Αύξηση κατώτατου μισθού από τον Μάϊο, στήριξη ευάλωτων ομάδων για την ακρίβεια και παραδοχή εκφραστικού λάθους για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.-

Θετικές εντυπώσεις άφησε σε γενικές γραμμές η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου με αναφορές στα ζητήματα της πανδημίας, της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων, αλλά των εκλογών και των πολιτικών συνεργασιών.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την πανδημία  και για την αντιμετώπισή της, λέγοντας:

“Είδαμε μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Βλέπουμε ήδη μία αποκλιμάκωση και όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε από άλλες χώρες, οι οποίες προηγήθηκαν ημών ως προς την εκδήλωση του κύματος της Όμικρον, δείχνουν ότι είναι λίγο-πολύ σαν ένα καλοκαιρινό μπουρίνι: μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα, αλλά φεύγει και γρήγορα.

Και βέβαια γνωρίζουμε επίσης ότι η Όμικρον προκαλεί σημαντικά χαμηλότερη νοσηρότητα, παρότι είναι πολύ πιο μεταδοτική, είναι πολύ πιο πιθανό δηλαδή να κολλήσει κάποιος. Εξάλλου το ξέρουμε νομίζω, όλοι μας στις οικογένειές μας έχουμε και ένα-δύο περιστατικά με Όμικρον, ταυτόχρονα όμως με χαμηλότερη νοσηρότητα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή”.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έκανε εκφραστικό λάθος όταν είχε πει ότι δεν έχει και μεγάλη διαφορά η διασωλήνωση ασθενών είτε βρίσκονται σε ΜΕΘ είτε σε θαλάμους.

Νίκος Χατζηνικολάου: Επομένως, η δήλωση στη Βουλή ήταν λάθος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δήλωση έτσι όπως ερμηνεύτηκε θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη. Το αναγνώρισα εξάλλου και στη Βουλή. Ξέρετε, δεν έχω καμία δυσκολία όταν διαπράττω κάποιο φραστικό λάθος να το αναγνωρίζω.

Είναι λύση ανάγκης. Όμως, αυτό το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι ότι έστω και εκτός ΜΕΘ υπάρχει μία βασική φροντίδα στον άρρωστο ο οποίος θα μπει αργά ή γρήγορα, γρήγορα κατά κανόνα, σε μία κανονική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αλλά αυτό το οποίο παρατηρείται στην Ελλάδα παρατηρείται σε όλα τα συστήματα υγείας του κόσμου. Και η συζήτηση για τον αριθμό των ΜΕΘ υποκρύπτει μία μεγάλη πλάνη. Δεν θέλουμε, κ. Χατζηνικολάου, να φτάνουμε μέχρι τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Διότι αν μπεις στη ΜΕΘ, σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιοδήποτε σύστημα υγείας, έχεις σημαντικές πιθανότητες να μη βγεις από τη ΜΕΘ ζωντανός.

‘Αρα, το πρόβλημά μας δεν είναι να έχουμε μόνο ΜΕΘ, είναι το πώς δεν θα φτάσουμε στις ΜΕΘ. Και ο καλύτερος τρόπος να μη φτάσουμε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ο εμβολιασμός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ζήτημα, πάντα, κ. Χατζηνικολάου, αφορούσε την προστασία αυτών οι οποίοι επιβαρύνουν περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Οι μεγάλες ηλικίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι οι μεγάλες ηλικίες. ‘Αρα, δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα, πόσω μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ότι βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος αυτού του κύματος, της Όμικρον, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα έχουμε…

Θα βεβαιωθούν τα πρόστιμα

Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτό είναι ή φοβάστε το πολιτικό κόστος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Το μεγάλο πολιτικό κόστος -αν υπήρχε- το έχουμε ήδη αναλάβει, κ. Χατζηνικολάου. Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα.

Νίκος Χατζηνικολάου: Θα βεβαιωθούν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Θα βεβαιωθούν πρόστιμα, 50 ευρώ σε πρώτη…

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα αυτό πρέπει να σας ρωτήσω, με το χέρι στην καρδιά, αν είναι κάτι που σας αγχώνει. Και το ρωτώ διότι υπάρχουν και άνθρωποι άνω των 60, συνταξιούχοι, οι οποίοι ζουν με 600 ευρώ ή με 500 ευρώ. Το να δώσεις 100 ευρώ το μήνα από αυτό το ποσό είναι για τις οικογένειες αυτές πραγματικά οδυνηρό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά υπάρχει η επιλογή τού να κάνεις το σωστό. Αυτό το οποίο έχουν κάνει 9 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο ξέρετε. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο.

Για την ακρίβεια και την στήριξη ευάλωτων

Σε ερώτηση για το κύμα ανατιμήσεων, που πιέζει τα εισοδήματα, ειδικά των πιο ευάλωτων, και αποτελεί το πιο κρίσιμο και πιεστικό ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες  ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «αναγνωρίζουμε απόλυτα το γεγονός ότι υπάρχει η ανάγκη να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατό».

Αύξηση κατώτατου μισθού τον Μάϊο

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει 2 μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή τον Μάιο και όπως σημείωσε «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022». Δεν είναι τυχαία η αναφορά 

Με την κίνηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης απαντά στις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κατώτατο μισθό, ενώ μαζί με το πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια «για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην αγορά», η κυβέρνηση δημιουργεί το πλαίσιο διαχείρισης της πίεσης από τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις.. Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι επιπλέον μειώσεις φόρων διότι όπως είπε «η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας».

Τι τον χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με το ενδεχόμενο να πάει η χώρα σε εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια της συνέντευξης, επιχείρησε για άλλη μια φορά να κλείσει το σενάριο αυτό. Βέβαια, το 2022 είναι σε κάθε περίπτωση προεκλογική χρονιά και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα συντηρείται, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ήδη διατυπώσει αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε όμως να αποκλείσει άμεσα και σενάρια που κυκλοφορούν εσχάτως για μια κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. Στο ερώτημα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση ήταν άμεση: «το αποκλείω πλήρως», συμπληρώνοντας ότι «μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή».

Όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη σημείωσε ότι «Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία».