Οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής διεξήγαγαν έναν συγκροτημένο  και χωρίς εξάρσεις πολιτικό διάλογο κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας (debate), στην ΕΡΤ 1, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και κράτησε σχεδόν δύο ώρες χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.

Οι τόνοι μπορεί να μην ανέβηκαν και να πιστοποιήθηκε η πολυφωνία στο κόμμα ωστόσο οι πέντε υποψήφιοι είχαν διαφορετικές τοποθετήσεις για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, αλλά και την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή.

Επρόκειτο για πολιτικό λόγο ουσίας και σύγχρονου προβληματισμού, χωρίς κοκορομαχίες και εξυπναδίστικες ατάκες, κάτι που σημαίνει ότι η πολιτική ζωή στην Ελλάδα μπορεί να μπει σε νέα κατεύθυνση με πιο σοβαρές επιδράσεις στο δημόσιο βίο.

Α. Λοβέρδος: Αμφίπλευρη διεύρυνση

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι αν εκλεγεί θα εφαρμόσει μια πολιτική αμφίπλευρης διεύρυνσης ως μέσο για να μεγαλώσει η παράταξη κι απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ . «Με ταπεινώνει το ερώτημα με ποιον θα πάτε, θέλω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, που η ερώτηση για δεκανίκι να φορά όλους, όχι εμάς» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «την κυβερνητική προοπτική την προτείνει μόνο ο Τσίπρας γιατί δεν του βγαίνουν οι αριθμοί. Κανείς μας δεν έχει πει για συνεργασία με τη ΝΔ, ούτε αυτή μας τη ζητάει. Δεν χαρίζουμε τη χώρα στη ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ».

‘Αφησε αιχμές για όσους λένε «όχι στο μικρό ΚΙΝΑΛ, που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, όχι στα ύποπτα σενάρια, να γίνουμε ξανά δύναμη εξουσίας» και κάλεσε τους πάντες να ψηφίσουν στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε στην άρνηση του στη συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας τους υπόλοιπους υποψήφιους να δηλώσουν εάν είναι αντίθετοι ή υπέρ καθώς κι αν τη θεωρούν πρότυπο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Ξεκαθάρισε ότι είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής όταν στο τελευταίο κύκλο ρωτήθηκε τι θα πράξει εφόσον ηττηθεί υπογράμμισε ότι έχει «βιογραφικό ενότητας» και το απέδειξε το 2015, το 2012 και το 2007 όταν παρά τις επιλογές του παρέμεινε στο κόμμα και κλείνοντας μίλησε για την ανάγκη το ΚΙΝΑΛ να απευθυνθεί στη νεολαία, αλλά αυτό δεν γίνεται με «νεόγερους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Ν. Ανδρουλάκης και η Ευρωβουλή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν ρωτήθηκε ανέφερε αρχικά πώς θα συνδυάσει τυχόν εκλογή του με την παραμονή στην Ευρωβουλή , είπε ότι οραματίζεται ένα κόμμα συμμετοχικό που θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κοινωνία και πώς η παρουσία του στα γραφεία της Κ.Ο στη Βουλή θα είναι συνεχής.

Λίγο αργότερα όταν ξαναρωτήθηκε για το ποιος θα είναι επικεφαλής της Κ.Ο υποστήριξε οτι « εκείνος που θα με εκπροσωπεί στη Βουλή θα έχει τη δική μου κατεύθυνση και θα επιλεγεί μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα». Σε παρέμβασή του ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε με την αιχμή ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφασίζει ποιος θα είναι ο επικεφαλής και κανένας εκτός δεν εμπλέκεται».

Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι είναι αναγκαίο για το κόμμα και τη παράταξη να τραβήξει μπροστά με ενότητα και ανανέωση ,επισημαίνοντας το σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων τις οποίες πρέπει να λάβει το ΚΙΝΑΛ. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Σε ένα τέτοιο σταυροδρόμι βρίσκονται οι δημοκρατικοί πολίτες στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Αυτοί θα επιλέξουν ποιο είναι το μέλλον μας. Ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξή μας (…) που πονάει στις σχέσεις με την κοινωνία. Έχουμε μια αξιόπιστη σχέση με όλες τις γενιές και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

 Η συντονίστρια Αντριάνα Παρασκευοπούλου και οι πολιτικοί συντάκτες Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς και Τάσος Παπάς.

Όσον αφορά στις συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με το χώρο της Κεντροαριστεράς και του Προοδευτικού κέντρου, όμως κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά : «’Αλλο ο κόσμος και άλλο η ηγεσία της Αριστεράς, που συνεργάστηκε με τον Καμμένο ή έκανε το απαράδεκτο δημοψήφισμα μέσα σε πέντε μέρες και μίλησε για επιβολή στους αρμούς εξουσίας. Ο Τσίπρας δημαγωγεί, δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα».

Ο κύριοι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης απέφυγαν να συγκροσυτούν έχοντας το νου τους στο β γύρο. Έτσι ο μεν Ανδρέας Λοβέρδος προτίμησε να απευθύνει ερώτηση στον Παύλο Γερουλάνο για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας .

Ο θεωρητικός Χάρης Καστανίδης

Εντυπωσιακές ήταν οι πολιτικές αναφορές του Χάρη Καστανίδη σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής με θεωρητικές και αιτιολογημένες επισημάνσεις, που όμως έδωσαν την αφορμή να μιλούν πολλοί για συγκροτημένο πολιτικό λόγο, από αυτόν, που έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς λαϊκισμούς και ατάκες του συρμού.

Στην τελευταία ενότητα για τις εσωκομματικές εκλογές ο καθένας από τους πέντε υποψηφίους είχε την δυνατότητα να απευθύνει μια ερώτηση προσωπικά σε οποιονδήποτε από τους συνυποψηφίους του.  Κι ενώ η διαδικασία κυλούσε ομαλά, όταν έφτασε η ώρα του Χάρη Καστανίδη, ήρθε η… ανατροπή!

Κι αυτό διότι ο κ. Καστανίδης δεν θέλησε να ασκήσει αυτό του το… δικαίωμα, λέγοντας συγκεκριμένα: «Θεωρώ όλους τους συνυποψηφίους άξιους. Τους αγαπώ και δεν θέλω να τους υποβάλλω σε ερωτήσεις μαθητείας».

Από τη μεριά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε τον Χάρη Καστανίδη για την πράσινη μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση, και τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα γεγονός που ερμηνεύεται ώς άνοιγμα σ΄όσους προτιμήσουν τον κ. Καστανίδη.

Πολύ καλές εντυπώσεις με ρεαλιστικό λόγο άφησαν τόσο ο Παύλος Γεροουλάνος, όσο και ο νεαρότερος Παύλος Χρηστίδης, δείχνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ έχει στελέχη με λόγο υψηλού επιπέδου, κάτι, που είναι ωφέλιμο για την χώρα.

Θετικές εντυπώσεις άφησαν και οι δημοσιογράφοι, τόσο η συντονίστρια Αντριάνα Παρασκευοπουλου, όσο και οι πολιτικοί συντάκτες Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς και Τάσος Παπάς.