Μία ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, η χώρα της οποίας ετοιμάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με την Σουηδία. 

Στο περιθώριο της επίσκεψής της η 36χρονη Σάνα Μαρίν, θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ένα τετ-α-τετ που έχει εκ προοιμίου τη δική του κρισιμότητα και σημασία.

Και αυτό διότι πραγματοποιείται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, των πρώτων αποφάσεων από τη Μόσχα για διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και της απόφασης της Φινλανδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει νέο πεδίο αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων από πλευράς Ρωσίας.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, η Φινλανδία αναμένεται να ανακοινώσει μαζί με τη Σουηδία, μέσα στον Μάιο, την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στις 13:00 η συνάντηση Μαρίν – Μητσοτάκη

Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 13:00 και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι προεκτάσεις της θα συζητηθούν με τον κ. Μητσοτάκη και εικάζεται ότι η κα Μαρίν θα ζητήσει την γνώμη του Έλληνα πρωθυπουργού για το τι προσφέρει το ΝΑΤΟ σε μια χώρα, που απειλείται, καθώς η Ελλάδα έχει την εμπειρία από τις τουρκικές προκλήσεις.

Η στροφή 180 μοιρών της Φινλανδίας και οι διαβουλεύσεις για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ ήρθε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους φόβους που αυτή προκάλεσε, προκειμένου να εξασφαλίσει μία πιο ισχυρή στρατιωτική συμμαχία με τη Δύση.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, η εν λόγω απόφαση αναμένεται να προχωρήσει με ταχείες διαδικασίες.

«…Πιστεύω ότι η διαδικασία θα είναι πολύ γρήγορη, θα είναι ζήτημα εβδομάδων, όχι μηνών», δήλωνε προ δύο εβδομάδων η κ. Μαρίν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό της.

«Υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές, να υποβάλουμε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ ή να μην υποβάλουμε και αυτό πρέπει να το αναλύσουμε πολύ προσεκτικά», είχε τονίσει την ίδια ημέρα η Φινλανδή πρωθυπουργός.

Η Σάνα Μάριν είναι  πρωθυπουργός της Φινλανδίας από τις 10 Δεκεμβρίου 2019. Είναι ηγέτιδα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μέλος του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας από το 2015. Διετέλεσε υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών από τις 6 Ιουνίου 2019 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Αντιδρά η Ρωσία σε ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ 

Ωστόσο, από την πλευρά της, η Ρωσία έχει εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή της με μια τέτοια προοπτική, τονίζοντας ότι αν προχωρήσει η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση τόσο στην περιοχή, όσο και στην Ευρώπη.

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», είχε δηλώσει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, για το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

Σε κλίμα «προειδοποίησης» είχε κινηθεί και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Αυτοί [η Σουηδία και η Φινλανδία] γνωρίζουν, δεν θα εκπλαγούν σε κάτι, ενημερώθηκαν για τα πάντα, για το πού θα οδηγήσει αυτό. Έχουμε ανακοινώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών», ανέφερε προ ημερών η Ρωσίδα αξιωματούχος.