“Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας”, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά αντιλαμβάνεται την ανάληψη ευθύνης χωρίς συνέπειες για τον ίδιο και τους συναρμόδιους υπουργούς.-

 

Είκοσι άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο.

Όπως είπε, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου που έφερε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και σειρά νέων δράσεων.

Αυτή η δέσμη μέτρων αποτελεί -τόνισε- μια συνεκτική προσπάθεια ώστε να βάλουμε τις βάσεις για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποφασιστικά το ζήτημα της ανεξέλεγκτης δόμησης στη χώρα μας.

Με προτεραιότητα, όπως σημείωσε, σε εκείνες τις δράσεις, που αντιμετωπίζουν και εξουδετερώνουν τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον αμύθητο πλούτο του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Σκύβει το κεφάλι με θλίψη

«Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο.

«Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες παρόν σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς», επισήμανε.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σκύψει το κεφάλι για να δει τα «πώς» και τα «γιατί» της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Λαύριο.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα δράση ώστε οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και τη ζωή των κατοίκων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτό, όπως είπε, θα ισχύσει και για το σύνολο των οικισμών στα περίχωρα της Αττικής.

«Υπήρξαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που χρειάστηκαν σκληρές αποφάσεις, για να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα, όμως για λόγους είτε πολιτικής δειλίας, είτε ανεπάρκειας, είτε ακόμη χειρότερα πολιτικής -και όχι μόνο- κερδοσκοπίας πάνω σε διαχρονικές στρεβλώσεις, έλειψαν οι τολμηρές αλλά αναγκαίες πολιτικές τομές ή έμειναν στα χαρτιά, στις εξαγγελίες», παρατήρησε στην ομιλία του στο Λαύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω, με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας είναι κανένας και τίποτα να μην ξεχαστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού, ούτε να ελέγξουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όμως μπορούμε και οφείλουμε, γνωρίζοντας ότι θα ξανάρθουν, να προετοιμαστούμε καλύτερα. Κυρίως όμως οφείλουμε να χτυπήσουμε τη γροθιά στο μαχαίρι και να ξηλώσουμε, να γκρεμίσουμε μια-μια τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», συνέχισε.

«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ό,τι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια θα κατεδαφιστούν. Τα 3.200 αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην Αττική και το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρόσθεσε.

Ν.Δ.: Έχει ακέραια την ευθύνη ο κ. Τσίπρας

«Ένας θλιβερός Πρωθυπουργός, που αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την εγκληματική έλλειψη προετοιμασίας, τον ανύπαρκτο συντονισμό, και την τραγική διαχείριση της κρίσης στο Μάτι, εξήγγειλε σήμερα κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και τρία χρόνια», δήλωσε η Μαρία Σπυράκη με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε: «Ποιος, εκτός από τους Υπουργούς του, τον εμπόδισε να εφαρμόσει τον νόμο; Ποιος εκτός από τους Υπουργούς του και την Περιφερειάρχη Αττικής, τον εμπόδισαν να προχωρήσει σε έργα που θα προστάτευαν τους πολίτες από φυσικές καταστροφές; Ο κ. Τσίπρας θέλει ν’ αναλάβει, πάνω στις στάχτες, την ευθύνη για το μέλλον μας, αλλά οι Έλληνες του έχουν γυρίσει την πλάτη. Ο κ. Τσίπρας έχει ακέραια την ευθύνη για την τραγωδία, και απ’ αυτή δεν θα ξεφύγει».