Με  προβληματισμούς, απουσίες, εκδήλωση αρχηγικών προθέσεων και αβέβαια προοπτική αρχίζει σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά να αγωνιούν για την εικόνα που θα “μεταδώσουν” οι απουσίες των επωνύμων και μάλιστα πρώην προέδρων του κινήματος. 

Σε μια εποχή, που ξεπροβάλλει αναγκαία η ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου με αποστάσεις τόσο από τον εμμονικά αριστερόστροφο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την δεξιόστροφη Νέα Δημοκρατία είναι πολλοί αυτοί, που  θα έβλεπαν με καλό μάτι την ανανέωση ενός βαριά τραυματισμένου κόμματος από την κρίση και την ενοχοποίηση του ιστορικού του ρόλου, καθώς εδώ θα μπορούσαν να βρουν στέγη αυτοί, που δεν θέλουν την “φαντεζί” εκδοχή της αριστεράς με τις υποσχέσεις και τα παχιά λόγια, ούτε την δεξιά πορεία με τους φουσκωμένους ασκούς της Νέας Δημοκρατίας, που “όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει…”

Ο πολύς κόσμος θα ήθελε τη μέση οδό, με την κοινωνική διάσταση μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, αλλά με καθαρά χέρια και πρόσωπα, χωρίς αντιπαραθέσεις και κίνητρα εξουσιομανίας. Όπως  φαίνεται όμως ο χώρος αυτός δεν έχει ακόμη ξεπεράσει αυτού του είδους τα συμπτώματα, αν κρίνουμε και από την πιθανή απουσία των πρώην προέδρων  του κόμματος από το σημερινό συνέδριο.

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ έστειλε προσωπική πρόσκληση και στους τρεις πρώην προέδρους του κόμματος.  Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με ένα «ευχαριστώ για την πρόσκληση. Καλή επιτυχία». 

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση του Κώστα Σημίτη. Ωστόσο το γεγονός ότι τρεις μέρες μετά τη συνάντηση του με τη Φώφη Γεννηματά δεν είχε αποσαφηνίσει τη στάση του, προσφέρεται για εύλογα συμπεράσματα. 

Το κεντρικό πρόσωπο του συνεδρίου είναι η Φώφη Γεννηματά. Όχι επειδή το συνέδριο αναμένεται να επικυρώσει, μέσω της έγκρισης των αλλαγών στο καταστατικό, την επιμήκυνση της θητείας της στη θέση του προέδρου. Αλλά γιατί από τους τόνους που θα χρησιμοποιήσει στην ομιλία της και ειδικά απέναντι στις εστίες εσωκομματικής αμφισβήτησης θα προδιαγράψουν το τοπίο που θα διαμορφωθεί από τη Δευτέρα.

Έντονη ενόχληση στη Χαριλάου Τρικούπη

Τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει tovima.gr, οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει οργή για τον Παύλο Γερουλάνο αλλά και μεγάλη ενόχληση για τη σκληρή δημόσια δήλωση του τελευταίου εκλεγμένου γραμματέα του ΠαΣοΚ, Στέφανου Ξεκαλάκη, που χαρακτήρισε το συνέδριο στημένη διαδικασία. Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται, είναι ότι ακόμα και ο συνήθως μετρημένων τόνων Μανώλης Χριστοδουλάκης έκανε λόγο «υπονόμευση που πρέπει από τη  Δευτέρα  να σταματήσει ».

Τι θα επιλέξει η κυρία Γεννηματά. Είναι βέβαιο ότι η ομιλία της θα έχει συναισθηματικές αναφορές στην ιστορία του ΠαΣοΚ που παραδίδει την πολιτική του παρακαταθήκη στο Κίνημα Αλλαγής. Και είναι επίσης βέβαιο ότι θα έχει μπόλικη κριτική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά τι τόνους σκοπεύει να χρησιμοποιήσει απέναντι στην εσωκομματική αμφισβήτηση;  

Υπάρχει η ψύχραιμη εκτίμηση. Σύμφωνα με αυτή, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος να ανεβάσει τους τόνους. Το σώμα του συνεδρίου στο οποίο, παραδόξως και προφανώς από μπέρδεμα, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν πολλά μέλη του ΚΙΔΗΣΟ, θα είναι απολύτως φιλικό.

Ο βασικός της εσωκομματικός αντίπαλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να κινητοποιήσει τις δυνάμεις του, άλλωστε πολλοί σύνεδροι της επιρροής του δεν φαίνονται διατεθειμένοι να περάσουν το απόγευμα του Σαββάτου στο ΣΕΦ. Ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι στο συνέδριο (δέχθηκε εισηγήσεις να μην παραστεί) και φαίνεται απρόθυμος να αποτελέσει μέρος ενός νέου εσωκομματικού καυγά. Ωστόσο, όπως λέγεται, αν η κυρία Γεννηματά του ρίξει το γάντι δεν έχει άλλη επιλογή από το να το σηκώσει.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και προς το πρόσωπο του Παύλου Γερουλάνου. Ο κ. Γερουλάνος θα πάει στο ΣΕΦ με τη ιδιότητα του προσκεκλημένου στην εναρκτήρια ομιλία της Φώφης Γεννηματά συνοδευόμενος από …2000 υπογραφές μελών του ΠαΣοΚ που ζητούν ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο.

Όλα θα φανούν απόψε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.