Σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.-

Και φοροελαφρύνσεις 700-750 εκ. ευρώ.-

 

Στα αναλυτικά αναλυτικά στα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα αναφέρθηκε οπρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί και πάλι κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά δεν έκανε αναφορά σε 13η σύνταξη, όπως ανέμεναν ορισμένοι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε επίσης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, που θα περιληφθούν στον προυπολογισμό.

Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν αλλά «μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια “λελογισμένη” επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μια επέκταση με δύο στόχους: Από τη μια, τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη, την τόνωση της ανάπτυξης».

Περιγράφοντας τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ανάφερε:

• Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

• Την αύξηση του κατώτατου μισθού.

• Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700-750 εκατ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό.

• Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας.

• Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη.

• Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα.

• Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους επενδυτές.

• Τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.

Για την οικονομική προοπτική της χώρας ο κ. Τσίπρας τόνισε:

“Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά. Θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις. Και οι κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν την πολιτική με την οποία θα καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν κάποιους ενοχλεί”.