Σε συναγωνισμό με θετικό αντίκτυπο μεταξύ των πολιτικών και ιδιαίτερα των αρχηγών των κομμάτων εξελίσσεται η προτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάθεση του ημίσεως των υπουργικών και βουλευτικών αποδοχών στο λογαριασμό, που έχει δημιουργηθεί για την μάχη εναντίον του κορωνοϊού.

Οι περισσότεροι βουλευτές προσέτρεξαν να αποδεχτούν την πρόταση, ακόμη και μερικοί από άλλα κόμματα, ενώ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας υπερθεματίζει και προτείνει να δώσουν τον μισό μισθό όχι μόνο οι βουλευτές, αλλά και όλοι οι αξιωματούχοι, όπως Γενικοί Γραμματείς, πρόεδροι οργανισμών κλπ. Και μάλιστα το μέτρο να είναι υποχρεωτικό και να ισχύσει για τρεις μήνες και όχι για δύο, που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης.

Από μια άποψη θεωρείται θετική αυτή η κίνηση και αντανακλά το αίσθημα του ισοβαρούς επιμερισμού της ζημίας, που επέρχεται στην κοινωνία, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι οι αμοιβές του πολιτικού προσωπικού παραμένουν πολλαπλάσιες των μισθών του μεγαλύτερου μέρους των άλλων εργαζομένων, τότε δεν φαίνεται και ως κάποια οδυνηρή θυσία. Επίσης σημειώνεται ότι καλά θα ήταν να μην διατυμπανίζονται τέτοιες κινήσεις, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υποκρύπτουν και σκοπιμότητες επικοινωνιακού τύπου.

Εκτός των πολιτικών θετική ήταν και η ανταπόκριση από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που διαθέτει για τον ίδιο σκοπό το  ήμισυ του μισθού της.

Υπενθυμίζεται ότι ο μισθός του προέδρου της Δημοκρατίας είναι 11.561 ευρώ, ενώ ο πρωθυπουργός παίρνει  7.644,79 ευρώ.  Οι βουλευτές παίρνουν περίπου 5.700 ευρώ τον μήνα, αλλά απολαμβάνουν και διαφόρων άλλων προνομίων.

Συμφωνεί η πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, αποφάσισε για τους επόμενους δύο μήνες να καταθέσει το ήμισυ του μισθού της στον σχετικό ειδικό λογαριασμό.

Νωρίτερα κάλεσμα στους βουλευτές της ΝΔ και τους υπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του Κορονοϊού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση του Κυρ. Μητσοτάκη

Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν το μισό τους μισθό, τους επόμενους δυο μήνες, για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού κατά του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός δηλώνει σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα.
Ακολουθεί το κείμενο της ανάρτησης του κ. Μητσοτάκη:
«Όπως η κυβέρνηση πρώτη κινητοποιήθηκε με τολμηρά μέτρα κατά της πανδημίας, έτσι και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης.
Σε μία συμβολική πρωτοβουλία, λοιπόν, καλώ όλους τους βουλευτές της ΝΔ όπως και τους υπουργούς και υφυπουργούς να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του κορονοϊού. Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό για τον Covid-19.
Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Είμαι σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα».

Στ. Κλαφάτης: Μεγάλη προθυμία από βουλευτές

Την προθυμία με την οποία οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού να διαθέσουν το 50% του μισθού τους για δύο μήνες στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, υπογράμμισε, σε παρέμβασή του, στο δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ3, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε: «Οφείλω να υπογραμμίσω την προθυμία με την οποία οι συνάδελφοί μου της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να μοιραστούμε το βάρος της κρίσης το εννοούμε. Οι Βουλευτές το πιστεύουμε, το νιώθουμε και το κάνουμε».

ΣΥΡΙΖΑ: Υποχρεωτική μείωση μισθών για τρεις μήνες

Υποχρεωτική και όχι προαιρετική μείωση βουλευτικών μισθών, αλλά και των αποδοχών όλων των κρατικών αξιωματούχων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια της ανακοίνωσης νέων μέτρων της κυβέρνησης.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να καλέσει τους βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς του να καταθέσουν προαιρετικά για δύο μήνες το 50% της αποζημίωσής τους στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν μπορεί προφανώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, εμπεριέχει ωστόσο έναν ισχυρό συμβολισμό», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία επισημαίνεται ωστόσο:

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε προς τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής, είναι το μέτρο να αφορά όλους τους βουλευτές υποχρεωτικά, με πρωτοβουλία και απόφαση της Βουλής και μάλιστα για διάρκεια τριών μηνών». «Υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά διότι και οι εργαζόμενοι που με απόφαση της κυβέρνησης χάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά το χάνουν», σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «η συνεισφορά αυτή να επεκταθεί και στους ευρωβουλευτές και σε όσους διορίστηκαν σε κρατικές θέσεις (ΓΓ, ειδικούς ΓΓ, προέδρους οργανισμών, διοικήσεις ΔΕΚΟ κ.λπ.), καθώς στα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα» και «να συνοδευτεί φυσικά από κατάργηση των κατάπτυστων αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στις ΔΕΚΟ, που εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να διπλασιάσουν τις απολαβές τους».

Επιστολή Φ. Γεννηματά στον πρόεδρο της Βουλής

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ,  Φώφη Γεννηματά,  έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, ΚωνσταντίνοΤασ ούλα, με την οποία τον καλεί  να πάρει «θεσμική πρωτοβουλία, στη Διάσκεψη των Προέδρων, προκειμένου η Βουλή των Ελλήνων να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας με νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της, τόσο μέσω της οικονομικής συμβολής του συνόλου των βουλευτών όσο και μέσω των διαθέσιμων αποθεματικών του Σώματος».

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει στον κ. Τασούλα ότι «ο αγώνας δίνεται καθημερινά, σε όλα τα νοσοκομεία, από όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τους, όμως οι ΜΕΘ αποτελούν τον πιο αποφασιστικό, τον κρισιμότερο παράγοντα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, παράλληλα, προτρέπει τον πρόεδρο της Βουλής να αναλάβει «ενεργό ρόλο ώστε οι λοιπές Κοινοβουλευτικές Ομάδες, και ιδιαίτερα αυτήν της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, να υποστηρίξουν την τροπολογία που επανακαταθέτουμε για την έμπρακτη επιβράβευση και στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, στο ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την κοινωνική φροντίδα, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις κ.α.».

 

Και μεμονωμένοι βουλευτές – Η Χαρά Κεφαλίδου

Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού η βουλευτής και υπεύθυνη Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου και με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι δίνει το 50% του μισθού της στον αγώνα κατά του κορονοϊού.
Η κ. Κεφαλίδου έγραψε τα ακόλουθα: «Όταν στερεύει η πηγή όλοι θα πιούμε λιγότερο νερό. Κάνουμε το στοιχειώδες. Κι αργήσαμε κιόλας!
Απάντηση στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού προς τον πολιτικό κόσμο για κατάθεση του 50% του μισθού του στον αγώνα κατά του #COVID19».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)