Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε επίσης τον σκληρό πυρήνα των διατάξεων για τα εργασιακά.

Αρκετές διατάξεις, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των Οδηγιών και των Συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έλαβαν θετική ψήφο από την αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που έχει καταψηφίσει την αρχή, τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση έχει λόγους να είναι ικανοποιημένη διότι εφαρμόζει μία ακόμα μεταρρύθμιση, που περιλαμβανόταν στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να στέλνει μήνυμα ότι δεν θα σταματήσει τις αλλαγές, τις οποίες θέλει να κάνει στη χώρα.

Θεωρεί ότι ενισχύεται έτσι το μεταρρυθμιστικό της προφίλ, αλλά και επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητά της να εφαρμόζει δύσκολες τομές, που τη φέρνουν αντιμέτωπη με καταστάσεις δεκαετιών.

Εκτιμά επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελάσσονα αντιπολίτευση αποκαλύφθηκαν και εκτέθηκαν τελικά με τις κορώνες κατά του νομοσχεδίου, καθώς τελικά αναγνώρισαν και δια της ψηφοφορίας, ότι το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει μία σειρά από θετικές διατάξεις. Και καταγράφει ως νίκη το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε καν να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, όπως αρχικά είχε κυκλοφορήσει.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση, παρά την προσπάθεια που έκανε να εξωραΐσει το νομοσχέδιο, περιλαμβάνοντας σε αυτό ως δικές της παρεμβάσεις τις υποχρεώσεις της χώρας από διεθνείς συνθήκες για τα εργασιακά, απομονώθηκε πολιτικά. Ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν τη σκληρή κριτική που άσκησε η Φώφη Γεννηματά στο νομοσχέδιο, κάτι που φάνηκε να προκαλεί ενόχληση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ειδικά με τις οξείες εκφράσεις που χρησιμοποίησε.