Εκεί, που δεν έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα οι στρατηγοί έρχονται δύο κυρίες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων να αλλάξουν την εικόνα. Ποιες είναι η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Παπακώστα.-

 

Τα ηνία του ιδιαίτερα απαιτητικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνουν δύο γυναίκες, που επιλέχτηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να επουλώσουν τις πληγές, αλλά και να αλλάξουν την εικόνα ενός μεγάλου τομέα της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει άμεση αντανάκλαση στην ελληνική κοινωνία.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν μέχρι τώρα ενταγμένο στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά με τον ανασχηματισμό αναβαθμίστηκε και έγινε αυτοτελές με υπουργό την Όλγα Γεροβασίλη και υφυπουργό την Κατερίνα Παπακώστα.
Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε να δώσει νέα εικόνα στο συγκεκριμένο Υπουργείο, μετά τα δεινά, που είχαν συσσωρευτεί από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, αλλά και από  άλλα περιστατικά, που δείχνουν μια κατάσταση χαλάρωσης των υπηρεσιών και αύξησης των κρουσμάτων ανομίας και αυθαιρεσίας.
Εκεί, που οι στρατηγοί δεν έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα έρχονται τώρα δυο γυναίκες για να βάλουν τάξη. Η αριστερόφρων κυρία Γεροβασίλη με τις ιδέες διεύρυνσης του εκδημοκρατισμού στα Σώματα Ασφαλείας και της φιλικής προσέγγισης μεταξύ αστυνομικών και πολιτών, αλλά και η δεξιόφρων κυρία Παπακώστα, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με τον παραδοσιακά κεντροδεξιό χώρο της αστυνομίας και των άλλων υπηρεσσιών, αρμοδιότητας του υπουργείου.
Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν οι δύο κυρίες να νοικοκυρέψουν έναν χώρο με πολλές εκκρεμότητες, αλλά και ελλείψεις σε μέσα και υποδομές. Για το αν θα βρίσκουν πεδία συνεννόησης σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο η υπουργός και η υφυπουργός δεν υπάρχει αμφιβολία, αφού στην εποχή μας οι ιδέες έρχονται και παρέρχονται ή χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την κατάκτηση ή την διατήρηση της εξουσίας.

Η Αρτινιά Όλγα Γεροβασίλη

Η Όλγα Γεροβασίλη γεννήθηκε στην Άρτα το 1961. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Παππά, Χημικό Μηχανικό και έχουν τρία παιδιά, τον Φαίδωνα, την Αγγελική και τον Κωνσταντίνο.
Είναι ιατρός ακτινοδιαγνώστρια, με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, στην παιδοακτινολογία και στην γυναικολογική ακτινολογία. Από το 1993 ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στην Άρτα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Τον Μάιο του 2012 εξελέγη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, της Βουλής.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε ξανά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Άρτας. Στην συνεδρίαση της Κ.Ο., στις 5-2-2015, ορίστηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος.

Στις 18 Ιουλίου 2015 ορκίστηκε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ανέλαβε χρέη Κυβερνητικής Εκπροσώπου.

Μετά την προκήρυξη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ορκίστηκε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ανέλαβε χρέη Κυβερνητικής Εκπροσώπου.

Στις 5 Νοεμβρίου 2016 ορκίστηκε Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Απ’ το 1997 μέχρι το 2003 διετέλεσε Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας κι από το 2003 μέχρι το 2005 Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας.

Στις Δημοτικές εκλογές του 1998 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Αρταίων, το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» και εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές του 2014 επελέγη απ’ την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» και μέχρι σήμερα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Στις εθνικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφια βουλευτής Νομού Άρτας, συνεργαζόμενη ως ανένταχτη με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού και στις Ευρωεκλογές του 2004 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη»

Η Πειραιώτισσα Κατερίνα Παπακώστα

H υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα υπήρξε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2000 και επανεκλέχθηκε  το 2004, το 2007, το 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το 1997 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. (μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Λεκανοπέδιο), ενώ το 2004 ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής της αναθέτει τη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ.

Διετέλεσε Α’ Αντιπρόεδρος, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στη Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος.

Διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2017, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκη.

Τον Ιούλιο του 2018 η Κατερίνα Παπακώστα κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος «Νέα Ελληνική Ορμή» (Ν.Ε.Ο.). Σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα κόμμα που τοποθετείται στην κοινωνική κεντροδεξιά και έχει ως προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα.

Είναι δικηγόρος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στο Εμπορικό & Φορολογικό Δίκαιο. Η Κατερίνα Παπακώστα γεννήθηκε στον Πειραιά το 1961 και είναι παντρεμένη με τον Θεόδωρο Σιδηρόπουλο και μητέρα δύο παιδιών.