Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, που δεν έχουν διαψευσθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις και ετοιμάζεται να δώσει το στίγμα για το τέλος της οκταετούς μνημονιακής επιτροπείας από το νησί της Ιθάκης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να  θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό αύριο, 21 Αυγούστου, ημερομηνία-ορόσημο για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης.

Η τοποθεσία έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού βούληση των κυβερνητικών είναι να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα για το τέλος της σκληρής περιπέτειας που πέρασε η χώρα, το τέλος των κακοδαιμονιών και την αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να επέλεξε για συμβολικούς λόγους τη συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς ο Οδυσσέας κατάφερε να επιστρέψει στην Ιθάκη μετά από χρόνια μεγάλων περιπετειών και αντιξοοτήτων.

Βέβαια στο πολυτάραχο αυτό ταξίδι ο Οδυσσέας έχασε πολλούς συντρόφους και μετά από πολλά δεινά έφτασε στο νησί ως εξουθενωμένος ναυαγός. Από την άποψη αυτή ο συμβολισμός δεν είναι και τόσο επιτυχής, εκτός κι αν ο κ. Τσίπρας θέλει να δείξει ότι φτάνει στην Ιθάκη ως θαλασσοδαρμένος αγωνιστής.

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται στο διάγγελμά του να πει ότι η χώρα βγαίνει αυτοδύναμα στις αγορές και κατά συνέπεια ανακτά την οικονομική της κυριαρχία. Θα αναφερθεί στα οκτώ δύσκολα χρόνια των μνημονίων και θα περιγράψει τους γενικούς στόχους για την επόμενη περίοδο. Με διττή αναφορά: στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην επούλωση των κοινωνικών πληγών.