Σε ανταγωνισμό δηλώσεων και συνεντεύξεων τύπου επιδίδονται οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ακόμη δεν έχουν σβηστεί οι πυρκαγιές και αχνίζουν οι στάχτες στα αποκαϊδια της Αττικής, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.

Επί των χθεσινών δηλώσεων και εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα απαντήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που παραχωρεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 12:15 το μεσημέρι.

Η συνέντευξη θα δοθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και όπως όλα δείχνουν η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση αναμένεται να φτάσει στο κόκκινο. Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επιχειρήσει μια συνολική αποτίμηση της διαχείρισης της κατάστασης, και να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις, που ευθύνονται, όπως εκτιμά, για τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών σε Αττική και Εύβοια.

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στην οργή του κόσμου στην Εύβοια, τη βόρεια Αττική, την Ηλεία, τη Μάνη και σε άλλα μέρη, η οποία είναι εντονότατη, όπως εκτιμά. Θα υποστηρίξει ότι η Ελλάδα κάηκε με 2 μποφόρ και οι δυνάμεις κατάσβεσης δεν επενέβησαν έγκαιρα για να οριοθετήσουν τα μέτωπα. Και, στην Εύβοια ειδικά, όπως θα αναφέρει, θα καταγγείλει ότι ο κρατικός μηχανισμός εμφανίστηκε, αφού το νησί καιγόταν επί μία εβδομάδα.

Ο κ. Τσίπρας θα κατηγορήσει επίσης την κυβέρνηση ότι κρύφτηκε εδώ και μια εβδομάδα, ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος παραμένει εξαφανισμένη και ενημερώνει μόνο ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος δεν απαντά σε ερωτήσεις, όπως θα αναφέρει. Θα επικρίνει, επίσης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «σκηνοθετημένο διάγγελμα».

Ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει και στις ευθύνες του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, με δεδομένο ότι «υπήρχε σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ, στα συρτάρια, και μάλιστα οργανωμένο, από το 2019, όπως υπενθυμίζουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, το οποίο η παρούσα κυβέρνηση αγνόησε παντελώς.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/meta-tis-pyrkagies-i-politiki-antiparathesi-synenteyxi-typoy-tsipra-stis-12

Και συνέντευξη Μητσοτάκη την Πέμπτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δεύτερο διάγγελμά του, σε λίγα 24ωρα, για τις καταστροφικές πυρκαγιές, έδωσε κάποιες πρώτες απαντήσεις τόσο για την επόμενη ημέρα όσο και για την κριτική που ακούστηκε για τις αδυναμίες και αστοχίες του κυβερνητικού μηχανισμού.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα δώσει προσωπικά απαντήσεις τις επόμενες ημέρες – στη συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida – ωστόσο, δεν απέφυγε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη αλλά και να θέσει «το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων».

Στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, παρουσία δημοσιογράφων, στην οποία θα δεχθεί ερωτήσεις, και η οποία θα πραγματοποιηθεί στη γενική γραμματεία Τύπου, αναμένεται να απαντήσει και στην κριτική που θα ασκήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει, σήμερα Τρίτη, και η οποία αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους.