Η κλιματική κρίση είναι εδώ – Ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή.-

Συνέντευξη τύπου παραχωρεί ο Πρωθυπουργός αυτήν την ώρα από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για όλα τα ζητήματα σε σχέση με τις πρωτοβουλίες για την «επόμενη μέρα» των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλα και τον οδικό χάρτη των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι την καθημερνή συμπεριφορά του πολίτη σε σχέση με το κράτος. Λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος και όχι η φύση. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις τις οποίες είμαι έτοιμος» είπε ο πρωθυπουργός ζητώντας εφεξής να χρησιμοποιείται ο όρος κλιματική κρίση αντί της κλιματικής αλλαγής.

«Οι ευθύνες δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις τυχόν αστοχίες που θα εντοπιστούν και τις ευθύνες που θα αποδοθούν και το κατά πόσο αυτή η απόδοση θα γίνει σε πολιτικό ή υπηρεσιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα, αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς.
Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου, που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία στο μέλλον.
Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της» είπε.

«Πρέπει να δούμε με καθαρό τι πήγε λάθος και να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι», τόνισε.

«Απέδωσε η στρατηγική των εκκενώσεων»

Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα χάρις στην αυτοθυσία όλων των μαχητών πρώτης γραμμής και εθελοντών μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας μέχρι να τελειώσει η αντιπυρική περίοδος

«Προστατεύσαμε χιλιάδες ανθρώπους αλλά χάσαμε δάση και περιουσίες. Πρωταρχικός στόχος μας είναι και θα είναι στις φυσικές καταστροφές η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ζώων. Στη συνέχεια οι περιουσίες και μετά το περιβάλλον. Αυτήν την ιεράρχηση ακολουθήσαμε. Δεν θρηνήσαμε θύματα με την εξαίρεση του εθελοντή πυροσβέστη του Β. Φιλώρα στη μεγαλύτερη επέλαση που είχαμε από φωτιά εδώ και 15 χρόνια με σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε μέρα. Το 112, η επανίδρυση της πολιτικής προστασίας από το μηδέν και η διεθνής πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε. Όπως απέδωσε και η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν. Δεν έχουμε κανέναν οικισμό που να καταστράφηκε εξ ολοκλήρου από τη φωτιά» είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκκενώσεις μέσω των οποίων «προφανώς και σώθηκαν ζωές» και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το ότι έτσι χάθηκαν περιουσίες και φυσικός πλούτος, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Στις προτεραιότητές μας όταν μιλούσαμε για τις αλλαγές της Πολιτικής Προστασίας τους είπα ότι πρέπει να έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός εξήρε τη λειτουργία του 112 επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν διαθέτουν άλλες πολύ πιο οργανωμένες χώρες όπως ίσως ούτε η Γερμανία.

Και επεσήμανε: «Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή; Θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες συνιστά κατάκτηση η λειτουργία του 112. Βέβαια δεν περιοριστήκαμε μόνο στις προληπτικές εκκενώσεις. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αυτά τα οποία κάηκαν αλλά δεν βλέπουμε αυτά τα οποία σώθηκαν. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και των πυροσβεστών και των εθελοντών και των ίδιων των πολιτών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο αριθμός των καμένων σπιτιών δεν είναι τόσο μεγάλος σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς.

«Είμαι έτοιμος για τολμηρές λύσεις»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι νέες συνθήκες κλιματικής κρίσης επιβεβαιώνουν την προσωπική επιλογή του το περιβάλλον να προταχθεί ως πολιτικός στόχος προτεραιότητας και πως υπάρχουν τα εργαλεία για να προσανατολιστεί η πατρίδα σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων, ενώ ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες.

«Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσεις. Αυτή η κυβέρνηση και θέλει, και ξέρει, και μπορεί, και θα ξαναχτίσει κοντά στους πολίτες ό,τι χάθηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες. Η Εύβοια θα κάνει μία νέα αρχή. Η προσπάθεια είναι εθνική, αφορά και την επόμενη γενιά. Ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει μία ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου» τόνισε.

«Θα ξαναχτίσουμε ό,τι χάθηκε»

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους, είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνά η καταστροφή την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα. Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

Το πακέτο της στήριξης στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση από τους πολίτες να αποζημιωθούν.

«Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη, και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής με έργα υποδομής» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «θα έχουμε αντικειμενική εκτίμηση ζημιάς στον αγροτικό τομέα και θα στηρίξουμε τον τουρισμό της Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη. Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας».

Τέλος σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να πάει σε εκλογές πιο σύντομα και πριν φανούν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.