Ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των προβλημάτων της κακοκαιρίας επιρρίπτουν με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΙΝΑΛ, καλώντας την «να αναλάβει την ευθύνη για να μπει τέρμα στην εικόνα χάους που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμα και για ανθρώπινες ζωές».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:

“Είναι μέρα που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια απεγκλωβισμού των ανθρώπων. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει, αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί, πράγμα που δεν έγινε, κι αυτές θα αποδοθούν”.

η δήλωση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου ερμηνεύθηκε ως πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε απόδοση ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς να αποκλείεται και απομάκρυνση κυβερνητικών στελεχών, που εμπλέκονται στην όλη κατάσταση.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανές και αδιανόητο

«Αυτό που ζουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες της Αττικής είναι πρωτοφανές και αδιανόητο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Χιλιάδες συμπολίτες μας ζουν ώρες φόβου και ταλαιπωρίας μέσα στο κρύο, τη νύχτα, το χιόνι, και χωρίς καμιά βοήθεια. Δεν είναι μόνο το δράμα της Αττικής Οδού, είναι οι δεκάδες κεντρικές αρτηρίες που έκλεισαν από τις πρώτες ώρες χιονόπτωσης. Είναι η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Κηφισίας, η Μαραθώνος. Είναι ο ηλεκτρικός που σταμάτησε απροειδοποίητα, είναι τα μισά Βόρεια Προάστια που περνάνε τη νύχτα χωρίς ρεύμα. Οι ευθύνες είναι προφανείς αλλά τώρα είναι η ώρα της συνδρομής σε όσους δοκιμάζονται».

Ακολούθως «απευθύνει έκκληση, η κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις ευθύνες της ιδιωτικής εταιρείας και να επιχειρήσει άμεσα τη παροχή βοήθειας και τον απεγκλωβισμό των συμπολιτών μας στην Αττική Οδό. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν εδώ και πολλές ώρες χωρίς νερό και φαγητό. Χωρίς ιατρική βοήθεια. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν».

Αλ. Τσίπρας: Επιτελικό μπάχαλο

«Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή, 2,5 χρόνια τώρα επιτελικό μπάχαλο. Και πάντα κάποιος άλλος έχει την ευθύνη», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μόνος ανεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης», τονίζει και εύχεται «Κουράγιο και υπομονή σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας που για άλλη μια φορά δοκιμάζονται».

Ν. Ανδρουλάκης: Καμία ουσιαστική προετοιμασία

Για ανεπαρκές “επιτελικό” κράτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών στην Αττική Οδό.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε δήλωσή του αναφέρει: «Χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται στην Αττική Οδό και σ΄ άλλα σημεία τις τελευταίες ώρες από το ανεπαρκές ‘επιτελικό’ κράτος της ΝΔ.

Εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα , αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιστική προετοιμασία.

ΚΙΝΑΛ: Απραξία και άκαρπες συσκέψεις

Αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση ασκεί το Κίνημα Αλλαγής σχετικά με την αντιμετώπιση της σφοδρής κακοκαιρίας. Την επικρίνει για απραξία και άκαρπες συσκέψεις.

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ αναφέρει πώς «αν και ήταν γνωστό εδώ και μέρες ότι η κακοκαιρία θα ήταν σφοδρή και θα έπληττε όλο το Λεκανοπέδιο, και παρά την περσινή ανάλογη εμπειρία, ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκε σε συστάσεις και άκαρπες συσκέψεις».

Επίσης επικρίνεται η κυβέρνηση γιατί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ «αφήνει σήμερα την Αυτοδιοίκηση μόνη της, με όσα μέσα διαθέτει, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται εγκλωβισμένοι σε κεντρικούς οδικούς άξονες ακόμη».

Επισημαίνει ότι «δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αλλά της ευθύνης» και καλεί την κυβέρνηση «να πράξει τα αυτονόητα και να μην παρακολουθεί άπραγη».

Αναλαμβάνει τις ευθύνες η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αγωγή σε βάρος της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού, αλλά και της καταβολής αποζημιώσεων στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν.

«Η διαχείριση του δρόμου της Αττικής Οδού με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι μέρα σήμερα για να κάνουμε πινγκ πονγκ ευθυνών. Είναι μέρα που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια απεγκλωβισμού των ανθρώπων. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει, αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί, πράγμα που δεν έγινε, κι αυτές θα αποδοθούν», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς αν το κράτος θα καταθέσει αγωγή, απάντησε ότι «ό,τι πρέπει να γίνει, για τις κυρώσεις που πρέπει αποδοθούν, για τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε και του οφείλουμε και ηθικώς να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες, αλλά και να αποζημιωθεί, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει με όλους τους τρόπους και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι το κράτος οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν. «Προτεραιότητά μας είναι αφενός να φτάσουν ασφαλείς στα σπίτια τους και αφετέρου η αποκατάσταση του ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά», είπε και εξήγησε ότι υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία, ωστόσο η πληροφόρηση του είναι ότι σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται.
Οικονόμου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα

Σε ό,τι αφορά στους οδηγούς που βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα κι εξακολουθούν να παραμένουν 1.200, άλλα από αυτά εγκαταλελειμμένα και άλλα με τους οδηγούς μέσα. «Γίνονται προσπάθειες ώστε να απεγκλωβιστούν όλοι μέσα στις πρώτες πρωινές ώρες», επισήμανε.

«Με τον όγκο του χιονιού, με τα οχήματα που είναι στη μέση του δρόμου, με τα εκχιονιστικά και τα ειδικά μηχανήματα που φέρνουμε από όπου είναι εφικτό, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να απεγκλωβιστούν», συμπλήρωσε.