Ως ρίσκο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ερμηνεύεται η απόφαση για άνοιγμα όλων των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, αφού προηγηθεί το εβδομαδιαίο αυστηρό lockdown, καθώς αρκετοί  επιστήμονες δεν είναι σίγουρο αν σε οκτώ μέρες θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες και αν θα έχουν μειωθεί επαρκώς τα κρούσματα και οι άλλοι δείκτες της επιδημιολογικής εικόνας.

Οι ίδιοι επιστήμονες θεωρούν βεβιασμένη την απόφαση για τα σχολεία, δεδομένου ότι δεν έχει προηγηθεί εισήγηση της ειδικής επιτροπής επιστημόνων, η οποία θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα.

Κατά την εκτίμηση πολιτικών παρατηρητών ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στην ξαφνική ανακοίνωση για τα εβδομαδιαία αυστηρά μέτρα δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη, που σίγουρα είναι σε σωστό δρόμο. Ωστόσο αυτή η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με την αμέσως επόμενη απόφαση χαλάρωσης, αφού το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί μεγάλο ρίσκο και εγκυμονεί κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού, όπως επανειλημμένα επισημαίνουν οι επιστήμονες.

«Τα νέα μέτρα ελήφθησαν ακριβώς για να μπορέσουν να περιορίσουν πιθανή επιδείνωση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής.

Αυτή η άποψη και μόνο είναι ικανή να υπογραμμίσει το μέγεθος του κινδύνου από το γενικό άνοιγμα των σχολείων και παράλληλα δείχνει ότι και οι επιστήμονες αιφνιδιάστηκαν με την απόφαση του πρωθυπουργού.

Η αμηχανία είναι εμφανής καθώς και ο κ. Τσακρής δεν είναι σίγουρος για το αν θα πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, προσθέτοντας πως η απόφαση για άνοιγμα είναι πιο εύκολο να ληφθεί για τα δημοτικά σχολεία.

«Αυτό που θέλουμε είναι να μην γυρίζουμε πίσω και για αυτό πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, επομένως ήταν προς την σωστή κατεύθυνση τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν» είπε.

«Όσο το δυνατόν να αποτρέψουμε τα πισωγυρίσματα, αν και τίποτα δεν είναι προβλέψιμο σε αυτή την πανδημία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής.

«Αύριο θα συζητηθεί στην επιτροπή το άνοιγμα των σχολείων»

Ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για επιπλέον μέτρα όσον αφορά το lockdown και αύριο Δευτέρα θα συζητηθεί και στην επιτροπή το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, είπε μεταξύ άλλων.

«Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε άνοιγμα» επισήμανε προσθέτοντας πως η λογική είναι τα νέα μέτρα να διευκολύνουν αφομοιώνοντας την χαλάρωση των προηγούμενων ημερών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επιτροπή θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα τουλάχιστον για να έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα και που σίγουρα θα δείξουν την τάση.

Όπως ξέρουμε αυτή τη στιγμή η επιδημία στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τον Νοέμβριο που είχαμε το «πικ» της επιδημίας  εντούτοις υπάρχουν ενδείξεις για μικρές αναζωπυρώσεις, ανέφερε τονίζοντας πως χρειάζεται προσοχή.

«Καθώς προχωράμε προς το χειμώνα η μεταδοτικότητα του ιού θα είναι πιο εύκολη» υπογράμμισε.

«Τίποτα δεν είναι απόλυτο. Σίγουρα θα γίνει μια πρώτη λεπτομερής εκτίμηση τη Δευτέρα» συνόψισε.