Απορρίφθηκε με 156 «όχι» και 143 «ναι» η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε εναντίον της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αφού προηγήθηκε μια σκληρή αντιπαράθεση και ανοίκεια επίθεση κατά του πρωθυπουργού με λέξεις, όπως “βλαξ ή ένοχος”.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, κατά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη στην Ολομέλεια, μετά από τριήμερη συζήτηση. Απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 299 ψηφισάντων, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 143 βουλευτές και 156 καταψήφισαν. Με τον τρόπο αυτόν η Βουλή έδωσε για ακόμα μία φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την πλειοψηφία να εμφανίζεται αρραγής στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απαντήσεις σε υψηλούς τόνους και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε.

Αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας και  επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για “χυδαιότητα και τοξικότητα”, ενώ κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα για “πρωτοφανείς ύβρεις” εναντίον του και σημείωσε ότι η Δημοκρατία θα προστατευθεί με νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

“Ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας”

«Καταλαβαίνω, θέλετε να παρουσιάσετε μια εικόνα της πραγματικότητας τελείως δυστοπική. 3,5 χρόνια μετά τις εκλογές δημοσκοπικά υπολείπεστε και καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα, προσθέτοντας: «Μας θυμίσατε ότι ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη και να ποτίζει την κοινωνία με διχασμό, δηλητήριο και ψέματα. Διανθίζοντας σήμερα με πρωτοφανείς προσωπικές ύβρεις εναντίον μου”.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο είπε ότι όσα μεσολάβησαν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αυτή έδειξε ότι μπορεί να βγαίνει μπροστά και να αντιμετωπίζει τις κρίσεις, “ενώ, κ.Τσίπρα, εσείς έχετε μία ιστορία να προσωποποιείτε εσείς ο ίδιος τις κρίσεις. Διότι τις κρίσεις του 2015 τις προκαλέσατε εσείς, με τους δικούς σας ερασιτεχνικούς -στην καλύτερη περίπτωση- χειρισμούς”.

Προσέθεσε ότι η ΝΔ είναι δύναμη έργου και ελπίδας, ενώ -όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ- “παραμένει δυστυχώς -το αποδείξατε και σήμερα- ένας φορέας καθηλωμένος στη μιζέρια. Εμείς έχουμε κάνει πολλά και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, έχουμε κάνει λάθη από τα οποία έχουμε μάθει, εσείς όμως μας φέρατε στο μηδέν και υπόσχεστε πάλι το μηδέν”.

Υπήρχαν ονόματα ή όχι στην επιστολή Ράμμου;

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων κάλεσε τον κ.Τσίπρα να απαντήσει “με ένα ναι ή ένα όχι” εάν υπήρχαν ονόματα ή όχι στην επιστολή Ράμμου, τον κατηγόρησε για παραπλάνηση του κοινοβουλίου και σημείωσε: «Αν δεν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, τότε παραπλανάτε το ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά βεβαιότητας λέω ότι στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν, κ.Τσίπρα».

Αποδοκίμασε εκ νέου την παρακολούθηση του κ.Ανδρουλάκη “και όποια άλλη σκοτεινή πλευρά που ερευνάται σε βάθος” και σημείωσε ότι αυτό έγινε αφορμή για άμεσες πρωτοβουλίες.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει προσωποιημένη ενημέρωση από την ΑΔΑΕ, και ότι θα μπορούσε κι ίδιος να πάει στην ΑΔΑΕ ζητώντας ενημέρωση για παρακολουθήσεις την περίοδο 2015-19, αλλά δεν το έπραξε, προσθέτοντας ότι ο κ.Τσίπρας επιλέγοντας να πάει στο κ.Ράμμο “είναι εμφανώς εκτός του νομικού πλαισίου”.

Απαντώντας για τα περί “ρυπαρών δικτύων” είπε:

«Ας υποθέσουμε ότι έγιναν οι παρακολουθήσεις στα πρόσωπα στα οποία αναφερθήκατε. Γιατί έχετε τα στοιχεία εσείς και δεν τα έχω εγώ; Μήπως τα γνωρίζατε από πριν; Βγάλτε τα συμπεράσματα σας για τα ρυπαρά δίκτυα στα οποία αναφέρομαι», και προσέθεσε: “Επί ημερών σας οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημέλλημα και σήμερα μιλάτε για σκάνδαλο δημοκρατίας κ. Τσίπρα”.

Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει να πει τίποτα για για το μέλλον του τόπου, αλλά όπως είπε “δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας. Ειρωνικό ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια της χώρας”.

Αλ. Τσίπρας: Συρραφή υβριστικών εκφράσεων κατά Μητσοτάκη

Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Βουλή, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος «για πρωτοφανή θεσμική και συνταγματική εκτροπή και ότι είναι ο εντολέας των παρακολουθήσεων».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ανέφερε: «Το σκοτάδι που επιβάλατε νικήθηκε.

Και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος. Γιατί σήμερα δεν έχετε περιθώριο να δώσετε θολές απαντήσεις». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση δεν γίνεται με βάση δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες, καθώς «σήμερα υπάρχουν αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους. Από την αρχή που το Σύνταγμα ορίζει να διαφυλάσσει το απόρρητο των επικοινωνιών».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι την προηγούμενη φορά που έθεσε στην Βουλή το θέμα των παρακολουθήσεων, ζητώντας την δέσμευσή του ότι δεν παρακολουθούνταν ο υπουργός Εργασίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «το έβαλε στα πόδια». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε τουλάχιστον ότι αν αποδειχθεί ότι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις θα αναλάβετε την ευθύνη και θα παραιτηθείτε. Τρέξατε προς την έξοδο. Γιατί προτιμήσατε αυτή τη ταπείνωση από μια δέσμευση;».

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναδρομή στο τελευταίο εξάμηνο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «μια τεράστια απόπειρα συγκάλυψης» και πρόσθεσε: «Τόσο που να μοιάζει η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης».

Ακολούθως ανέφερε: «Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με την επίκληση του απορρήτου, με απειλές 10ετούς φυλάκισης που ξεστόμιζαν τα στελέχη σας, με την καταστροφή εγγράφων. Και βέβαια με τη σπίλωση ή πιο σωστά τη δολοφονία χαρακτήρα, όσων παρόλα αυτά επέμειναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτους του αδίκου».

Θύμισε ακόμη: «Δική σας απόφαση, να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μαξίμου. Δική σας απόφαση να αλλάξατε το νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ο δικός σας άνθρωπος. Δική σας απόφαση να ορίσετε τον έμπιστο ανεψιό σας στον έλεγχό της.

Δική σας απόφαση να προωθήσετε τη κ. Βλάχου ως εισαγγελέα της. Δική σας απόφαση να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μάθει ποτέ την αλήθεια. Δική σας απόφαση να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.

Δική σας απόφαση να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο. Δική σας απόφαση η χυδαία και άθλια επίθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστικό, επειδή επιτέλεσε το συνταγματικό του καθήκον».

Στο ερώτημα ένοχος ή βλαξ επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή

Αναφερόμενος στην γραμμή που ακολούθησε ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «τον περασμένο Αύγουστο σας είπα ότι είναι δειλία να κρύβεστε πίσω από τον ανεψιό και βοηθό σας. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Στο ερώτημα ένοχος ή βλαξ.

Επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή».

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής από τον οποίο ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να τον προστατεύσει από την οχλαγωγία και πρόσθεσε ότι δεν θα δεχθεί λογοκρισία».

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος πάντα προσωπικά προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ακόμη και αν δεχθούμε λοιπόν ότι ήσασταν μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας και δεν είχατε ιδέα τι κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο ανεψιός σας και ο εκλεκτός σας διοικητής της ΕΥΠ. Αλήθεια, όταν τον Αύγουστο αποπέμψατε όταν τους αποπέμψατε, δεν μιλήσατε μαζί τους; Δε μάθατε ποτέ τι είχαν διαπράξει; Δεν τους ρωτήσατε; Ή μήπως επικαλέστηκαν και σε σας το αγαπημένο σας απόρρητο;».

“Η κυρία Βλάχου μέλος του ρυπαρού δικτύου;»

Συμπερασματικά ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν παρέπεμψε τους υπευθύνους στην Δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «Μήπως γιατί φοβάστε ότι αν κινηθείτε εναντίον τους, όπως θα γινόταν σε κάθε ευνομούμενη χώρα, και αν πάνε στη Δικαιοσύνη, θα ήταν πιθανό να ανοίξουν το στόμα τους; Μήπως για αυτό; Αν διέπραξαν κακουργήματα, πώς κυκλοφορούν ακόμα κρυμμένοι πίσω από το απόρρητο; Και υπό τη δική σας προστασία;

Κι αφού επικαλείστε ρυπαρά δίκτυα, μια μόνο ερώτηση έχω: Είναι και η κυρία Βλάχου μέλος του ρυπαρού δικτύου;».

Ακολούθως είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ που προηγουμένως διαμαρτύρονταν: «Ο πρωθυπουργός και προσωπικός μου αντίπαλος δεν είναι ούτε μειωμένου καταλογισμού, ούτε εξαπατημένος. Ένοχος είναι. Κύριε Μητσοτάκη εσείς είστε ο επικεφαλής του ρυπαρού δικτύου. Ο ιθύνων νους του παρακράτους. Οι υποκλοπές έχουν τη δική σας σφραγίδα. Προσωπική και ανεξίτηλη. Και είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική. Που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς οργουελιανής δυστοπίας».