μνημόνια που δεν κατάφεραν άλλες κυβερνήσεις και προχωράμε με το στόχο της πάταξης της διαφθοράς». Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ έχει κριθεί, έχει προχωρήσει μια χαρά και ήταν πολύ αποτελεσματική, συμπλήρωσε.  Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ιδεολογικές διαφορές ενώ τόνισε με νόημα πως «δεν είναι ισότιμη η συνεργασία μας γιατί εμείς έχουμε πάνω από 140 βουλευτές και εκείνοι 7». Ωστόσο, κατέληξε ο πρωθυπουργός «δεν διαβλέπω κίνδυνο».

ΠΗΓΗ: in.gr