Συμμετοχή 60 μεγάλων επιχειρήσεων, επενδυτικό ενδιαφέρον, αφίξεις σημαντικών παραγόντων και παρουσία στελεχών του F.B.I. και της CIA μαζί με την ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού στόλου . “Παγκόσμια πρωτοπόρος στην τεχνολογία η τιμώμενη χώρα”, αναφέρει ο πρωθυπουργός. “Κλειδί σταθερότητας” χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Αμερικανός πρεσβευτής.-

 

“Είναι στρατηγικής σημασίας, η ενίσχυση της συνεργασίας με την παγκόσμια πρωτοπόρο στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών: Τις ΗΠΑ, την τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ”, τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του, που δημοσιεύεται στο ειδικό τεύχος του freepress ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, που είναι αφιερωμένο στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός προσθέτει και τα εξής: “Η 83η ΔΕΘ είναι η «ιστορική αφετηρία της νέας εποχής για την Ελλάδα». Η ΔΕΘ  αποτελεί αναμφισβήτητα το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, για τον κόσμο του επιχειρείν στη χώρα. Η 83η ΔΕΘ όμως, είναι κάτι περισσότερο.  Είναι μια διοργάνωση ιστορικής σημασίας. Ακριβώς διότι, τέτοιες είναι οι στιγμές που ζει η χώρα. Οκτώ χρόνια υφεσιακών πολιτικών και λιτότητας, έφτασαν πλέον στο τέλος τους. Η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ανακάμψει. Η δημοσιονομική σταθερότητα επετεύχθη, καταγράφοντας μάλιστα από το 2015 συνεχή υπεραπόδοση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας. Να αξιοποιήσουμε το θετικό μομέντουμ, να χτίσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα. Με πρωταγωνιστή τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας που, όπως επισημαίνει, «οι γνώσεις, οι ικανότητες και η εργατικότητά τους είναι δομικά στοιχεία του νέου παραγωγικού μοντέλου που οραματιζόμαστε”.

Και ο πρωθυπουργός καταλήγει:

“Η 83η ΔΕΘ, ως σημείο συνάντησης τέτοιων καινοτόμων εγχειρημάτων, έρχεται λοιπόν να συμβολίσει αυτό το νέο ξεκίνημα για την οικονομία και τη χώρα συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι στρατηγικής σημασίας, η ενίσχυση της συνεργασίας με την παγκόσμια πρωτοπόρο στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών: Τις ΗΠΑ, την τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, που με την παρουσία του Υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”.

Τζ. Πάιατ: Κλειδί σταθερότητας η Ελλάδα

«Θεωρούμε την Ελλάδα σύμμαχο-κλειδί, στυλοβάτη της σταθερότητας στην περιοχή» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Μέρα» και στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο μήνυμα το οποίο στέλνει η αμερικανική συμμετοχή στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Το ξεκάθαρο, από τη συμμετοχή μας στην Έκθεση είναι ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξετάζουν εκ νέου και σε βάθος τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Όχι μόνο ως αγορά με έντεκα εκατομμύρια πολίτες, αλλά και λόγω του ρόλου της Ελλάδας, κι ειδικά της Θεσσαλονίκης, ως πύλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με τριάντα εκατομμύρια καταναλωτές. Οι ΗΠΑ βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες σε αυτή την περιοχή και την Ελλάδα, ως ηγέτη της» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρόσθεσε:

«Χαίρομαι πολύ για την ισχυρή παρουσία μας στην Έκθεση, από τους συνεργάτες μας στο ΑΧΕΠΑ και όλες τις αμερικανοελληνικές οργανώσεις της διασποράς, από τους οποίους πολλοί κατάγονται από τη Β. Ελλάδα, τη Μακεδονία. Θα είναι μια ευκαιρία να τιμήσουμε αυτή την κληρονομιά».

Παράλληλα, ο κ. Πάιατ επεσήμανε τη «δέσμευση των ΗΠΑ, του λαού και της κυβέρνησης τους, να στηρίξουν την Ελλάδα στην έξοδο της από την κρίση» και δήλωσε υπερήφανος για την ισχυρή εταιρική παρουσία και για την αντιπροσώπευση της χώρας του, υπό τον υπουργό Εμπορίου κ. Ουίλμπουρ Ρος και άλλους αμερικανούς αξιωματούχους στη ΔΕΘ.

«Υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα από την κυβέρνηση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ τιμούν τη συμμαχία τους με την Ελλάδα και θέλουν να τη δουν να βγαίνει επιτέλους από μια πολύ δύσκολη οκταετία οικονομικής κρίσης και να γίνει ισχυρός σύμμαχος και στυλοβάτης της σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο κ. Πάιατ.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε, ώστε οι Βόρειοι γείτονες σας στα Δυτικά Βαλκάνια να πλησιάσουν στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, να κινηθούν προς ένταξη στην Ε.Ε. και – εάν το θέλουν οι πολίτες τους – και στο ΝΑΤΟ. Θεωρούμε την Ελλάδα φυσικό μας σύμμαχο στις σχέσεις με την Τουρκία και σημαντικό παράγοντα με πολύ μακρά ιστορία στη Μαύρη Θάλασσα και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντική η εστίαση της παρουσίας μας φέτος στον τομέα της Ενέργειας» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην διυπουργική συνάντηση της Παρασκευής για την ενέργεια, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, του Ισραήλ, αλλά και στα υπό κατασκευή ενεργειακά έργα και δίκτυα (TAP, κ.λπ.) στο Αιγαίο και στη Β. Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει «πρόοδος για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης». «Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακού κέντρου στην Ευρώπη. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας για την περιοχή» είπε ο κ. Πάιατ.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρός συνεργάτης, στρατηγικός συνεργάτης, που έχει την ίδια άποψη με μας για πολλά σημαντικά θέματα της Ευρώπης σήμερα. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά. Όχι μόνο για την Έκθεση, μα και για τη δημιουργία μιας σταθερής και ευημερούσας περιοχής» κατέληξε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Σχεδιασμός μέτρων ασφαλείας με F.B.I.

Η αμερικανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη απλώνεται και στα μέτρα ασφαλείας, καθώς  στον σχεδιασμό συμμετείχαν εκπρόσωποι του FBI, στους οποίους δόθηκε το δικαίωμα εποπτείας σε κέντρα επιχειρήσεων και στις κάμερες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αυτό θεωρείται ως επακόλουθο της μεγάλης παρουσίας Αμερικανών επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων, καθώς και διπλωματών που θα συνοδεύουν τον υπουργό Εμπορίου Γουιλμπορ Ρος.  Αρχικά είχε αναφερθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επρόκειτο να εκπροσωπηθεί σε ανώτατο βαθμό από τον αντιπρόεδρο Mαικ Πένς, αλλά τελικά εκπροσωπείται από τον Υπουργό Εμπορίου

Οι αρχές φοβούνται επεισόδια από τους πολίτες και τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της ΔΕΘ, ενώ θα υπάρχουν και 5.000 αστυνομικοί.

Σε ευρεία σύσκεψη στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε τα μέτρα να είναι αυστηρά και να «προλαμβάνουν» τα ενδεχόμενα επεισόδια πριν από την έναρξή τους.

Η Αστυνομία, εκτός από τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τους αντιεξουσιαστές, φέτος έχει να αντιμετωπίσει και τις συγκεντρώσεις των Μακεδονικών Ενώσεων ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Η φετινή έκθεση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας με τη συμμετοχή 1.500 εκθετών, ενώ η επισκεψιμότητα αναμένεται να καταρρίψει το περσινό ρεκόρ των περίπου 264.000 επισκεπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ πράκτορες της CIA και του FBI θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ και η ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης έχει άρωμα Αμερικής, με τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως Facebook, Google, ΜIcrosoft και Lockheed Martin να στήνουν ήδη τα περίπτερά τους, δημιουργώντας ένα επιπλέον πονοκέφαλο στην Ελληνική Αστυνομία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida.gr