Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8 το πρωί σήμερα η διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιδιώκεται να λειτουργήσει ως καταλύτης στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στο εσωκομματικό τοπίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωθώντας τα πράγματα προς τα μπρος μετά από τρία χρόνια παραμονής του κόμματος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Συγκεκριμένα, μέσα από μια «πρωτόγνωρη» διαδικασία, όπως περιγράφεται από την Κουμουνδούρου, αναμένεται να κριθεί σε πρώτο επίπεδο η φυσιογνωμία και το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε δεύτερο επίπεδο, όμως, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν οι επόμενες κινήσεις των υπολοίπων κομμάτων στην εγχώρια πολιτική σκακιέρα, αναλόγως του μηνύματος (αριθμητικού και ποιοτικού) που θα εκπέμψουν σήμερα τα μέλη και οι ψηφοφόροι του κόμματος.

Κεντρική πολιτική επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής αλλαγής». Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει κατά την προεκλογική καμπάνια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας: «Θέλουμε τα 1.000 εκλογικά τμήματα να γίνουν 1.000 “ταχυδρομεία” μέσα από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν συστημένο τον “λογαριασμό” σε αυτόν που μας οδήγησε σήμερα εδώ, στον κ. Μητσοτάκη», “θέλουμε το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής μαζί με το μήνυμα της ελπίδας να πάει απ’ άκρη σε άκρη σε όλον τον τόπο”.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για πρόεδρο

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Τόσο τα ήδη υπάρχοντα μέλη του κόμματος όσο και όσοι εγγράφονται σήμερα κατά τη διεξαγωγή των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα, συμπληρώνοντας την αίτηση εγγραφής νέου μέλους.

DSC_0506-01

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις εκλογές, όλα τα μέλη του κόμματος ανεξαρτήτως ημερομηνίας εγγραφής τους μπορούν να ψηφίσουν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας στην κάλπη εκλογής προέδρου. Όσοι εγγράφονται την ημέρα της ψηφοφορίας ή είναι ήδη μέλη αλλά έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα. Επίσης, όσοι είναι ήδη μέλη και έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου και βρεθούν εκτός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα αλλά μόνο για πρόεδρο.

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου και ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα εντός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Ν.Δ. Εκλογές με τον Τσίπρα ως μόνο υποψήφιο

Από τα άλλα κόμματα και  ιδιαίτερα από την Νέα Δημοκρατία σχολιάζεται ως πολιτικός τραγέλαφος το γεγονός ότι έχει στηθεί κάλπη για εκλογή προέδρου με έναν μόνο υποψήφιο. Με τον τρόπο αυτό τονίζουν χάνει το νόημά της η λέξη “εκλέγω”, που σημαίνει ότι επιλέγω μεταξύ δύο ή περισσοτέρων.

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει κάθε μέρα ότι ενδιαφέρεται μόνο για το κόμμα του και την επανεκλογή του, σε μια εσωκομματική διαδικασία, με τον ίδιο ως μόνο υποψήφιο. Οι αναφορές του στα προβλήματα της κοινωνίας και της πατρίδας χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ στην προσωπική του εκστρατεία επανεκλογής», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΝΤ1.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε το προσωπικό άγχος του κ. Τσίπρα για το πολιτικό του μέλλον. Οι ανησυχίες των πολιτών, σε μια εποχή μεγάλων ανατροπών διεθνώς και σε κάθε επίπεδο, είναι άλλη. Όσο ο κ. Τσίπρας αναλώνεται σε καμπάνια για τον εαυτό του, ο Πρωθυπουργός μεριμνά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της πατρίδας και των ανθρώπων της».

Τι επιδιώκει η Κουμουνδούρου

Σε δημοσιογραφικές αναλύσεις επισημαίνονται οι σκοπιμότητες της Κουμουνδούρου και κυρίως η δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας για τις προσεχείς εκλογές.

Όπως γράφει το proto thema.gr για την Κουμουνδούρου η διπλή κάλπη (μία για τον Πρόεδρο και μία για την Κεντρική Επιτροπή), η οποία έχει στηθεί σε 1.000 εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα εκλαμβάνεται ως συλλογική απάντηση σε σχέση με εσωτερικά της ζητούμενα, όπως για παράδειγμα το εύρος της επιχειρούμενης διεύρυνσης, η κοινωνική αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το εκλογικό του ακροατήριο, αλλά και η πραγματική απήχηση τάσεων, ρευμάτων και προσώπων στην οργανωμένη, κομματική βάση.

Στον αντίποδα, η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενέχει χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος, καλώντας τους πολίτες να τοποθετηθούν κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την ψήφο τους.

Για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, άλλωστε, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει «ισχυρό μήνυμα για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα», με δεδομένο μάλιστα ότι αυτή εξελίσσεται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών «περνάει εξαιρετικά δύσκολα με την ακρίβεια».

Για το λόγο αυτό, «δεν θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε τη διαδικασία ισχυροποίησης του κόμματος μας με τις πολιτικές εξελίξεις» εξήγησε χθες ο κ. Τσίπρας (στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1), παρατηρώντας ακόμη πως οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις είναι μέσα στην κοινωνία.

Ο ίδιος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα πολλές φορές δέκτης του κοινωνικού παλμού κατά τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, συμπεραίνοντας από πλευράς του πως «κλίμα έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό» και ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή».

Εκτός από την αλλαγή του γενικότερου πολιτικού κλίματος, ζητούμενο αποτελεί και η αλλαγή μοντέλου λειτουργίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά η μαζική συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία, επιδοκιμάζοντας τις επιχειρούμενες καταστατικές αλλαγές από την ηγετική ομάδα.

Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται ο νέος «χάρτης» κομματικών συσχετισμών που θα προκύψει μετά από την ανάγνωση των τελικών αποτελεσμάτων, αντικατοπτρίζοντας στη σταυροδοσία για την νέα Κεντρική Επιτροπή, ανάμεσα στα άλλα, και το βαθμό ενσωμάτωσης στις γραμμές του κόμματος, στελεχών που προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την απόφαση της διεύρυνσης, κατά κύριο λόγο προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και άλλους  χώρους.

Σημείο καμπής για το «χρόνο ζωής» της κυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση, στρατηγική επιδίωξη της Κουμουνδούρου συνιστά η ισχυροποίηση του μηνύματος της «πολιτικής αλλαγής», το οποίο έθετε όλο το τελευταίο διάστημα εμφατικά ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ότι η σημερινή διαδικασία μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για το «χρόνο ζωής» της κυβέρνησης.

«Η σημασία της αυριανής κάλπης, το μήνυμα που θα στείλει μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές», εκτίμησε χθες ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας ως «στόχο» για την αξιωματική αντιπολίτευση το «να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».

Η επιλογή της Κουμουνδούρου να αποδώσει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα σε μια αμιγώς εσωκομματική διαδικασία, εντείνει την ίδια στιγμή την κοινωνική πίεση προς τη μεριά της κυβέρνησης, γεγονός που δεν αποκλείεται, κατά τον κ. Τσίπρα, να επιταχύνει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.