Κομματικά στελέχη, κανάλια και δημοσιογράφοι συγκροτημάτων δημιουργούν κλίμα για εκλογές, κάτι που δύσκολα θα αποφύγει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μάλιστα μπαίνουν στο τραπέζι και ημερομηνίες με προβλέψεις για ποια Κυριακή του φθινοπώρου θα πάνε οι πολίτες στις κάλπες.

Στις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει μονότονα ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία «διότι αυτό είναι θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο», όμως, το τελευταίο διάστημα, σε κάθε τοποθέτησή του προκύπτει και ένα «αλλά», που φουντώνει τα σενάρια αντί να τα καίει.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και ουδείς απαντά στο τι θα γίνει σε περίπτωση μιας περαιτέρω όξυνσης των σχέσεων με την Τουρκία σε μια περίοδο μάλιστα, που οι επαναλαμβανόμενες εκλογές θα απαιτήσουν τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, δημοσιεύματα από την Αθήνα φέρουν το πολιτικό προσωπικό να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, βουλευτές και υπουργοί έχουν μπει για τα καλά στο κυνήγι του σταυρού, οι περιοδείες σε όλη τη χώρα πυκνώνουν και η αντιπαράθεση χτυπά κόκκινο. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος την οποία ξορκίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι παρούσα και δεν θα λήξει μέχρι να στηθούν οι κάλπες.

«Μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται», είπε σε συνέντευξη του στο capital ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας έκκληση προς την αντιπολίτευση «να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο».

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ζητά εκλογές εδώ και τώρα -ασχέτως αν το θέλει πραγματικά- και ανεβάζει διαρκώς τους τόνους, άρα η έκκληση του πρωθυπουργού δεν έχει αντίκρισμα. Εκεί εκτιμούν πολλοί ότι βρίσκεται και το «αλλά» που οδηγεί σε πρόωρες κάλπες: στην οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα δηλητηριάσει το πολιτικό κλίμα και θα αποτελέσει νάρκη για την αντιμετώπιση των πολλαπλών, εξωγενών κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι τρεις πιθανές ημερομηνίες για πρόωρες κάλπες

Τρεις είναι οι βασικές ημερομηνίες που κυκλοφορούν στους πολιτικούς διαδρόμους ως πιθανότερες για πρόωρες κάλπες. Πρόκειται για τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και το πρώτο του Οκτωβρίου.

Αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να τις ανακοινώσει αμέσως μετά τον 15αύγουστο, τότε η πρώτη δυνατή ημερομηνία είναι η 18η Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου. Και στα τρία σενάρια των πρόωρων εκλογών αυτές θα έχουν προκηρυχθεί πριν τη ΔΕΘ, η οποία θα μετατραπεί σε προεκλογικό μπαλκόνι.

Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει μία προεκλογική περίοδος εξπρές ενός μήνα και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση κυριολεκτικά από την παραλία. Με το δεδομένο ότι θα έχουμε διπλές εκλογές εξαιτίας της απλής αναλογικής η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται το συντομότερο 23 ημέρες μετά την πρώτη.

Τα υπέρ και τα κατά για την κυβέρνηση

Από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι είναι ειλικρινής η πρόθεση του να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι όλα θα κριθούν τον Αύγουστο. Ένα καλοκαίρι χωρίς καταστροφικές πυρκαγιές, όπως το περσινό, η πορεία του τουρισμού που αναμένεται να σπάσει πολλά ρεκόρ φέτος και τα μηνύματα για έναν δύσκολο χειμώνα στα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας είναι αυτά που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Παράλληλα, η επισημοποίηση της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου εκτιμούν στελέχη της πλειοψηφίας ότι αποτελεί το κατάλληλο σκηνικό για να τεθεί μαζί με την προσφυγή στις κάλπες το διακύβευμα που είναι η σταθερή πορεία της χώρας, χωρίς πισωγυρίσματα.