Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε σημαντικές αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο παραμένει κατά βάση το ίδιο από την πρώτη ορκωμοσία τους τον Ιούλιο του 2019.

“Έχω αντιληφθεί πλήρως τις όποιες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης και σκοπεύω να τις διορθώσω, ανεξαρτήτως προσώπων,φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης.  “Δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά οι δομές, δηλώνει ο ίδιος σε τακτικούς συνομιλητές του”.

Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που κρατά το κλειδί των εξελίξεων και όλοι στην κυβέρνηση περιμένουν τις αποφάσεις του καθώς θεωρείται δεδομένη η αναδόμηση του υπουργικού συμβουλίου πριν την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Η στρατηγική που συζητήθηκε εκτενώς την περασμένη εβδομάδα στο πρωθυπουργικό γραφείο με έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών προβλέπει την φυγή προς τα εμπρός μετά την δοκιμασία των καταστροφικών πυρκαγιών μέσω ενός restart για το κυβερνητικό έργο. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σηματοδοτηθεί από έναν δομικό ανασχηματισμό και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που πέρα από τις εξαγγελίες για το επόμενο οικονομικό έτος θα περιλαμβάνει και το όραμα του για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Τα στόματα όσων, ελαχίστων, γνωρίζουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές σε πρόσωπα και δομές του υπουργικού συμβουλίου παραμένουν ερμητικά κλειστά. Αξιόπιστες πηγές, όμως, σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του παζλ είχε συμπληρωθεί πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά την παραμονή του εκεί και στη διάρκεια των υπερατλαντικών πτήσεων χωρίς ενοχλήσεις, χάρις την απομόνωση που συνεπάγονται, αναμένεται να συμπληρώσει τα κομμάτια που υπολείπονται.

Ο χρόνος των ανακοινώσεων

Ένα από αυτά που μένουν να διευκρινιστούν είναι ο ακριβής χρόνος της ανακοίνωσης των αλλαγών με το σενάριο να γίνουν κάποια στιγμή σήμερα να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, ώστε αύριο η καθορισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να γίνει με τη νέα σύνθεση.

Μια άλλη εκτίμηση είναι ότι οι αλλαγές θα γίνουν το προσεχές Σαββατοκύριακο, αν και έμπειρα πολιτικά στελέχη, επισημαίνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας για την ΔΕΘ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και περιμένουν να δουν που θα βρίσκονται την επομένη του ανασχηματισμού.

Συγκλίνουσες πληροφορίες μιλούν για έναν διαφορετικό ανασχηματισμό σε σχέση με τις προηγούμενες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη. Το παρόν σχήμα, με μικρές διαφοροποιήσεις σε επίπεδο υπουργών, έχει διαχειριστεί μια σειρά από κρίσεις αυτά τα δύο χρόνια και εκτιμάται ότι ήρθε η ώρα για ευρύτερες αλλαγές. Συνεργάτης του πρωθυπουργού επισημαίνει ότι, οι αλλαγές αυτές «δεν θα έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», αλλά θα σηματοδοτούν την αλλαγή προτεραιοτήτων και την διαχείριση «νέων προκλήσεων».

Τα πρόσωπα και οι αλλαγές

Από τους 20 υπουργούς, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του κ. Σκέρτσου, αμετακίνητοι θεωρούνται, σύμφωνα με πηγές, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κώστας Καραμανλής στο υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Σκρέκας στο υπουργείο Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Εργασίας και ο Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο γκρουπ τοποθετείται και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς πιστεύεται ότι δεν θα αλλάξει η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.

Από εκεί και πέρα τα διάφορα σενάρια που υπάρχουν εμπλέκουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχεδόν όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, είτε για μετακίνηση σε άλλο πόστο είτε για έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Αναφέρεται ότι οι σκέψεις, που γίνονται είναι να απομακρυνθούν ή να αλλάξουν θέσεις οι υπουργοί Νίκη Κεραμέως, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Βασίλης Κικίλιας, Γιώργος Γεραπετρίτης και άλλοι.

Βέβαια, ο ανασχηματισμός αποτελεί «αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» και όλα θα εξαρτηθούν από την λίστα που θα έχει καταρτίσει ο κ. Μητσοτάκης όταν θα πάει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και μάλλον δεν αναμένονται σύντομα οι ανακοινώσεις.

Το φορτωμένο πρόγραμμα που έχει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει σήμερα το πρωί (Δευτέρας) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρέθηκε για να συνοδεύσει την κόρη του που ξεκίνησε πανεπιστημιακές σπουδές.

Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το ίδιο απόγευμα θα ταξιδέψει στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στο Bled Strategic Forum.

Με ανανέωση στη Θεσσαλονίκη

Την επόμενη μέρα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα ταξιδέψει στη Μασσαλία για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Έτσι, το πλέον πιθανό είναι ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου και οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν και θα αναλάβουν καθήκοντα από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Με τον τρόπο αυτό, λένε συνεργάτες του, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τραβήξει γραμμή κάτω από τα αναγνωρισμένα από τον ίδιο λάθη και τις αστοχίες που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, κυρίως στο ζήτημα της διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και στην Εύβοια».

Από την άλλη, στόχος του πρωθυπουργού είναι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τακτικοί συνομιλητές του, να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες, όπως λένε, «θα στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά τον πήχη και κάθε φορά που περνάει από κάτω, όπως ο ίδιος Μητσοτάκης παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ότι έγινε με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις και θα ακολουθούν διορθωτικές κινήσεις που θα πείθουν ότι θα επαναλαμβάνονται εσαεί τα ίδια λάθη».