Καίρια θέματα της Ευρώπης, όπως η ενέργεια και η ασφάλεια, θα απασχολήσουν τους επτά αρχηγούς κρατών και συνολικά 20 ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. που θα βρεθούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα για να λάβουν μέρος στην άτυπη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το ΕPP Leaders Retreat, όπως ονομάζεται είναι ένα κλειστό διήμερο brainstorming που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Μάνφρεντ Βέμπερ και του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα.

Σε μια στιγμή μεγάλων προκλήσεων για την Ένωση, αλλά και συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη που θα κρίνουν και την δυναμική του ΕΛΚ στις ευρωκάλπες του 2024 ξεκινά από την Ελλάδα ο συντονισμός της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για τις μάχες που έπονται.

Παρούσα, μεταξύ άλλων, θα είναι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, οι πρόεδροι Κύπρου και Ρουμανίας, Νίκος Αναστασιάδης και Κλάους Γιοχάνις και οι πρωθυπουργοί Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ιγκρίντα Σιμονιτέ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μαζί με τον κ. Βέμπερ θα ανοίξει τις εργασίες.

Όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, η παρουσία των ηγετών και της Προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα μόνο τυχαία δεν είναι. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φέρει προτάσεις μόνο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στο τραπέζι του ΕΛΚ, όπου η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά φιλοδοξεί να διατηρήσει και να αυξήσει δυνάμεις ενόψει της μάχης του 2024», τονίζουν.

Ουκρανία, Άμυνα, Ασφάλεια και ενεργειακή κρίση

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του “Αστέρα” Βουλιαγμένης θα τεθούν τα θέματα της Άμυνας και της Ασφάλειας υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Γηραιά Ήπειρο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου στο οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι. Οι ζυμώσεις ενόψει και του κρίσιμου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας, που καλούνται να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό στις 13 του μήνα είναι σε εξέλιξη σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφωνίες.

Σύμφωνα με πηγές, στόχος είναι να γίνει μια ανοιχτή και βαθιά πολιτική συζήτηση για όλα τα θέματα, που θα επιτρέψει στην ηγεσία του ΕΛΚ να θέσει την ατζέντα και τις προτεραιότητες για τις εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικά μέλη όπως η Ισπανία, η Πολωνία, η Φιλανδία, η Ελλάδα και η Κύπρος μέσω των οποίων το ΕΛΚ θέλει να διατηρήσει και να ενισχύσει την δύναμη του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στην Αθήνα θα βρίσκονται για αυτό το λόγο ο Πολωνός Ντόλαντ Τουσκ και ο Ισπανός Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Συζήτηση για τις Ευρωεκλογές 2024 και για τον Σαρλ Μισέλ

Στην συνάντηση της Αθήνας θα ξεκινήσει και η συζήτηση εντός του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές του 2024 και το πρόγραμμα με το οποίο θα κατέλθει σε αυτές η κεντροδεξιά, με την οικονομική διακυβέρνηση και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας να είναι ψηλά στην ατζέντα. Κεντρικό ρόλο στην καμπάνια θα διαδραματίσει, ένας Έλληνας, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Θανάσης Μπακόλας. Παράλληλα, το 2024 λήγει και η θητεία του Σαρλ Μισέλ ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ατύπως στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τον διάδοχο του.

Το ΕΛΚ παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 182 έδρες σε σύνολο 751, ωστόσο η μάχη στις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές αναμένεται σκληρή ειδικά μετά την άνοδο κομμάτων που κινούνται στις παρυφές της ακροδεξιάς ή του ευρωσκεπτικισμού. Το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία ή προσεταιρισμός ορισμένων μετριοπαθών φωνών από αυτό το πολιτικό φάσμα είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο για το ΕΛΚ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι που φλερτάρει με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Μόνο τυχαία δεν είναι η παρουσία στην Αθήνα και η συμμετοχή στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι. Η ηγεσία του ΕΛΚ διαμηνύει ότι η θέση του κόμματος είναι καθαρή και προβλέπει σαφείς κανόνες για όλους. Αυτοί είναι ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου, η στήριξη της Ουκρανίας χωρίς αστερίσκους και η γνήσια φιλοευρωπαϊκή στάση.